Rijwoning met korting

Banken staan moeilijker leningen toe 

BRUSSEL - De banken doen zo moeilijk bij woonleningen dat almaar minder mensen erin slagen een huis te kopen. Vooral de goedkopere huizen in volksbuurten zakken daardoor in prijs.

Het lijkt erop dat de door velen voorspelde daling van de woningprijzen nu echt ingezet is. De vastgoedketen Century 21 ziet alvast de start van een prijsdaling voor kleine rijhuizen.

Ook Johan Van Gompel, senior economist bij KBC, zegt dat hij dit jaar een daling ziet met zo'n 2 procent. Volgend jaar verwacht hij een verdere prijsvermindering met 7 procent, en in 2014 nog eens. ‘Het kan ook geen kwaad dat de vastgoedprijzen wat realistischer worden.'

Volgens directeur Matthieu Verwilghen Century 21 zijn de banken de oorzaak van de daling. ‘Wij zien steeds meer mensen die wel een huis willen kopen, maar er uiteindelijk niet in slagen een lening vast te krijgen', zegt Verwilghen. ‘Almaar vaker tekenen mensen een compromis voor de aankoop, maar kan die uiteindelijk niet voltrokken worden omdat ze geen lening krijgen.
‘We zien dit vooral bij de goedkopere huizen. Vroeger kregen sommige mensen een lening voor de aankoop van hun woning en daarbovenop voor de nodige verbouwingen. Die tijd is echt wel voorbij. Daardoor zijn het net de zwaksten op de woningmarkt die moeilijk aan een huis raken.'

De makelaars hebben het volgens Verwilghen ook veel moeilijker een huis verkocht te krijgen. ‘De huizen blijven langer staan, dus de klanten nemen de tijd.'
Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank, riep de banken deze zomer al op om voorzichtiger te zijn met woonleningen omdat hij een prijsdaling verwachtte. Zo wil hij vermijden dat banken in problemen komen door verliezen op gedwongen verkopen.

Precies om die risico's te mijden vragen banken nu dat huizenkopers toch minstens 10 procent van hun aankoopbudget zelf kunnen vinden. Maar met de woningprijzen van tegenwoordig is dat vooral voor jongeren niet altijd eenvoudig.

De banken beaamden gisteren dat ze minder leningen verstrekt hebben de voorbije maanden. In november gaat het zelfs om de helft. Hoofdreden daarvoor is het forse aantal leningen eind vorig jaar, voor zogenaamde groene verbouwingen. Sinds Nieuwjaar waren die niet langer fiscaal aftrekbaar, dus vond er heuse stormloop plaats kort daarvoor. Maar volgens de banken speelt ook de economische onzekerheid een rol, waardoor de burger steeds meer aarzelt om een huis te kopen.
Die aarzeling vreet ook aan de prijzen. Century 21 denkt dat die volgend jaar met enkele procenten dalen. Van Gompel verwacht zelfs een grotere vermindering. ‘Maar zeker geen crash', beklemtoont hij. ‘Hooguit een daling met 15 procent in twee jaar tijd. Die kan zelfs kleiner zijn: door de onzekerheid op de beurzen vluchtten de voorbije jaren veel mensen met hun kapitaal in vastgoed. Als die onzekerheid blijft duren, zullen de prijzen minder zakken dan ik nu verwacht.'

Bron:
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20121213_00401828

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons