Renteschok drukt woningprijs fors in België

Bij een externe renteschok van 1 procentpunt dalen de woningprijzen in België met zo’n 13 procent in twee jaar, berekende het kredietratingbureau Standard & Poor’s.

Het meest realistische scenario volgens Standard & Poor’s is dat de woningprijzen in België tot 2016 nog licht blijven stijgen: 1,0 procent in 2014, 0,5 procent in 2015 en 1,5 procent in 2016. Net zoals in de meeste andere Europese landen spelen de historisch lage tarieven voor hypothecaire rentevoeten daar een sleutelrol in.

Standard & Poor’s gaat er vanuit dat de rentevoeten de komende twee jaar waarschijnlijk zeer laag en vrij stabiel zullen blijven. Het kredietratingbureau simuleerde toch maar eens wat er zou gebeuren indien die rentevoeten opnieuw met 1 procentpunt zouden stijgen door een externe en onverwachte gebeurtenis, zoals bijvoorbeeld het geval was bij de eurocrisis in 2011.

Nederland, Portugal en België komen als de meest kwetsbare markten uit de simulatie. In Portugal en Nederland is het herstel, na een lange en diepe vastgoedcrisis, nog heel fragiel. Volgens de criteria van de betaalbaarheid (huurinkomsten/kostprijs woning, jaarlijks salaris/kostprijs woning) kan je de prijs van een woning in Nederland en Portugal ook nog steeds niet echt betaalbaar noemen. Op basis van diezelfde criteria wordt België door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en The Economist vaak het land met de meest overgewaardeerde woningmarkten genoemd.

Nederland heeft ook de hoogste private schuldgraad in de eurozone. Tot voor kort werden enkel de intresten betaald, maar werd niets van het geleende kapitaal afgebouwd. In Portugal zijn er dan weer veel hypothecaire kredieten met variabele rentevoeten.

‘Ik ben niet verrast over de omvang van de daling in België door de rentestijging. De prijzen in België zijn relatief hoog. Als de rente stijgt, wordt het voor de Belg moeilijker om te compenseren door bijvoorbeeld meer van zijn spaargeld in te zetten’, zegt Julien Manceaux, de vastgoedspecialist van ING.

Er is wel een spreiding van de negatieve impact in de tijd. Standard & Poor’s bekijkt een periode van tien kwartalen. De oorzaak van de renteschok kan verdwenen zijn of afgezwakt.

De Franse prijzen zouden door de externe schok met 4 procent zakken. De verwachte, matige prijsstijging zou daardoor een lichte daling worden. Standard & Poor’s waarschuwt dat dat misschien nog iets te optimistisch is . De Franse economie is een zorgenkind.

Het effect van een onverwachte renteverhoging zou daarentegen meevallen in Ierland en Spanje. Beide landen hebben al een zware en lange correctie achter de rug . Zeker in Ierland is er vandaag een stevig economisch herstel.

De Duitse woningmarkt doorstond de stresstest met brio. Duitsland kende in de periode voor de financiële crisis niet de boomperiode die de meeste Europese landen tussen 2005 en 2008 beleefden. De recente herleving is er gebaseerd op fundamentele economische factoren. Duitse gezinnen zijn relatief minder gevoelig aan schommelingen in de hypotheekrente omdat de rente meestal tien jaar vast is. Hogere rentevoeten zouden in Duitsland de prijsstijgingen vertragen, maar zouden niet tot een daling van de prijzen leiden.

Het kredietratingbureau benadrukt dat de afwijking door de renteschok (zie grafiek) van de huidige basistrend (zie tabel) best wordt bekeken als ‘een orde van grootte’. Een externe schok mag dan misschien niet zo waarschijnlijk zijn. Als die zich toch voordoet, zit men snel aan 100 basispunten. In 2011, tijdens het hoogtepunt van de eurocrisis, bedroeg de stijging van de langetermijnrente in veel landen het dubbele.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons