Een op je lijf geschreven verkoop: is een woning op lijfrente verkopen interessant?

Je kan je woning verkopen op lijfrente. Wat houdt dat precies in? Is dat interessanter dan te kiezen voor een gewone verkoop?

Een verkoop op lijfrente is in principe niks meer of minder dan een financieringsvorm waarbij wordt de verkoopprijs omgezet in een periodieke uitkering. De koper van de woning betaalt dus niet de integrale som in één keer aan de verkopers, maar voorziet periodieke betalingen van een lijfrente.

Die rente is een doorgaans geïndexeerd bedrag dat meestal maandelijks uitgekeerd wordt. Daarmee kunnen de verkopers bijvoorbeeld een appartementje gaan huren, maar ze kunnen ook met de koper afspreken om het vruchtgebruik van de woning te behouden. Op die manier kunnen ze tot aan hun dood blijven wonen in hun vertrouwde omgeving.

Bedrag van de lijfrente
Welk bedrag de verkopers maandelijks ontvangt van de koper, hangt in eerste instantie af van een drietal elementen: de geschatte verkoopwaarde van de woning, de leeftijd van beide partners (op basis van officiële sterftetabellen van de FOD Economie) en de marktrente. Vaak wordt aan het begin van de rit eenmalig een hoger bedrag - bij wijze van startkapitaal - uitgekeerd: dat komt meestal overeen met vijf tot twintig procent van de waarde van de woning.

In principe ontvangen de verkopers die rente zolang ze leven, maar tegenwoordig wordt er meestal een beperking in de tijd voorzien. Het verhaal van de Franse Jeanne Calment, die haar huis op lijfrente verkocht en 122 jaar oud werd, is intussen alom bekend. Kandidaat-kopers willen een gelijkaardig risico niet lopen.

Risico voor koper
Voor de verkopers houdt de verkoop van hun huis op lijfrente in principe geen verrassingen in: ze ontvangen immers elke maand een inkomen in de vorm van een vooraf vastgelegde rente.

Bovendien betalen ze hierop in principe geen belastingen. Voor de koper liggen de kaarten ietwat anders. Wanneer de verkopers komen te overlijden, doet de koper uiteraard een goede zaak. Maar wanneer beide partners hun statistische levensverwachting overleven, moet hij misschien nog wel gedurende dertig jaar elke maand een lijfrente uitbetalen. Kortom: voor de koper blijft het speculeren. Men spreekt in deze context over een 'kanscontract'

Op maat maken
Goed om weten is dat een lijfrenteovereenkomst op maat gemaakt wordt. Ondanks de contractuele vrijheid dienen zowel de verkoper als de koper zich echter aan bepaalde regels te houden. Daarom is professionele begeleiding sowieso aan te raden. De verkopers kunnen bijvoorbeeld kiezen voor de verkoop van de volle eigendom van de woning.

Willen de verkopers liever in hun huis blijven wonen, dan kunnen ze aan de koper voorstellen om het vruchtgebruik te behouden, of om onmiddellijk een levenslange huur met hem af te sluiten. Uiteraard ligt de rente dan lager.

Gerelateerde artikels

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer

Welk bedrijfsvastgoed verkoop je en waar hou je best rekening mee?

De verkoop van vastgoed is natuurlijk niet altijd gelimiteerd tot de verkoop van huizen en appartementen. Het kan wel eens voorkomen dat je bedrijfsvastgoed, zoals handelspanden of magazijnen moet verkopen. Maar waar hou je dan best rekening mee?

Om je een beetje assistentie te verlenen bij de verkoop van je bedrijfsvastgoed geven we je graag eens een overzicht van wat men allemaal verstaat onder bedrijfsvastgoed en wat daarbij komt kijken.
Lees meer

Welk soort woning verkoop je?

Een huis verkopen is voor de meesten iets heel bijzonders. Je gaat immers niet elke dag door zo’n proces. Velen zitten dan ook met een pak vragen. Hoe pak je de verkoop aan? Waar moet je op letten? Wie kan je helpen bij die verkoop?

Dit zijn allemaal goede vragen, maar er is nóg een belangrijke vraag, een waar sommigen misschien minder bij stil staan. Wat verkoop je? Voor sommige woningen gelden er immers bijkomende regels....

Daar geven we je graag nog wat informatie over, zodat je goed voorbereid bent op je verkoop.
Lees meer

Uitzonderlijke situaties bij het verkopen van je huis

Voor je aan de verkoop van een huis begint, moeten de fundamenten van het proces eerst en vooral goed zitten. En de fundamenten van de verkoop beginnen met de situatie van de eigenaar
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons