Problematiek weekendverblijven

Kopers blijven informeren over problematiek weekendverblijven

Het BIV, CIB Vlaanderen en Vlaams minister Philippe Muyters organiseerden een jaar geleden een sensibiliseringsactie om de sector bewust te maken van de problematiek rond weekendverblijven. Nog altijd worden er in Vlaanderen weekendverblijven verkocht, waar de eigenaar zich nadien - bewust of onbewust - permanent vestigt. Ofwel was de koper onvoldoende of foutief geïnformeerd, ofwel wilde hij er niet van weten.
 Wat ook de precieze oorzaak is, eigenaars begaan in dat geval een stedenbouwkundige overtreding waar zware straffen op staan. Een jaar na datum zien we dat de sensibilisering stilaan haar vruchten afwerpt. Met 155 stedenbouwkundige overtredingen is de situatie het laatste jaar stabiel gebleven ten opzichte van 2012. Hoewel we langzaam maar zeker op de goede weg zijn, vragen we je om potentiële kopers hierover uitdrukkelijk te blijven informeren.

Bovendien riskeert een vastgoedmakelaar een tuchtsanctie als hij de koper niet informeert over een eventuele problematiek weekendverblijven. Zo werd een makelaar die bewust had nagelaten een volledig verkoopdossier samen te stellen en verzwegen had dat de grond niet in aanmerking kwam voor permanente bewoning, door het BIV een schorsing van 9 maanden opgelegd.

Bron:
BIV

Gerelateerde artikels

Een buitenverblijf kopen? Hiermee moet je rekening houden!

Een eigen vakantiehuisje kopen? Perfect mogelijk, maar niet voor iedereen weggelegd. Overweeg het het kopen van een buitenverblijf, dan houd je maar beter rekening met volgende zaken.
Lees meer

Zo kan je jullie tweede verblijf ‘inkopen’ bij een echtscheiding

Je bent samen met je echtgenoot eigenaar van een investeringspand dat jullie verhuren. Hoe kan je, als het tot een echtscheiding zou komen, er voor zorgen dat je dit pand kan ‘inkopen’?
Lees meer

Vlamingen willen allemaal hetzelfde vastgoed aan de kust kopen  

De vastgoedmarkt aan onze kust doet het de jongste tijd bijzonder goed. Het aantal verkopen steeg er in één jaar tijd met liefst een vijfde. Maar wat pas écht opvalt? De Vlaming is bijzonder voorspelbaar als het gaat om de aankoop van zijn stulpje aan de zee. Meer nog: soms lijkt het alsof we allemaal naar hetzelfde “ideale” tweede verblijf aan onze kust op zoek zijn. Dit zijn de drie grootste klassiekers.
Lees meer

De voordelen van een vakantiewoning

De aanhoudende lage rente zorgt ervoor dat meer en meer mensen de blik op vastgoed richten. Een tweede woning als investering is immers een uitstekend alternatief voor sparen en beleggen. Maar ook als vakantieverblijf biedt een tweede woning heel wat voordelen, die ook rekening houden met recente maatschappelijke trends zoals het nieuwe werken en de, in dit tijdperk van het internet der dingen, toenemende nood aan de “verbinding tussen mensen”.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons