Nieuwe EU online privacyregels


In de voorstellen voor nieuwe Europese wetgeving voor online privacy, moet men het recht krijgen om vergeten te worden.

De nieuwe regels die gisteren door de Europese commissie zijn voorgesteld, geven gebruikers van internetdiensten meer bescherming over hun online-gegevens. Digitale gegevens mogen niet meer zonder toestemming door anderen worden gezien of gebruikt. Het uitgangspunt voor de nieuwe regels is dat bedrijven alleen gegevens mogen verzamelen als de gebruiker daartoe toestemming geeft. Ook moeten bedrijven die merken dat er klantgegevens zijn uitgelekt naar buiten, dat onmiddellijk melden aan de gebruikers.

Volgens Europese Commissaris Viviane Reding zijn de huidige regels die stammen uit 1995 achterhaald. In 1995 stond internet nog in de kinderschoenen. In de afgelopen tijd is er veel veranderd. Naast het recht om gegevens te laten verwijderen, komt er ook het recht om gegevens te verplaatsen. Dit betekent dat internetbedrijven als Facebook en Google niet alleen de mogelijkheid moeten bieden om aan hen toevertrouwde data te verwijderen, maar deze ook overdraagbaar moeten maken naar een andere locatie of dienst.

De nieuwe regels gaan gelden voor alle internetbedrijven die actief zijn in Europa. Op het overtreden van de regels komen boetes te staan. De nieuwe wetgeving moet nog door het Europese parlement worden goedgekeurd. Daar zal nog wel de nodige discussie mee gemoeid zijn. Zo is er al veel discussie over de uitvoering vanhet begrip toestemming. Moet je de toestemming tot het gebruik van je gegeven expliciet of impliciet geven?

De organisatie voor burgerrechten op internet: Bits of Freedom is in grote lijnen positief over de nu ingediende voorstellen.

Bron:
https://www.pcmweb.nl/nieuws/algemeen/nieuwe-eu-online-privacyregels

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons