Rand trekt geen Brusselse bedrijven aan

De situatie van de Brusselse kantoormarkt verbetert. Vooral in de gedecentraliseerde wijken neemt de leegstand gevoelig af. Maar in de Vlaamse en Waalse rand blijven de leegstandscijfers zeer hoog. Die Rand zou ook slechts heel beperkt Brusselse bedrijven aantrekken.

Het dinsdag gepubliceerde (jaarlijkse) Overzicht van het kantorenpark van citydev.brussels (de nieuwe naam van de GOMB) en de directie Studies en Planning van Brussel Stedelijke Ontwikkeling toont een Brussels kantorenpark die uit het dal kruipt. 

Voor de totale Brusselse kantoormarkt bedraagt de gecommercialiseerde leegstand (kantoren die te koop of te huur staan) 8 procent van de voorraad. Vorig jaar was dat nog 8,3 procent. Met die lichte daling volgt de leegstand de dalende trend van de voorbije drie jaar. Vooral in de gedecentraliseerde wijken neemt de leegstand gevoelig af (-1,3 procent). 

Ook in de Europese wijk evolueert de leegstand gunstig van (6,8 naar 6,6 procent). Vorig jaar nog wezen de auteurs van het rapport op de grote hoeveelheid beschikbare kantoren in de Leopoldswijk, een deel van de Europese wijk. Dit jaar is er echter een gevoelige verbetering: van 12 procent naar 9 procent. 

De mediane huurprijs in het gewest daalt van 160 naar 150 euro/m²/jaar. In de centrale wijken liggen de huurprijzen meestal hoger en in de gedecentraliseerde wijken lager. De precieze bedragen verschillen van de aangekondigde prijzen: er worden immers incentives gegeven die vertrouwelijk blijven. 

Problematische Rand
De onderzoekers hebben ook de kantoormarkt in de Brusselse Rand bestudeerd. Ook daar ging de situatie er op vooruit, maar de leegstand blijft onrustwekkend hoog (boven 30 procent), vooral rond de luchthaven van Zaventem. Volgens de onderzoekers moet de stelling dat de Rand een concurrent is van Brussel in het aantrekken van bedrijven dan ook sterk genuanceerd worden. 

“De leegstandscijfers bewijzen het”, luidt het. “Het leegstandspercentage ligt veel hoger in de Rand NO dan in de aangrenzende Brusselse wijken. Bedrijven kiezen hun ligging volgens een complexe logica gebaseerd op vele criteria. De huurprijs, de lokale belastingen en de nabijheid van de Ring of de luchthaven zijn lang niet de enige criteria bij hun keuze.” Er volgt ook nog een sneer: “De overheid onderneemt er geen enkele actie om de vastgoedmarkt te regelen. Er worden geen kantoren omgevormd, renovatie gebeurt er schoorvoetend en projecten zijn er bevroren.”

Bron:
Trends

Gerelateerde artikels

Coronavirus: kan je nog een woning kopen, verkopen of huren?

Sluiting van niet-essentiële winkels en beperkte sociale contacten; de nieuwe regels om de verspreiding van het coronavirus in België tegen te gaan zijn van kracht gegaan en duren zeker tot en met 13 december. Welke effecten hebben deze maatregelen op de vastgoedsector? Rondleidingen, schattingen en verhuizen: we analyseren de situatie met behulp van de laatste informatie.
Lees meer

Kan je al een huis kopen als je nog in een echtscheiding zit?

Mensen die aan het scheiden zijn overwegen wel eens om al een nieuw huis of appartement aan te kopen onder het motto dat ‘huren maar weggegooid geld zou zijn’. Maar kan je in zo’n situatie wel overgaan tot een aankoop? Waarop moet je letten?
Lees meer

Je lening herzien: wat moet je weten voor je naar je bank stapt?

De rentes voor hypothecaire leningen staan al een hele tijd erg laag. Veel mensen stapten de voorbije jaren naar hun bank om hun lening te laten herzien. Denk je eraan om hun voorbeeld te volgen? Goed plan. In deze blog geven we je graag wat achtergrondinformatie, zodat je niet onvoorbereid aan de onderhandelingen begint.
Lees meer

Verwarming weer aan na de zomer? Let op deze aandachtspunten!

Nu het 's ochtends weer best fris is en 's avonds snel afkoelt, gaat in veel huizen de verwarming weer aan. Maar voor je na de zomer je verwarming weer inschakelt, controleer je best eerst een paar zaken. We lijsten ze voor je op.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons