Sociale woning niet meer voor het leven

De nieuwe Vlaamse regering maakt komaf met levenslange huurcontracten voor sociale woningen. Wie voor overlast zorgt of te veel verdient, kan uitgewezen worden.

'De overheid moet een springplank bieden, geen hangmat', klinkt het. Het bericht staat te lezen in Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Wie ooit aan de voorwaarden voldeed om een sociale woning te huren, kan in Vlaanderen niet uit zijn huis gezet worden zodra zijn inkomen stijgt. Het voorbeeld van het gezin van stervoetballer Romelu Lukaku zorgde enkele jaren geleden voor opschudding.

Open VLD is al jaren vragende partij om daar komaf mee te maken, maar sp.a stond steeds op de rem. Levenslang wonen is een recht en zorgt voor een zekere sociale mix in sociale wijken, vond de vorige minister van Wonen Freya Van den Bossche.

In haar opvolgster Liesbeth Homans (N-VA) vinden de liberalen echter een bondgenoot om het kaderbesluit 'Sociale Huur' te herschrijven. 'We evolueren naar een systeem zoals op de private markt, met 3-6-9-contracten en tussentijdse evaluaties', aldus Homans. 'Dat moet het mogelijk maken om contracten te beëindigen wanneer huurders voor zware overlast zorgen, maar dus ook wanneer ze een zekere financiële draagkracht bereikt hebben'.

Mensen die nu al een sociale woning huren, moeten niet vrezen voor uitzetting. 'We gaan niet inbreken in lopende contracten', besluit Homans.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Mag de huurprijs in corona-tijden nog geïndexeerd worden?

Als je een woning of appartement (ver-)huurt is het gebruikelijk de huurprijs jaarlijks te indexeren. Maar mag dat ook gebeuren in deze corona-tijden of moet de indexatie nu tijdelijk worden opgeschort?
Lees meer

Mag een verhuurder zomaar een huisdier weigeren?

Als het op huisdieren aankomt, sturen veel verhuurders liever hun kat. Maar ze zijn zo braaf, meneer, onze lieve viervoeters, kleine gevleugelden en kruipende beestjes. Toch blijft het vandaag voor vele huisdierbezitters vaak een hele uitdaging om een huurwoning voor zichzelf en hun trouwe vriend te vinden. Maar mogen verhuurders eigenlijk wel nee zeggen omwille van een huisdier?
Lees meer

Is kopen interessanter dan huren? Niet noodzakelijkerwijs!

Le Soir heeft een bijzonder en interessant onderzoek uitgevoerd. Dat Belgen een baksteen in de maag hebben, weten we al lang maar de cijfers bevestigen dat huren in sommige gevallen een betere oplossing is dan kopen.
Lees meer

Evolueert Vlaanderen naar huurmarkt?

In 2018 bezat nog 71,6% van de Vlamingen hun eigen woning. Maar dat gaat volgens vastgoedmakelaar Dennis Vansweevelt in de toekomst veranderen. “Vlaanderen zal geleidelijk aan meer evolueren naar een huurmarkt”, beweert hij. “Een trend die we de laatste jaren zien, is dat appartementen steeds meer worden gekocht door investeerders, en niet door de bewoners zelf”, vertelt vastgoedmakelaar Dennis Vansweevelt. “Jonge mensen gaan meer en meer huren in plaats van kopen. We evolueren dan ook geleidelijk aan naar een huurmarkt in Vlaanderen.”
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons