Overschakeling van arm naar rijk gas: moet jij van ketel wisselen?

Veel mensen vragen zich terecht af wat de gevolgen van de overgang van “arm” naar “rijk” gas zullen zijn, met name wat betreft ketels en convectoren. Hier zijn enkele antwoorden.

Arm gas, rijk gas?

Al bijna een halve eeuw worden er twee soorten aardgas verdeeld op Belgisch grondgebied. De reden? Het gas wordt via verschillende distributiekanalen getransporteerd: enerzijds “arm” gas (een aardgas met een lage calorische waarde) uit Nederland en anderzijds “rijk” gas met een hoge calorische waarde uit Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Qatar of Algerije.

De energiewaarde van arm gas ligt ongeveer 15% lager dan die van rijk gas. Bij het verbruik van 1 m3 arm gas wordt met andere woorden 15% minder energie opgewekt dan bij de verbranding van 1 m3 rijk gas.

Waarom de overschakeling?

Simpelweg omdat Nederland besloten heeft te stoppen met het halen van arm gas uit het Slochterenveld, dat op het punt van uitputting staat. Om de importerende buurlanden in staat te stellen hun transportinfrastructuur en huishoudelijke apparaten aan te passen (dit geldt nog steeds voor een derde van België), hebben de Nederlanders voorgesteld om een progressief plan op te stellen teneinde de gasvoorziening te beëindigen. In totaal gaat het om 500.000 Brusselse, één miljoen Vlaamse en 110.000 Waalse huishoudens. Zij zullen door hun energieleverancier in kennis worden gesteld van de datum van de omzetting en van de te volgen procedure. In Brussel is Sibelga alvast van plan om de overgang van arm naar rijk gas tussen 2020 en 2023 te maken. In Wallonië zijn Ores en Resa al van start gegaan.

Om na te gaan of jouw gemeente door deze omschakeling wordt getroffen, hoef je gewoon naar www.gasverandert.be te surfen.

Weet trouwens dat alle gasketels die na 1978 in België op de markt zijn gekomen met beide soorten gas kunnen werken. In principe zal dus alleen apparatuur van vóór 1978 vervangen moeten worden. Twijfel je? Schakel dan een professional in om de compatibiliteit van je toestellen te controleren. Voor huurders zijn de eventuele kosten voor de rekening van de eigenaar van de woning.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons