Ouders moeten steeds vaker meelenen voor huis van kind

Wie aan het begin van zijn carrière een huis wil kopen, komt er niet meer met een gewone borgstelling van zijn ouders.

Ouders moeten steeds vaker voor 10 procent eigenaar worden van de woning die hun kind op het oog heeft, anders weigert de bank een hypothecaire lening. Maar daardoor worden mama en papa ook volledig mee verantwoordelijk voor de aflossing van de lening.

Als kinderen nog aan het begin van hun carrière staan, nog niet voldoende verdienen of geen stabiele baan hebben, nemen de banken steeds minder vrede met een gewone borgstelling door de ouders, zegt John Romain van de adviesketen Immotheker. De banken eisen steeds vaker dat de ouders voor minstens 10 procent mede-eigenaar worden van de woning en voor hetzelfde percentage ook de lening onderschrijven.

De wetgeving werd in 2010 verstrengd, bevestigt woordvoerster Monique Delvou van Belfius. Sindsdien is een borg slechts geldig als de betrokkene er zelf economisch belang bij heeft dat de aflossing vlekkeloos verloopt. Het volstaat dus niet meer dat iemand ‘vader of moeder van’ is om zich geldig borg te kunnen stellen, zegt ook de kleinere hypotheekbemiddelaar Eurofinco.

Bovendien kiezen de rechtbanken steeds vaker de kant van de jonge eigenaar als het misgaat met de aflossing. En dan kan de bank haar geld niet makkelijk opeisen of de woning verkopen. ‘De banken hebben een voorzorgsplicht’, bevestigt notaris Bart van Opstal, die gespecialiseerd is in hypothecaire kredieten.

Het gevolg is dat een groeiende groep mensen moeilijker aan een hypothecaire ­lening geraakt. ‘Zowat alle banken hebben hun kredietvoorwaarden sinds het ­uitbreken van de crisis stelselmatig verstrengd’, zegt Romain. ‘Vooral jonge twintigers die al een woning willen, voelen die verscherping van de kredietnormen.’

Minimum opgetrokken
De banken hebben onlangs ook het minimuminkomen opgetrokken waarover ontleners nog moeten beschikken, na aftrek van hun maandelijkse leninglast en andere vaste uitgaven voor elektriciteit, gas, water of alimentatie. Bovendien hebben ze leningen met een looptijd van meer dan 25 jaar uit de markt geprijsd en moet de kandidaat-eigenaar minstens 10 procent en vaker nog 20 procent van de aankoop zelf financieren.

Zo grijpen jonge mensen steeds meer naast een lening. Tenzij de ouders mee in het bad willen.

De banken beperken de inbreng van de ouders tot 10 procent omdat zo het fiscale voordeel van de lening voor de kinderen zoveel mogelijk intact blijft. Maar ondanks dat relatief beperkte percentage zijn de ouders wel volledig mee verantwoordelijk mocht het mislopen met de lening.

Als het inkomen van de kinderen na verloop van tijd voldoende gestegen is en/of voldoende stabiel is geworden, komt nog een aap uit de mouw. De ouders en de kinderen kunnen maar uit de onverdeeldheid stappen mits ze 2,5 procent van de waarde van de woning betalen aan de fiscus.

Bron:
Nieuwsblad.be

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons