De risico’s van slimme toestellen in en rond je huis

Een smart tv, een intelligente babyfoon, een koffiezetapparaat met wifi, een slimme bewakingscamera, … We halen steeds meer toestellen in huis die met het internet verbonden kunnen worden. Dat is ontzettend handig, maar het biedt ook stof tot nadenken.

Slimme apparaten zijn in opmars. Ze bieden ontzettend veel voordelen, maar brengen helaas ook heel wat bedreigingen met zich mee. Dat blijkt uit een onderzoek van Kaspersky Lab.

Het bedrijf dat gespecialiseerd is in cybersecurity onderzocht heel wat van de nieuwste Internet of Things (IoT) apparaten en stelde vast dat een goede beveiliging een absolute must is. Je wilt immers niet dat je slimme thermostaat gehackt wordt. Of – erger nog – dat je babyfoon bediend wordt door kwaadwilligen.

4 aandachtspunten
Ben je van plan een intelligent apparaat in huis te halen? Houd dan zeker rekening met onderstaande aandachtspunten:
- Ga voor de aankoop van een IoT-apparaat op internet op zoek naar eventuele zwakke plekken van het toestel. Op heel wat internetfora vind je informatie over beveiligingsproblemen.
- Wees voorzichtig met toestellen die nog maar net op de markt zijn gebracht. Recente apparaten bevatten vaker bugs. Wacht liever af tot de eerste software-updates verschenen zijn en heel wat experts zich over het toestel gebogen hebben.
- Kies voor producten van bekende fabrikanten. Zij voeren meestal meer tests uit en kunnen sneller patches of updates aanleveren.
- Beveilig je draadloos thuisnetwerk zorgvuldig. Kies een sterk wachtwoord en wijzig het regelmatig. 

Bron:
Hebbes.be


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag