Met deze ‘gemeenschappelijke’ kosten moet je rekening houden als je een appartement koopt!

Waarover gaat het?

Als je in een appartement woont betaal je vooreerst een aantal kosten die specifiek aan je eigen individuele appartement zijn gekoppeld. Denk daarbij bv. maar aan het verbruik van water, gas en elektriciteit en aan de kosten van herstellingen die je binnen je individuele appartement moet doen.

Daarnaast moet je bijdragen in een aantal kosten die verband houden met de gemene delen van het gebouw. Daarbij gaat het onder meer over de kosten van het onderhoud van de lift, de nutsvoorzieningen wat betreft de gemene delen, de kosten van het onderhoud van de gemeenschappelijke tuin, de kosten van het poetsen van de inkomhal en de trappen, de kosten van verzekeringen (zoals bv. de blokpolis), de kosten van de syndicus en de organisatie van de algemene vergaderingen enz.  Als er herstellingen moeten gebeuren aan de gemene delen binnen het gebouw zijn daar al eveneens kosten aan verbonden.

Hoeveel bedragen ze?

De kosten die verband houden met de gemene delen hangen af van gebouw tot gebouw. Hoe luxueuzer het appartementsgebouw, hoe hoger de kosten vaak zijn. Zo zal een gebouw met een grote tuin en/of zelfs een zwembad in het gebouw heel wat meer onderhoudskosten met zich brengen dan een gebouw waar dit niet aanwezig is. Een ouder gebouw kan ook meer kosten dan een recenter omdat er nu eenmaal meer herstellingen en renovaties kunnen zijn en omdat dit minder energiezuinig is.

Om te weten hoeveel deze kosten kunnen bedragen, heb je als kandidaat-koper het recht om kopie te vragen van de laatste afrekeningen die de syndicus opmaakte. In die afrekeningen kan je zien hoeveel de kosten in de voorgaande jaren bedroegen.  Je kan daarnaast ook de verslagen van de laatste algemene vergaderingen opvragen. Hierin kan je bijvoorbeeld zien welke werken er aan het gebouw werden goedgekeurd zodat je kan inschatten welke herstel- en renovatiekosten er op korte termijn nog aan het gebouw zullen zijn.

Hoeveel draag je bij in de kosten?

Niet elk appartement draagt evenveel bij in de gemeenschappelijke kosten in het gebouw. Veelal wordt de bijdrage bepaald in functie van het aandeel dat het individuele appartement heeft in de gemene delen binnen het gebouw. Hoe groter en waardevoller je appartement is, hoe meer je dan ook zal moeten bijdragen. Zo zal een drieslaapkamerappartement allicht meer moeten bijdragen dan een appartement met één slaapkamer. Het kan daarnaast ook gebeuren dat de bijdrage die je moet betalen afhankelijk is van het nut dat je individueel appartement heeft van een welbepaald gemeenschappelijk deel binnen het gebouw. Zo zou bv. kunnen bepaald worden dat de eigenaars van de gelijkvloersappartementen minder moeten bijdragen in de kosten van de lift dan de eigenaars van een appartement dat op een verdieping is gelegen.

Om te weten hoe dit in het gebouw waar jij wil kopen geregeld is, kan je er het reglement van mede-eigendom op nalezen. Als kandidaat-koper kan je ook dit document opvragen vooraleer je beslist om tot de aankoop over te gaan.

En als je je appartement verhuurt?

Als je je pand verhuurt, kan je een gedeelte van de gemeenschappelijke kosten (zo bv. de kosten van het poetsen, de nutsvoorzieningen enz.) doorschuiven naar de huurder en vragen dat hij je deze terugbetaalt. De syndicus kan bij de kostenafrekening een opsplitsing maken en meteen aangeven welke kosten je op je huurder kan verhalen.

Voor huurcontracten die sinds 1 januari 2019 in Vlaanderen worden aangegaan bestaat er een wettelijke lijst die zegt wie wat juist moet betalen. Je vindt deze hier terug.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons