Kun je elektriciteit bewaren?

Op zonnige dagen draait een fotovoltaïsche zonnesysteem overuren. Dat heeft doorgaans een overproductie van elektriciteit tot gevolg. Die elektriciteit wordt op het net gezet, maar levert weinig voordeel op – en straks misschien zelfs kosten. Zijn er oplossingen om die elektriciteit wel zinvol te gebruiken?

Het zelf maken van groene elektriciteit is de goedkoopste manier om zelf in de elektriciteitsbehoefte te voorzien. De meest voor de hand liggende manier om zelf elektriciteit te maken zijn pv-panelen en in mindere mate een particuliere windmolen. Een belangrijk nadeel aan deze productiemethode is dat je de weerselementen waarvan ze afhankelijk zijn niet beheersen. De ene dag kun je dus te weinig produceren, de andere teveel. Zou het niet mooi zijn wanneer je die overproductie kunt bewaren voor een dalmoment?

Elektriciteit opslaan
Er bestaan al wat realistische oplossingen om de overproductie toch zinvol te benutten: de elektriciteit opslaan in een batterij of omzetten in warm water. Voor de laatste piste heb je een warmtepomp nodig die gekoppeld is aan de omvormer van de pv-installatie. Wanneer de warmtepomp detecteert dat er een overschot aan groene stroom is, treedt ze in werking. De warmtepomp kan de geproduceerde warmte rechtstreeks in het vloerverwarmingsnet stockeren of opslaan in een buffervat. In dergelijke goed geïsoleerde opslagvaten kan het water tot 6 à 7 dagen op gebruikstemperatuur blijven. Op deze manier stockeer je als het ware de elektriciteit in warm water.

Wil je de elektriciteit in zijn oorspronkelijke vorm bewaren en benutten, dan bieden batterijen een uitweg. Een gekend voorbeeld is de batterij van een elektrische wagen. Hier wordt de opgeslagen energie wel niet meer in de woning benut. Er bestaan overigens al batterijen die je kunt opladen met de restelektriciteit uit de groenestroomproductie. De batterijen kunnen dan op bepaalde momenten van de dag de nodige elektriciteit leveren om noodzakelijke systemen – zoals verwarming, koelkast, diepvriezer - te voeden, waardoor je volledig netonafhankelijk bent. Weet wel, deze batterijen hebben een beperkte levensduur. Maar de producenten zoeken voortdurend naar meer kwalitatieve batterijoplossingen.

Zelfdenkende huishoudapparaten
Een andere logische piste om de groene elektriciteit van het net te houden, is de groene energie direct verbruiken. Simpel: schakel de vaatwasser, wasmachine, … in op momenten dat er een hoge elektriciteitsproductie is. Het is natuurlijk onmogelijk om dat allemaal manueel te doen. Een handige hulp daarbij zal de slimme energiemeter worden. Deze meter weet wanneer de elektriciteitsprijs laag ligt omwille van overproductie of wanneer de prijs duur is wegens piekverbruik. Deze slimme meter geeft die informatie door aan een home gateway die op zijn beurt intelligente huishoudapparaten van de nodige informatie voorziet. Zo kunnen ze hun taak aan de goedkoopste prijs voltooien voor een opgegeven tijdstip. De markt is er alvast klaar voor, onder meer Miele en Liebherr beschikken al over huishoudapparaten met de nodige technologie. Het is alleen nog wachten op de introductie van de slimme energiemeter in ons land.

Elektriciteit opslaan in het aardgasnet
We studeren vandaag heel hard op slimme netten voor elektriciteit. Een volgende stap is het combineren van slimme elektriciteitsnetten met slimme gasnetten. MicrobEnergy, een dochteronderneming van de Duitse verwarmingsspecialist Viessmann ontdekte hoe het groene elektriciteit kan omzetten naar methaangas. Dat gas kan dienen voor verwarming, koken of de open haard. Het proces verloopt in twee stadia: in de eerste fase wordt de groene energie via elektrolyse omgezet in waterstof. In de volgende stap voegt MicrobEnergy micro-organismen en CO2 toe aan het waterstof. Zo komt een methaniseringsproces op gang. Het eindproduct is hoogwaardig methaangas. Dit gas kan opgeslagen worden om opnieuw in elektriciteit omgezet te worden op momenten dat er geen overproductie van groene elektriciteit is, of het kan op het aardgasnet geïnjecteerd worden. Viessmann onderzoekt nu hoe de techniek verfijnd kan worden om op grote schaal toe te passen. Kortom, de toekomst van groene elektriciteit zou wel eens in gasproductie kunnen liggen.

Bron:
Habitos

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons