Muziek streamen doorheen je woning, hoe pak je dat aan?

Zin in een streepje Mozart terwijl je ligt te ontspannen in bad? Dat tuinfeest met vrienden wat opvrolijken met trendy feestmuziek? Of in de ochtend naar het radionieuws luisteren aan de ontbijttafel? Muziekliefhebbers doen het allicht al jaren. Maar nooit was het zo gemakkelijk om in je woning in elke ruimte naar je favoriete hits te luisteren.Tal van systemen bieden hiervoor oplossingen. Maar hoe begin je eraan? Deze gids helpt je alvast een stukje op weg.

Van waar kan je allemaal muziek spelen?
De tijd dat je op één plaats in huis een cd-speler had staan, waarbij je de cd’s handmatig moest invoeren en waarvoor je in het beste geval een afstandsbediening had, is definitief voorbij. Tenzij je graag vasthoudt aan een beetje nostalgie, natuurlijk.

Maar tegenwoordig is het vooral digitale muziek die de klok slaat. Er zijn drie muziekbronnen die overheersen:
 - Computer: een digitale collectie van gedownloade of gekopieerde cd’s op je harde schijf of netwerkschijf;
 - Mobiel: een digitale collectie van gedownloade of gekopieerde cd’s op je smartphone of tablet;
 - Online streaming: Je streamt muziek van bijvoorbeeld Spotify of Deezer. Voor streaming in cd-kwaliteit is er Tidal of Qobuz. 

Uiteraard is ook een combinatie van deze drie een optie.

Hoe kan ik kiezen welke muziek ik wil beluisteren?
Veruit de gemakkelijkste manier om je muziek te besturen is via je smartphone of tablet en dit vanuit je zetel, bed of tuinstoel. Staat je collectie reeds op deze smartphone of tablet of gebruik je hierop een streaming service, dan is het uiteraard simpel. Maar er zijn ook tal van applicaties (bv. Teamviewer, Microsoft Remote Desktop, Plex) die je toelaten je computer of netwerkschijf om te vormen tot server van waarop je je collectie bestuurt. Technisch gezien laat zo’n app je toe om de muziek rechtstreeks van de bron naar de ontvanger te sturen. Deze ontvanger zorgt ervoor dat jij waar je maar wil naar je muziek kan luisteren. Hiervoor zijn er verschillende oplossingen mogelijk …

Bluetoothontvangers
Prijkt er een hele collectie op je smartphone of tablet, dan is de meest eenvoudige en goedkope oplossing om te werken via bluetooth. Je kan kiezen voor een bluetoothadapter in een bestaande muziekinstallatie of een bluetoothluidspreker, al dan niet draagbaar.

Voordelen:
◾Eenvoudig te gebruiken;
◾Breed prijsspectrum, zeer goedkope oplossingen (vanaf pakweg € 10);
◾Rechtstreeks connecteren. 

Nadelen:
◾Het geluid wordt gecomprimeerd verstuurd, waardoor kwaliteitsverlies optreedt;
◾De afstand tussen bron en ontvanger mag niet te ver zijn;
◾Je kan maar 1 bluetoothapparaat verbinden met je smartphone of tablet. 

AirPlay en DLNA
Beschik je over een iPad of iPhone, dan is de AirPlay-standaard een waardig alternatief. AirPlay zit ingebakken in veel recente modellen van versterkers en versterkte luidsprekers (vergelijkbaar met bluetoothluidsprekers). AirPlay maakt gebruik van een bestaande wifiverbinding om rechtstreeks contact te leggen tussen bron en ontvanger. Een alternatief voor AirPlay is de DLNA-standaard, maar deze is minder verspreid en durft nogal eens nukkig en traag te werken. Hiermee leg je, net zoals bij AirPlay, een rechtstreekse verbinding tussen twee apparaten (zoals een smartphone met Android of Windows Phone en een versterker of luidspreker) over je wifinetwerk.

Voordelen:
◾Betere geluidskwaliteit en grotere afstanden dan bij bluetooth;
◾Breed prijsspectrum: Een simpele AirPlay- of DLNA-module begint vanaf € 50. 

Nadelen:
◾Een wifiverbinding is noodzakelijk;
◾AirPlay werkt enkel met Apple, DLNA werkt niet altijd even gestroomlijnd. 

Multiroomsystemen
Het neusje van de zalm voor wie volledige controle en flexibiliteit wil in het streamen van audio doorheen de woning, is een multiroom-systeem. Sonos boorde deze markt aan met een uitgebreid aanbod aan toestellen, maar andere fabrikanten van hifimateriaal volgen langzaam maar zeker. Het systeem is simpel: een bepaalde fabrikant (naast Sonos zijn o.a. Bluesound, Sony, Denon en Bose populair) heeft een productlijn van audiostreaming-apparaten. Dit gaat van een ontvanger om op je bestaande installatie aan te sluiten tot versterkte luidsprekers in allerlei formaten. Je kan verschillende apparaten van dezelfde productlijn plaatsen in de ruimtes in je woning waar je muziek wil voorzien. De combinatiemogelijkheden zijn eindeloos. Besturing gebeurt via de toegewijde app van de fabrikant op je smartphone, tablet of pc. Dit kan tegelijkertijd door verschillende mensen op verschillende toestellen bestuurd worden, en op elk apparaat kan je een ander nummer uit je collectie spelen. Ook streaming services zijn geïntegreerd in deze app.

Voordelen:
◾Superieure geluidskwaliteit mogelijk;
◾Zeer flexibel;
◾Streaming naar verschillende kamers
◾Aangepaste modellen: zo luister je indien gewenst zelfs in het kleinste kamertje naar muziek. 

Nadelen:
◾Niet goedkoop: zelfs één module kan al snel een paar honderd euro kosten;
◾Een wifiverbinding is noodzakelijk;
◾Compatibiliteit: eens je een fabrikant kiest, moet je daarbij blijven wanneer je uitbreidt. 

Conclusie?
Het hangt, zoals altijd, af van hetgeen je zelf wil in je woning. Moet het allemaal niet te moeilijk, dan vind je zeker je gading tussen de verschillende bluetoothluidsprekers of een AirPlay-luidsprekertje. Is je voornaamste zorg het streamen van muziek naar je bestaande maar klassieke hifi-installatie, dan kan een bluetoothontvanger of AirPlay-ontvanger wonderen doen. Wil je in elke kamer genieten van een optimaal geluid, kies dan voor een of meerdere modules van een multiroomsysteem. Nog één tip: zorg ervoor dat je een systeem koopt waarvan de interface van de app je ligt! Download de app bijvoorbeeld al eens op voorhand.

Bron:
Zimmo.be

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons