Sociale woning niet meer voor het leven

De nieuwe Vlaamse regering maakt komaf met levenslange huurcontracten voor sociale woningen. Wie voor overlast zorgt of te veel verdient, kan uitgewezen worden.

'De overheid moet een springplank bieden, geen hangmat', klinkt het. Het bericht staat te lezen in Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Wie ooit aan de voorwaarden voldeed om een sociale woning te huren, kan in Vlaanderen niet uit zijn huis gezet worden zodra zijn inkomen stijgt. Het voorbeeld van het gezin van stervoetballer Romelu Lukaku zorgde enkele jaren geleden voor opschudding.

Open VLD is al jaren vragende partij om daar komaf mee te maken, maar sp.a stond steeds op de rem. Levenslang wonen is een recht en zorgt voor een zekere sociale mix in sociale wijken, vond de vorige minister van Wonen Freya Van den Bossche.

In haar opvolgster Liesbeth Homans (N-VA) vinden de liberalen echter een bondgenoot om het kaderbesluit 'Sociale Huur' te herschrijven. 'We evolueren naar een systeem zoals op de private markt, met 3-6-9-contracten en tussentijdse evaluaties', aldus Homans. 'Dat moet het mogelijk maken om contracten te beëindigen wanneer huurders voor zware overlast zorgen, maar dus ook wanneer ze een zekere financiële draagkracht bereikt hebben'.

Mensen die nu al een sociale woning huren, moeten niet vrezen voor uitzetting. 'We gaan niet inbreken in lopende contracten', besluit Homans.

Bron:
De Tijd


Deel dit artikel

Ontvang je gratis gids

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag