Kortere looptijd leningen weegt steeds meer op nieuwbouw

De banken geven steeds minder hypothecaire kredieten op meer dan 25 jaar. Dat laat zich steeds meer gevoelen op de nieuwbouwmarkt. Het aantal nieuwbouwleningen lag in de eerste negen maanden van dit jaar 31 procent lager dan in 2011.

Het gaat niet goed met de nieuwbouw in ons land. Vooral de huizenmarkt krijgt het steeds moeilijker. Het aantal bouwvergunningen voor huizen (eengezinswoningen) daalde in de eerste acht maanden van dit jaar met 9,2 procent. Die daling werd deels gecompenseerd door een stijging van het aantal bouwvergunningen voor appartementen (+7,3 procent). Enerzijds is de vraag van investeerders in residentieel vastgoed nog steeds groot vanwege de lage opbrengst van vastrentende producten. Die vastgoedbeleggers verkiezen om te verhurenbijna altijd een appartement boven een woonhuis. Anderzijds kunnen steeds minder Belgen de bouw van een nieuwbouwwoning nog financieel aan. Door de steeds strengere duurzaamheidsnormen (die op 1 januari nog worden verstrengd) blijft de kostprijs van een nieuwbouwwoning stijgen. Steeds meer gezinnen gaan daarom op zoek naar een bestaande woning of kopen een nieuwbouwappartement in de budgetvork van 200.000 euro à 300.000 euro.

‘De impact van het steeds moeilijker verkrijgen van een lening met een looptijd van meer dan 25 jaar, wordt zwaar onderschat. Gemiddeld moeten gezinnen ongeveer 160.000 euro ontlenen om een bestaande woning te kopen of om een nieuwe woning te bouwen. Bij een lening over twintig jaar moeten zij hiervoor 960 euro per maand afbetalen. Bij een lening over dertig jaar daalt de maandelijkse aflossingslast tot 810 euro per maand. Dat is een wereld van verschil. We gaan er van uit dat 70 procent van de Vlaamse gezinnen een lening van ongeveer 800 euro per maand aankunnen. Als dat 1.000 euro per maand wordt, is dat maar 55 procent van alle Vlamingen meer. Omdat nieuwbouw meer kost, zijn er daar vooral problemen’, benadrukt Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw. Hij betreurt dat de banken niet meer rekening houden met het duurzaameheidskarakter van een nieuw woning. ‘Voor nieuwbouw verantwoordt de toekomstige besparingen op energie een langere looptijd’.

Maud Delbecque, verantwoordelijk voor hypothecaire kredieten bij BNP Paribas Fortis, volgt de redenering slechts gedeeltelijk. ‘Nieuwbouw is inderdaad duurder geworden. Maar door de daling van de hypothecaire rentevoeten konden sommige klanten ook een minder lange lening aangaan om hun aankoop te financieren’.

Het totale aantal leningen voor nieuwbouw of aankoop (al dan niet met een verbouwing) daalde voor deze eerste negen maanden van het jaar van 119.300 in 2011 naar 102.300 in 2013, een terugval met 14 procent. ‘Het grootste deel van die daling komt van de nieuwbouwmarkt. Op twee jaar tijd zijn de leningen voor dit marktsegment teruggevallen van 9.300 naar 7.600, een daling met 22 procent’, benadrukt John Romain van de Immotheker.

De terugval van het aantal leningen voor nieuwbouw is al langer bezig. Sinds 2006 is het aantal leningen in dat marksegment jaar na jaar gedaald. Op zes jaar tijd is er sprake van een terugval met 38 procent. Die daling staat in schril contrast met de grote noden aan extra woningen . Alleen al in Vlaanderen komen er tegen eind 2030 zo’n 600.000 gezinnen bij.

Bij het voorstellen van het jaarverslag in juni 2012 stelde Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank dat de Belgische woningmarkt zo’n 15 procent was overgewaardeerd. Een jaar later herhaalde hij dat dit nog steeds het geval was. De financiële sector wordt aangemoedigd voorzichtiger te zijn. De ‘Belgian bank lending survey’ van de Nationalle Bank bevestigt dat de banken dit hebben gedaan door vooral strenger te zijn voor kredieten op meer dan 25 jaar. Volgens die studie daalde het aandeel leningen van 25 jaar in de eerste vier maanden van 2013 tot 25 procent. In de periode 2008-2012 was dat gemiddeld 33 procent. Ook het geleend bedrag voor een bestaande woning is in de eerste negen maanden, voor het eerst sinds 2006, gedaald.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons