Oud en groot geraakt steeds moeilijker verkocht

Verouderde en grote woningen vinden op de Belgische markt steeds moeilijker een koper. Dat stelt de vastgoedmakelaar ERA vast. Te hoge vraagprijzen, energiekosten en strengere banken eisen hun tol.

ERA, samen met Century21 de grootste speler voor residentieel vastgoed in het land, is best tevreden over 2013. De keten kon 1 procent meer huizen verkopen. Ze doet daarmee beter dan de markt. De verkoop van appartementen daalde wel met 5 procent. Dat was vooral het gevolg van tijdelijk minder nieuwbouw, een segment dat beter in de markt ligt dan oudere appartementen. Voor 2014 wordt wel een groter aanbod nieuwbouwappartementen verwacht.

Toch ziet ERA verontrustende ontwikkelingen. Steeds meer woningen blijven onverkocht, een tendens die ook uit het straatbeeld blijkt. De voorraad huizen en appartementen in de aanbieding bij ERA steeg in 2013 met respectievelijk 4 en 12 procent. Er werd evenwel slechts 1 procent meer huizen verkocht en maar 5 procent minder appartementen aan de man gebracht. De sales rate (de verhouding verkochte/aangeboden panden) daalde tussen begin 2011 en eind 2013 voor huizen van 70 naar 62 procent. Voor appartementen is de terugval nog indrukwekkender. De sales rate daalde de voorbije 18 maanden van 70 procent naar 55 procent. Bijna de helft geraakte niet verkocht. Tijdens de boomjaren 2005-2006 lag de sales rate in de buurt van 100 procent. ‘Verouderde appartementen liggen moeilijker in de markt. Dat geldt ook voor grote, slecht geïsoleerde huizen’, stelt Iain Cook, de managing partner van ERA.

Belg koopt liefst onder kerktoren
De helft van de kopers van een nieuwe woonst in België zoekt en vindt die binnen een straal van ongeveer 4,8 kilometer, blijkt uit de index. De mediane verhuisafstand is kleiner voor appartementen (3,9 km). Dat betekent dat er van 100 nieuwe eigenaars van een appartement 50 binnen een straal van 3,9 kilometer blijven. Voor huizen is de mediane verhuisafstand 5,1 kilometer. In Wallonië is de afstand groter dan in Vlaanderen. 45 procent van alle verhuizingen in België gebeurde in dezelfde gemeente, 37 procent in dezelfde postcode. Lees meer

‘Voor een correcte vraagprijs geraken nog veel woningen verkocht. De korting die de kandidaat-verkoper moet toestaan op zijn vraagprijs is in de loop van 2013 gestegen van 8 procent naar 9,25 procent. Dat blijft een vrij gezonde marge. Het probleem ligt bij overdreven verwachtingen van veel eigenaars. Wat in 2013 bij ons verkocht is geraakt, had een gemiddelde vraagprijs van 252.000 euro. De gemiddelde vraagprijs van ons totale aanbod (inclusief de nog niet verkochte woningen) lag op 280.614 euro. Dat zegt genoeg’, meent Pol Vanacker, ook managing partner bij ERA.

Hogere prijzen worden nog aanvaard voor nieuwbouw, maar niet voor verouderde woningen. Roel Helgers van de KU Leuven stelde op basis van de database van ERA vast dat kandidaat-kopers zeker voor huizen rekening houden met het energieprestatiecertificaat (EPC) om te bepalen wat ze willen betalen.

Appartementendoen het nog steeds goed
De gemiddelde verkoopprijs bij ERA bleef in 2013 onveranderd: 231.000 euro voor huizen en 179.000 euro voor appartementen. Met de ERA-KU Leuven Vastgoedindex kan nu de prijsevolutie van 'vergelijkbare' woningen worden berekend. Dat geeft in het vierde kwartaal van 2013 een prijsdaling van 1,4 procent voor huizen, maar een stijging met 6,3 procent voor appartementen ten opzichte van een jaar eerder. Degelijke appartementen zitten in de lift.

Ook de strengere banken spelen een rol. Wie vandaag een lening voor 90 procent van de verkoopprijs kan krijgen, mag blij zijn. ‘De impact is vooral groot voor wie een verouderde woning koopt. Wie vroeger een verouderde woning kocht van 200.000 euro waaraan hij voor 50.000 euro wilde renoveren moest zelf 58.000 euro inbrengen. Wie nu een verouderde woning koopt van slechts 150.000 euro en evenveel renoveert, moet zelf liefst 86.000 euro neertellen, hoewel hij beduidend minder leent. Het is relatief interessanter voor nieuwbouw te gaan, maar dan moet men een hogere lening kunnen afsluiten. In die vicieuze cirkel zitten steeds meer mensen gevangen’, besluit Cook.

Bron:
De Tijd


Deel dit artikel

Ontvang je gratis gids

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag