Open keuken een goed idee? Veel mensen stappen ervan af…

Door deze ruimte open te houden, gaat de gezelligheid niet verloren tijdens de bereidingstijden van de maaltijden. Bovendien geeft het uiterlijk van deze open stukken ze een grotere en meer trendy uitstraling. Het is echter niet zonder nadelen en willen terug naar een meer conventionele keuken…

Open of gesloten?

Een open keuken is 100% open naar een andere kamer, meestal de woonkamer of eetkamer. Zo kunnen je vrienden je zien koken en kan je er een praatje mee slaan, in tegenstelling tot koken in een gesloten keuken.

De juiste vragen stellen

Er bestaat niet zoiets als een perfecte keuken: de keuken die bij jou past, is niet noodzakelijkerwijs de keuken die bij je buurman past. Stel jezelf de juiste vragen: wat wil je? Wat heb je nodig? Wat komt overeen met de infrastructuur?

De voordelen van een open keuken

De voordelen van de open keuken zijn huiselijkheid (je kan deelnemen aan gesprekken), het “grote ruimte”-effect, meer helderheid, meer bewegingsvrijgeid, bedieningsgemak en – last but not least – voortdurend toezicht op kinderen.

De nadelen van een open keuken

Een open keuken houdt in dat geuren en geluiden zich verspreiden in de aangrenzende ruimtes  en dit natuurlijk in beide richtingen. Een ander nadeel: het uitzicht op de keuken verhindert de privacy bij het bereiden van maaltijden en je keuken moet altijd piekfijn opgeruimd zijn als het gezellig moet blijven.

Is de gesloten keuken aan een opmars bezig?

“De gesloten keuken heeft zijn glorietijd gehad maar is niet helemaal verdwenen”, zegt een materiaaladviseur. “Veel mensen blijven erbij na het proeven van de charmes van open keukens.”

Ondanks het isolement dat leidt tot een gebrek aan gezelligheid, zijn de voordelen van de gesloten keuken dus: privacy, de bereiding van maaltijden uit het zicht en de niet-verspreiding van geluiden en geuren van het koken..

Trend: een halfopen keuken

De huidige trend is om de keuken gedeeltelijk te openen (dankzij een pass-through, een bar…). Er zijn vele voordelen aan deze configuratie. Een halfopen keuken kan je gedeeltelijk isoleren en maakt het mogelijk om een fysieke en akoestische afstand te bewaren en zo de nadelen van de twee hierboven bestudeerde keukens (open en gesloten) te beperken.

Bron
ImmovlanGerelateerde artikels

De behangtrends van 2021!

Behang, daar word je instant gelukkig van. Ook in behang zijn er jaarlijks weer nieuwe trends. Wij zetten die van 2021 even voor jou op een rijtje.
Lees meer

Een landschapsarchitect: wat kost dat?

Een landschapsarchitect bedenkt, tekent en voert de concrete realisatie van uw project uit. Maar waar een conventionele architect zich concentreert op de structuur van een huis of appartement, buigt zijn landschapscollega zich over de buitenkant ervan, meer bepaald de tuin… of het terras!
Lees meer

4 kleurregels die elke interieur fan moet kennen!

Wat de grootste uitdaging is voor interieurontwerpers? Het goed krijgen van de kleuren die gebruikt worden. Kleuren zijn immers wispelturig. Er zijn zoveel tinten om uit te kiezen en om ze in harmonie te doen samengaan kan je ze maar best in de juiste verhoudingen samenstellen. Gelukkig zijn er een paar regels die je kan gebruiken. We zetten ze in dit artikel op een rijtje.
Lees meer

4 tips voor het inrichten van je veranda!

Een veranda blijft bij heel wat mensen populair. Het verlengde van de keuken, een plekje om te relaxen en een heerlijk uitzicht op de tuin. Maar, hoe richt je nu eigenlijk een veranda in? Wat is de uiteindelijke bestemming en wat is de stijl van het huis? Met deze 4 tips kun je alvast aan de slag om je veranda vlot in te richten.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons