Kortere looptijd leningen weegt steeds meer op nieuwbouw

De banken geven steeds minder hypothecaire kredieten op meer dan 25 jaar. Dat laat zich steeds meer gevoelen op de nieuwbouwmarkt. Het aantal nieuwbouwleningen lag in de eerste negen maanden van dit jaar 31 procent lager dan in 2011.

Het gaat niet goed met de nieuwbouw in ons land. Vooral de huizenmarkt krijgt het steeds moeilijker. Het aantal bouwvergunningen voor huizen (eengezinswoningen) daalde in de eerste acht maanden van dit jaar met 9,2 procent. Die daling werd deels gecompenseerd door een stijging van het aantal bouwvergunningen voor appartementen (+7,3 procent). Enerzijds is de vraag van investeerders in residentieel vastgoed nog steeds groot vanwege de lage opbrengst van vastrentende producten. Die vastgoedbeleggers verkiezen om te verhurenbijna altijd een appartement boven een woonhuis. Anderzijds kunnen steeds minder Belgen de bouw van een nieuwbouwwoning nog financieel aan. Door de steeds strengere duurzaamheidsnormen (die op 1 januari nog worden verstrengd) blijft de kostprijs van een nieuwbouwwoning stijgen. Steeds meer gezinnen gaan daarom op zoek naar een bestaande woning of kopen een nieuwbouwappartement in de budgetvork van 200.000 euro à 300.000 euro.

‘De impact van het steeds moeilijker verkrijgen van een lening met een looptijd van meer dan 25 jaar, wordt zwaar onderschat. Gemiddeld moeten gezinnen ongeveer 160.000 euro ontlenen om een bestaande woning te kopen of om een nieuwe woning te bouwen. Bij een lening over twintig jaar moeten zij hiervoor 960 euro per maand afbetalen. Bij een lening over dertig jaar daalt de maandelijkse aflossingslast tot 810 euro per maand. Dat is een wereld van verschil. We gaan er van uit dat 70 procent van de Vlaamse gezinnen een lening van ongeveer 800 euro per maand aankunnen. Als dat 1.000 euro per maand wordt, is dat maar 55 procent van alle Vlamingen meer. Omdat nieuwbouw meer kost, zijn er daar vooral problemen’, benadrukt Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw. Hij betreurt dat de banken niet meer rekening houden met het duurzaameheidskarakter van een nieuw woning. ‘Voor nieuwbouw verantwoordt de toekomstige besparingen op energie een langere looptijd’.

Maud Delbecque, verantwoordelijk voor hypothecaire kredieten bij BNP Paribas Fortis, volgt de redenering slechts gedeeltelijk. ‘Nieuwbouw is inderdaad duurder geworden. Maar door de daling van de hypothecaire rentevoeten konden sommige klanten ook een minder lange lening aangaan om hun aankoop te financieren’.

Het totale aantal leningen voor nieuwbouw of aankoop (al dan niet met een verbouwing) daalde voor deze eerste negen maanden van het jaar van 119.300 in 2011 naar 102.300 in 2013, een terugval met 14 procent. ‘Het grootste deel van die daling komt van de nieuwbouwmarkt. Op twee jaar tijd zijn de leningen voor dit marktsegment teruggevallen van 9.300 naar 7.600, een daling met 22 procent’, benadrukt John Romain van de Immotheker.

De terugval van het aantal leningen voor nieuwbouw is al langer bezig. Sinds 2006 is het aantal leningen in dat marksegment jaar na jaar gedaald. Op zes jaar tijd is er sprake van een terugval met 38 procent. Die daling staat in schril contrast met de grote noden aan extra woningen . Alleen al in Vlaanderen komen er tegen eind 2030 zo’n 600.000 gezinnen bij.

Bij het voorstellen van het jaarverslag in juni 2012 stelde Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank dat de Belgische woningmarkt zo’n 15 procent was overgewaardeerd. Een jaar later herhaalde hij dat dit nog steeds het geval was. De financiële sector wordt aangemoedigd voorzichtiger te zijn. De ‘Belgian bank lending survey’ van de Nationalle Bank bevestigt dat de banken dit hebben gedaan door vooral strenger te zijn voor kredieten op meer dan 25 jaar. Volgens die studie daalde het aandeel leningen van 25 jaar in de eerste vier maanden van 2013 tot 25 procent. In de periode 2008-2012 was dat gemiddeld 33 procent. Ook het geleend bedrag voor een bestaande woning is in de eerste negen maanden, voor het eerst sinds 2006, gedaald.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Digitaal paspoort van uw woning bevat steeds meer informatie!

Met de woningpas heeft uw huis of nieuwbouwappartement een eigen digitaal paspoort. Sinds kort vindt u er een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en kunt u zelf werken toevoegen.
Lees meer

Uitgerekend: wat kost een alarmsysteem?

Hoeveel kost het om je woning te beschermen tegen indringers? Tegenwoordig zijn de meeste alarmsystemen draadloos, maar wat kost dat nu en wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan een gespecialiseerde veiligheidsfirma: Delta Dore Belgium.
Lees meer

Zo hou je je rookmelders in topvorm voor een brandveilige thuis!

87% van de Belgen heeft minstens één rookmelder in huis. Dat blijkt uit een onderzoek van smarthomefabrikant Netatmo. Nochtans is het in België sinds begin 2020 voor iedereen verplicht om thuis de nodige rookmelders te installeren. Bovendien weet 13% van de deelnemers niet of hun exemplaar wel correct werkt. Met deze maatregelen hou je het veilig.
Lees meer

EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons