Overdrachtbelasting in Nederland drie jaar lager bij doorverkoop


Om de vastgelopen vastgoedmarkt in beweging te brengen, krijgen (ver)kopers van staatssecretaris van Financiën Weekers een ‘fiscaal steuntje in de rug’. Dat meldt de staatssecretaris in een nieuwsbericht op rijksoverheid.nl.

In plaats van de huidige zes maanden krijgen eigenaren van woningen en bedrijfspanden drie jaar de tijd om hun bezit tegen een lagere overdrachtsbelasting te verkopen. Als het vastgoed binnen 36 maanden wordt doorverkocht, hoeft de koper alleen over de meerwaarde overdrachtsbelasting te betalen.

De maatregel is opgenomen in het Belastingplan 2013, maar treedt in werking per 1 september en loopt tot 1 januari 2015. Volgens Het Financieele Dagblad kost de maatregel de schatkist zo’n 140 miljoen euro tot 2017. Door de huidige stagnerende vastgoedmarkt kan onvoldoende gebruik worden gemaakt van de mogelijkheid om bij doorverkoop van een woning of bedrijfspand een vermindering van de overdrachtsbelasting te claimen, stelt Weekers. Om de gehele vastgoedmarkt tegemoet te komen, heeft hij besloten de termijn tijdelijk te verlengen.

Bij bedrijfspanden biedt de maatregel soelaas, omdat het marktpartijen de mogelijkheid biedt om onroerend goed aan te kopen, te renoveren en up-to-date te verkopen, zonder dat er twee keer over de gehele verkoopsom overdrachtsbelasting moet worden betaald. Daarnaast wordt het met deze maatregel mogelijk het uitwinnen van hypothecaire zekerheid soepeler te laten verlopen. De geldverstrekker die – vaak noodgedwongen – de onroerende zaak zelf overneemt en binnen 36 maanden doorverkoopt, hoeft dan alleen over de meerwaarde de overdrachtsbelasting door te berekenen naar de volgende koper.

Projectontwikkelaars kunnen door de maatregel woningkopers gemakkelijker de garantie bieden dat zij de oude woning zullen kopen als het niet lukt om deze tijdig verkocht te krijgen. Zij zullen zo’n garantie niet snel bieden bij de huidige doorverkooptermijn van zes maanden, maar wel bij een langere duur. De projectontwikkelaar is dan weliswaar overdrachtsbelasting verschuldigd bij de aankoop, maar bij doorverkoop binnen 36 maanden hoeft dan alleen over de meerwaarde en eventueel andere vergoedingen overdrachtsbelasting te worden betaald. Hierdoor wordt de doorstroming op de woningmarkt bevorderd, zo wordt verondersteld.

Era Makelaars vindt de maatregel van staatssecretaris Weekers vooralsnog onduidelijk. ‘Wij vragen ons af of er een effect te zien zal zijn. Dit lijkt een soort micromaatregel in de toekomst. Het geldt voor een beperkte groep in een beperkte periode in een beperkte mate. De grootste groep huidige verkopers zal dus niet profiteren van deze maatregel, tenzij we dit niet goed begrijpen’, aldus Paul van den Putten, algemeen directeur en CEO van Era Makelaars.

Henk de Graaf, partner vastgoed bij VMW Taxand verwacht dat vooral vastgoedhandelaren, marktpartijen die uitponden en partijen die aankopen, renoveren en verkopen baat hebben bij de wijziging. Zij hebben immers een langere periode waarin de overdrachtsbelasting op de aankoop feitelijk kan worden teruggekregen van een nieuwe koper. Voor particulieren met een eigen woning lijkt de maatregel alleen in specifieke gevallen een voordeel te bieden, bijvoorbeeld bij een scheiding. Er is dan minder noodzaak tot een snelle 'gedwongen' verkoop.

Bron:
http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2012/09/04/Overdrachtbelasting-drie-jaar-lager-bij-doorverkoop


Deel dit artikel

Ontvang je gratis gids

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag