De mogelijkheden van ‘slim’ verwarmen

Nu het internet voor de meeste mensen zo alledaags geworden is dat niemand er nog bij stilstaat, is het moment van de slimme thermostaten gekomen...
   Het Internet of Things (IoT) maakt het mogelijk je thermostaat vanop afstand en met je smartphone te bedienen. Meer en meer fabrikanten spelen hier op in, komen met modellen op de markt en pakken er mee uit. Aan ‘slim’ verwarmen zijn een heel aantal voordelen verbonden maar let toch op de valkuilen...   De voordelen van ‘slim’ verwarmen:
Stevig besparen op je energiefactuur is mogelijk.
Een slimme meter denkt met je mee, is makkelijk hanteerbaar en in te stellen. Je verwarmt dus enkel wanneer het echt nodig is. Kijk er wel mee uit de technologie al te overschatten.

Te bedienen via een simpele app.
De meeste slimme thermostaten komen met een handige app voor de smartphone of tablet. Vanop afstand beheer je je verwarming minutieus en je krijgt ook handige overzichten van je energieverbruik. Je gaat bewuster met je energieverbruik om.

Design.
De tijden van het vierkante bakje aan de muur zijn voorbij. De thermostaat ontpopt zich tot een designvol item in de huiskamer. Strak vormgegeven en niet te groot wordt het vaak een eyecatcher in je interieur.

Makkelijk te installeren.
Geen geknoei met draden of kabels. De nieuwe systemen installeer je in een handomdraai en de bediening spreekt vaak voor zich.   Klinkt al het bovenstaande je als muziek in de oren? Er zijn inderdaad heel wat voordelen verbonden aan ‘slim’ verwarmen. De fabrikanten en energieleveranciers spelen hier dan ook gretig op in. Enige realiteitszin is echter aangewezen. De claims vallen meestal met een korreltje zout te nemen. We geven dan ook graag enkele aandachtspunten mee:   - Je moet diep in je buidel tasten. Slimme thermostaten zijn momenteel nog prijzig. Met een kostprijs van om en bij de 200 euro zijn de meeste toestellen niet goedkoop. Vergelijk grondig en weet dat je bij sommige leveranciers ook een toestel kan huren.

  • Zonder smartphone of tablet heb je weinig meerwaarde. Beschik je niet over een smartphone of tablet dan kan je daar beter eerst in investeren. Permanent met het internet verbonden. Dit hoeft vandaag de dag geen probleem meer te zijn maar het is wel een noodzaak.

  • Kijk uit met een modulerende cv-ketel. De meeste slimme thermostaten werken hier niet mee samen. Goed navragen dus.   En vooral, kijk verder dan de slagzinnen en slogans van de leveranciers. De besparingen die worden opgeworpen zijn vaak overdreven. Wil je 25% besparen op je energiefactuur dan zal je toch echt wel kunstgrepen moeten uithalen.   Slimme thermostaten bieden zeker mogelijkheden en zullen in de toekomst enkel “slimmer” worden. Ben je bewust bezig met je energieverbruik en duurzaamheid dan valt de investering zeker te overwegen.   Bron:
    Immovlan.be


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag