De risico’s van slimme toestellen in en rond je huis

Een smart tv, een intelligente babyfoon, een koffiezetapparaat met wifi, een slimme bewakingscamera, … We halen steeds meer toestellen in huis die met het internet verbonden kunnen worden. Dat is ontzettend handig, maar het biedt ook stof tot nadenken.

Slimme apparaten zijn in opmars. Ze bieden ontzettend veel voordelen, maar brengen helaas ook heel wat bedreigingen met zich mee. Dat blijkt uit een onderzoek van Kaspersky Lab.

Het bedrijf dat gespecialiseerd is in cybersecurity onderzocht heel wat van de nieuwste Internet of Things (IoT) apparaten en stelde vast dat een goede beveiliging een absolute must is. Je wilt immers niet dat je slimme thermostaat gehackt wordt. Of – erger nog – dat je babyfoon bediend wordt door kwaadwilligen.

4 aandachtspunten
Ben je van plan een intelligent apparaat in huis te halen? Houd dan zeker rekening met onderstaande aandachtspunten:
- Ga voor de aankoop van een IoT-apparaat op internet op zoek naar eventuele zwakke plekken van het toestel. Op heel wat internetfora vind je informatie over beveiligingsproblemen.
- Wees voorzichtig met toestellen die nog maar net op de markt zijn gebracht. Recente apparaten bevatten vaker bugs. Wacht liever af tot de eerste software-updates verschenen zijn en heel wat experts zich over het toestel gebogen hebben.
- Kies voor producten van bekende fabrikanten. Zij voeren meestal meer tests uit en kunnen sneller patches of updates aanleveren.
- Beveilig je draadloos thuisnetwerk zorgvuldig. Kies een sterk wachtwoord en wijzig het regelmatig. 

Bron:
Hebbes.be

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons