Rookmelders in huurwoningen: nieuwe verplichtingen vanaf 2013


Sinds 1 januari 2013 moeten alle huurwoningen waarvoor een nieuw huurcontract werd afgesloten na 31 december 2012 uitgerust zijn met voldoende rookmelders. Voor huurwoningen met een ‘bestaand’ huurcontract - dus van vòòr 1 januari 2013 - geldt echter een gefaseerde invoering. Voor woningen gebouwd vòòr 1945 worden rookmelders zo verplicht vanaf 1 januari 2016, voor woningen gebouwd vanaf 1945 moeten er vanaf begin 2019 voldoende rookmelders aanwezig zijn. 

Voor alle nieuwe huurovereenkomsten die betrekking hebben op huisvesting wijzen we op het feit dat het bewijs van de effectieve plaatsing van de rookmelders aan het contract moet worden toegevoegd. Daarnaast vermeldt de wetgeving ook dat de verhuurder aansprakelijk is voor de aankoop- en installatiekosten van de rookmelder(s), terwijl de huurder aansprakelijk is voor het onderhoud en de vervangingskosten van de batterij.


Deel dit artikel

Ontvang je gratis gids

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag