Kan je verhuurder de kosten van de makelaar aan jou doorrekenen?

De verhuurder betaalt


Als de verhuurder een beroep doet op een vastgoedmakelaar om zijn pand te verhuren, dan moet hij de kosten daarvan betalen. Hij kan deze kosten niet ten laste leggen van de vertrekkende huurder en al evenmin van de huurder die zijn intrek zal nemen in het pand. Als er een clausule in de huurovereenkomst staat die zegt dat de huurder toch moet betalen, dan zal die niet geldig zijn. Het gaat al evenmin op om de vastgoedmakelaar te vragen zijn rekening rechtstreeks naar de huurder te sturen.

Er is een uitzondering


Iets anders wordt het als de huurder zelf een makelaar zou inschakelen om een andere huurder te vinden en hij de opdrachtgever van de makelaar zou zijn. Hij zou dit bijvoorbeeld kunnen doen in een poging om geen huuropzeg te moeten presteren en geen vergoeding wegens een beëindiging van de huur te moeten betalen.

Een vergoeding betalen.


Weet dat je als huurder wel riskeert om een vergoeding te moeten betalen aan de verhuurder als je een huurovereenkomst voor negen jaar beëindigt in het eerste, tweede of derde jaar daarvan. Je bent al eveneens een vergoeding verschuldigd aan de verhuurder bij een vervroegde beëindiging van een huurovereenkomst die voor korte duur werd afgesloten. De verhuurder zou dit bedrag dan eventueel (deels) kunnen gebruiken om de vastgoedmakelaar te betalen.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Mag je als huurder andere mensen bij je laten ‘inwonen’?

Je huurt een huis of appartement. Mag je dan een nieuwe partner (al dan niet met kinderen) of een vriend(in) bij jou komen laten inwonen? Heb je daar de toestemming van je verhuurder voor nodig?
Lees meer

Welke verzekering moet je als huurder écht hebben?

Wanneer je een huisje of appartement huurt, heb je misschien nooit het gevoel dat het jouw eigendom is. Moet je dan wel een verzekering aangaan? En waarom precies? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Deze bedragen kan je van je verhuurder terugvragen als je een studentenkamer huurde!

Als je een studentenkamer huurt die in Vlaanderen ligt, kan je de kosten die je betaalde voor het gebruik van water en energie wel eens terugvragen van je verhuurder. Wat moet je daar van weten en wat kan je juist vragen?
Lees meer

Zo kan je te werk gaan als je na het einde van de huur nog wil blijven wonen!

Je huurt een huis of appartement waarbij de huurovereenkomst door jou of je verhuurder werd opgezegd. Omdat de woning waarnaar je zou verhuizen niet klaar is of omdat één van je kinderen zwaar ziek geworden is wil je iets langer in het huurpand blijven. Maar kan dat wel en hoe ga je daarbij dan te werk?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons