Rijwoning met korting

Banken staan moeilijker leningen toe 

BRUSSEL - De banken doen zo moeilijk bij woonleningen dat almaar minder mensen erin slagen een huis te kopen. Vooral de goedkopere huizen in volksbuurten zakken daardoor in prijs.

Het lijkt erop dat de door velen voorspelde daling van de woningprijzen nu echt ingezet is. De vastgoedketen Century 21 ziet alvast de start van een prijsdaling voor kleine rijhuizen.

Ook Johan Van Gompel, senior economist bij KBC, zegt dat hij dit jaar een daling ziet met zo'n 2 procent. Volgend jaar verwacht hij een verdere prijsvermindering met 7 procent, en in 2014 nog eens. ‘Het kan ook geen kwaad dat de vastgoedprijzen wat realistischer worden.'

Volgens directeur Matthieu Verwilghen Century 21 zijn de banken de oorzaak van de daling. ‘Wij zien steeds meer mensen die wel een huis willen kopen, maar er uiteindelijk niet in slagen een lening vast te krijgen', zegt Verwilghen. ‘Almaar vaker tekenen mensen een compromis voor de aankoop, maar kan die uiteindelijk niet voltrokken worden omdat ze geen lening krijgen.
‘We zien dit vooral bij de goedkopere huizen. Vroeger kregen sommige mensen een lening voor de aankoop van hun woning en daarbovenop voor de nodige verbouwingen. Die tijd is echt wel voorbij. Daardoor zijn het net de zwaksten op de woningmarkt die moeilijk aan een huis raken.'

De makelaars hebben het volgens Verwilghen ook veel moeilijker een huis verkocht te krijgen. ‘De huizen blijven langer staan, dus de klanten nemen de tijd.'
Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank, riep de banken deze zomer al op om voorzichtiger te zijn met woonleningen omdat hij een prijsdaling verwachtte. Zo wil hij vermijden dat banken in problemen komen door verliezen op gedwongen verkopen.

Precies om die risico's te mijden vragen banken nu dat huizenkopers toch minstens 10 procent van hun aankoopbudget zelf kunnen vinden. Maar met de woningprijzen van tegenwoordig is dat vooral voor jongeren niet altijd eenvoudig.

De banken beaamden gisteren dat ze minder leningen verstrekt hebben de voorbije maanden. In november gaat het zelfs om de helft. Hoofdreden daarvoor is het forse aantal leningen eind vorig jaar, voor zogenaamde groene verbouwingen. Sinds Nieuwjaar waren die niet langer fiscaal aftrekbaar, dus vond er heuse stormloop plaats kort daarvoor. Maar volgens de banken speelt ook de economische onzekerheid een rol, waardoor de burger steeds meer aarzelt om een huis te kopen.
Die aarzeling vreet ook aan de prijzen. Century 21 denkt dat die volgend jaar met enkele procenten dalen. Van Gompel verwacht zelfs een grotere vermindering. ‘Maar zeker geen crash', beklemtoont hij. ‘Hooguit een daling met 15 procent in twee jaar tijd. Die kan zelfs kleiner zijn: door de onzekerheid op de beurzen vluchtten de voorbije jaren veel mensen met hun kapitaal in vastgoed. Als die onzekerheid blijft duren, zullen de prijzen minder zakken dan ik nu verwacht.'

Bron:
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20121213_00401828


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag