Nood aan sociale huurwoningen

Sociale verhuurkantoren (SVK's) hebben steeds meer woningen in beheer.

In bijna elke Vlaamse gemeente is een SVK actief. Een SVK huurt woningen op de private markt en verhuurt die betaalbaardoor aan kwetsbare huurders. Alleen de provincie Oost-Vlaanderenhinkt achterop. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister vanWonen Liesbeth Homans (N-VA) op een vraag van parlementslid ValerieTaeldeman (CD&V).

Het aantal woningen dat de SVK's in beheer hebben, is op één jaar tijd met 10 procent gestegen, van 6.401 (in 2012) tot 7.025 (2013). Dat sociale verhuurkantoren hun nut hebben, blijkt uit de wachtlijsten.

Eind 2013 stonden 25.310 kandidaat-huurders opde lijst. Taeldeman pleit voor actie zodat iedereen toegang heeft tot een SVK. "De cijfers tonen aan dat daar nood aan is." 

Bron:
Trends.be

Gerelateerde artikels

Mag de huurprijs in corona-tijden nog geïndexeerd worden?

Als je een woning of appartement (ver-)huurt is het gebruikelijk de huurprijs jaarlijks te indexeren. Maar mag dat ook gebeuren in deze corona-tijden of moet de indexatie nu tijdelijk worden opgeschort?
Lees meer

Mag een verhuurder zomaar een huisdier weigeren?

Als het op huisdieren aankomt, sturen veel verhuurders liever hun kat. Maar ze zijn zo braaf, meneer, onze lieve viervoeters, kleine gevleugelden en kruipende beestjes. Toch blijft het vandaag voor vele huisdierbezitters vaak een hele uitdaging om een huurwoning voor zichzelf en hun trouwe vriend te vinden. Maar mogen verhuurders eigenlijk wel nee zeggen omwille van een huisdier?
Lees meer

Is kopen interessanter dan huren? Niet noodzakelijkerwijs!

Le Soir heeft een bijzonder en interessant onderzoek uitgevoerd. Dat Belgen een baksteen in de maag hebben, weten we al lang maar de cijfers bevestigen dat huren in sommige gevallen een betere oplossing is dan kopen.
Lees meer

Evolueert Vlaanderen naar huurmarkt?

In 2018 bezat nog 71,6% van de Vlamingen hun eigen woning. Maar dat gaat volgens vastgoedmakelaar Dennis Vansweevelt in de toekomst veranderen. “Vlaanderen zal geleidelijk aan meer evolueren naar een huurmarkt”, beweert hij. “Een trend die we de laatste jaren zien, is dat appartementen steeds meer worden gekocht door investeerders, en niet door de bewoners zelf”, vertelt vastgoedmakelaar Dennis Vansweevelt. “Jonge mensen gaan meer en meer huren in plaats van kopen. We evolueren dan ook geleidelijk aan naar een huurmarkt in Vlaanderen.”
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons