Rand trekt geen Brusselse bedrijven aan

De situatie van de Brusselse kantoormarkt verbetert. Vooral in de gedecentraliseerde wijken neemt de leegstand gevoelig af. Maar in de Vlaamse en Waalse rand blijven de leegstandscijfers zeer hoog. Die Rand zou ook slechts heel beperkt Brusselse bedrijven aantrekken.

Het dinsdag gepubliceerde (jaarlijkse) Overzicht van het kantorenpark van citydev.brussels (de nieuwe naam van de GOMB) en de directie Studies en Planning van Brussel Stedelijke Ontwikkeling toont een Brussels kantorenpark die uit het dal kruipt. 

Voor de totale Brusselse kantoormarkt bedraagt de gecommercialiseerde leegstand (kantoren die te koop of te huur staan) 8 procent van de voorraad. Vorig jaar was dat nog 8,3 procent. Met die lichte daling volgt de leegstand de dalende trend van de voorbije drie jaar. Vooral in de gedecentraliseerde wijken neemt de leegstand gevoelig af (-1,3 procent). 

Ook in de Europese wijk evolueert de leegstand gunstig van (6,8 naar 6,6 procent). Vorig jaar nog wezen de auteurs van het rapport op de grote hoeveelheid beschikbare kantoren in de Leopoldswijk, een deel van de Europese wijk. Dit jaar is er echter een gevoelige verbetering: van 12 procent naar 9 procent. 

De mediane huurprijs in het gewest daalt van 160 naar 150 euro/m²/jaar. In de centrale wijken liggen de huurprijzen meestal hoger en in de gedecentraliseerde wijken lager. De precieze bedragen verschillen van de aangekondigde prijzen: er worden immers incentives gegeven die vertrouwelijk blijven. 

Problematische Rand
De onderzoekers hebben ook de kantoormarkt in de Brusselse Rand bestudeerd. Ook daar ging de situatie er op vooruit, maar de leegstand blijft onrustwekkend hoog (boven 30 procent), vooral rond de luchthaven van Zaventem. Volgens de onderzoekers moet de stelling dat de Rand een concurrent is van Brussel in het aantrekken van bedrijven dan ook sterk genuanceerd worden. 

“De leegstandscijfers bewijzen het”, luidt het. “Het leegstandspercentage ligt veel hoger in de Rand NO dan in de aangrenzende Brusselse wijken. Bedrijven kiezen hun ligging volgens een complexe logica gebaseerd op vele criteria. De huurprijs, de lokale belastingen en de nabijheid van de Ring of de luchthaven zijn lang niet de enige criteria bij hun keuze.” Er volgt ook nog een sneer: “De overheid onderneemt er geen enkele actie om de vastgoedmarkt te regelen. Er worden geen kantoren omgevormd, renovatie gebeurt er schoorvoetend en projecten zijn er bevroren.”

Bron:
Trends

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons