Nieuwe EU online privacyregels


In de voorstellen voor nieuwe Europese wetgeving voor online privacy, moet men het recht krijgen om vergeten te worden.

De nieuwe regels die gisteren door de Europese commissie zijn voorgesteld, geven gebruikers van internetdiensten meer bescherming over hun online-gegevens. Digitale gegevens mogen niet meer zonder toestemming door anderen worden gezien of gebruikt. Het uitgangspunt voor de nieuwe regels is dat bedrijven alleen gegevens mogen verzamelen als de gebruiker daartoe toestemming geeft. Ook moeten bedrijven die merken dat er klantgegevens zijn uitgelekt naar buiten, dat onmiddellijk melden aan de gebruikers.

Volgens Europese Commissaris Viviane Reding zijn de huidige regels die stammen uit 1995 achterhaald. In 1995 stond internet nog in de kinderschoenen. In de afgelopen tijd is er veel veranderd. Naast het recht om gegevens te laten verwijderen, komt er ook het recht om gegevens te verplaatsen. Dit betekent dat internetbedrijven als Facebook en Google niet alleen de mogelijkheid moeten bieden om aan hen toevertrouwde data te verwijderen, maar deze ook overdraagbaar moeten maken naar een andere locatie of dienst.

De nieuwe regels gaan gelden voor alle internetbedrijven die actief zijn in Europa. Op het overtreden van de regels komen boetes te staan. De nieuwe wetgeving moet nog door het Europese parlement worden goedgekeurd. Daar zal nog wel de nodige discussie mee gemoeid zijn. Zo is er al veel discussie over de uitvoering vanhet begrip toestemming. Moet je de toestemming tot het gebruik van je gegeven expliciet of impliciet geven?

De organisatie voor burgerrechten op internet: Bits of Freedom is in grote lijnen positief over de nu ingediende voorstellen.

Bron:
http://www.pcmweb.nl/nieuws/algemeen/nieuwe-eu-online-privacyregels


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag