Moet je een huurcontract na negen jaar nog opzeggen?

Je verhuurt een woning of appartement in het kader van de woninghuurwet. Op het moment dat het huurcontract zijn einddatum bereikt verkies je de woonst niet langer aan je huurder te verhuren. Hoe ga je dan te werk?
Je sloot met je huurder een huurcontract af voor negen jaar. De einddatum nadert en je verkiest niet langer met dezelfde huurder in zee te gaan tegen de bestaande voorwaarden.

Moet je dan een opzegbrief sturen naar je huurder of eindigt het contract automatisch op de in het huurcontract afgesproken einddatum?

Opzeg nodig.

Het volstaat niet gewoon de einddatum van het contract af te wachten en dan te zeggen dat het huurcontract automatisch eindigde. Je moet integendeel de huurovereenkomst met je huurder uitdrukkelijk opzeggen. 

Dit doe je door aan elk van je huurders afzonderlijk een aangetekende opzegbrief te sturen. Ging je het oorspronkelijke contract aan voor negen jaar dan bedraagt de opzegtermijn die je als verhuurder moet naleven zes maanden.

En anders?

Als je geen opzeggingsbrief stuurt aan je huurder, dan loopt het huurcontract gewoon verder onder dezelfde voorwaarden (zo o.a. op het vlak van de huurprijs). 

Meer bepaald wordt het contract dan verlengd voor een periode van telkens 3 jaar. 

Je kan het contract telkenmale opzeggen tegen het einde van zo’n periode van drie jaar met naleving van een opzegtermijn van 6 maanden. Hierbij moet je geen reden opgeven. Je moet aan je huurder dan al evenmin een schadevergoeding betalen.

Gerelateerde artikels

Zo kan je reageren als je huurder gas en elektriciteit vroegtijdig stopzet!

Nadat een huurder een opzegbrief naar jou als verhuurder stuurde, zegt die ook al het contract met de elektriciteits- en gasleverancier stop. Moet je dat als verhuurder zomaar aanvaarden? Wat kan je dan doen?
Lees meer

Ministerraad akkoord over oplossing voor ongelijke behandeling huurinkomsten!

Om de ongelijke behandeling van huurinkomsten aan te pakken, zal ons land ook voor woningen in het buitenland de belastbare basis berekenen op basis van een kadastraal inkomen. De ministerraad heeft vandaag het licht op groen gezet voor een wetsontwerp van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Dat moet ervoor zorgen dat de buitenlandse belasting op dezelfde manier wordt behandeld als de Belgische onroerende voorheffing.
Lees meer

Wat als de huurschade groter is dan de huurwaarborg…

Men zegt wel eens dat de huurwaarborg het maximale is dat je als verhuurder kan vragen als je huurder schade aanricht aan je huurpand. Maar is dat wel zo? Met welke spelregels moet je rekening houden?
Lees meer

Mag je als verhuurder nog binnen in je huis?

Als je een huis of appartement verhuurt mag je daar niet meer te pas of te onpas binnengaan. Je hebt wel het recht een zekere controle te houden over je eigendom.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons