Nieuwe EU online privacyregels


In de voorstellen voor nieuwe Europese wetgeving voor online privacy, moet men het recht krijgen om vergeten te worden.

De nieuwe regels die gisteren door de Europese commissie zijn voorgesteld, geven gebruikers van internetdiensten meer bescherming over hun online-gegevens. Digitale gegevens mogen niet meer zonder toestemming door anderen worden gezien of gebruikt. Het uitgangspunt voor de nieuwe regels is dat bedrijven alleen gegevens mogen verzamelen als de gebruiker daartoe toestemming geeft. Ook moeten bedrijven die merken dat er klantgegevens zijn uitgelekt naar buiten, dat onmiddellijk melden aan de gebruikers.

Volgens Europese Commissaris Viviane Reding zijn de huidige regels die stammen uit 1995 achterhaald. In 1995 stond internet nog in de kinderschoenen. In de afgelopen tijd is er veel veranderd. Naast het recht om gegevens te laten verwijderen, komt er ook het recht om gegevens te verplaatsen. Dit betekent dat internetbedrijven als Facebook en Google niet alleen de mogelijkheid moeten bieden om aan hen toevertrouwde data te verwijderen, maar deze ook overdraagbaar moeten maken naar een andere locatie of dienst.

De nieuwe regels gaan gelden voor alle internetbedrijven die actief zijn in Europa. Op het overtreden van de regels komen boetes te staan. De nieuwe wetgeving moet nog door het Europese parlement worden goedgekeurd. Daar zal nog wel de nodige discussie mee gemoeid zijn. Zo is er al veel discussie over de uitvoering vanhet begrip toestemming. Moet je de toestemming tot het gebruik van je gegeven expliciet of impliciet geven?

De organisatie voor burgerrechten op internet: Bits of Freedom is in grote lijnen positief over de nu ingediende voorstellen.

Bron:
http://www.pcmweb.nl/nieuws/algemeen/nieuwe-eu-online-privacyregels

Gerelateerde artikels

Vlaamse regering wil verkoop van vastgoed digitaliseren tegen eind 2022: "Verkoop kan dan in paar werkdagen rond zijn"

Als je vandaag een huis of appartement koopt of verkoopt, dan komt er heel wat opzoekingswerk bij kijken. De Vlaamse overheid vindt het hoog tijd om de papieren rompslomp te vereenvoudigen. De aankoop van vastgoed duurt nu vaak maanden. Volgens minister-president Jan Jambon (N-VA) zal het in de toekomst een kwestie zijn van een paar dagen. 
Lees meer

Koudegolf: 5 voorzorgen om je huis te beschermen!

De polaire temperaturen die we op dit moment meemaken, zijn eerder ongewoon en stellen onze woningen op de proef. Hoe wapen je je tegen elk gevaar? We bekijken het samen met jou!
Lees meer

Digitaal paspoort van uw woning bevat steeds meer informatie!

Met de woningpas heeft uw huis of nieuwbouwappartement een eigen digitaal paspoort. Sinds kort vindt u er een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en kunt u zelf werken toevoegen.
Lees meer

Uitgerekend: wat kost een alarmsysteem?

Hoeveel kost het om je woning te beschermen tegen indringers? Tegenwoordig zijn de meeste alarmsystemen draadloos, maar wat kost dat nu en wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan een gespecialiseerde veiligheidsfirma: Delta Dore Belgium.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons