Jongeren kopen met coöperatieve gezamenlijk woonst aan

"De totaalprijs van een appartement of woning in de stad, wordt steeds meer de hoogte ingestuwd", zegt Wim Peleman (foto) van First Immo. "Hierdoor worden kleinere woningen en appartementen in Vlaanderen - en bijgevolg ook in Antwerpen - steeds meer de norm." De makelaar bevestigt zo het bericht dat vastgoedgigant Century 21 eerder deze week verspreidde.

"Twee factoren liggen aan de basis. Enerzijds verstrengen milieunormen, van isolatie- tot ventilatienormen, waardoor steeds meer bijkomende kosten moeten worden gemaakt. Die verhogen de totaalprijs van de aankoop van een appartement of woning in de stad."

"In de tweede plaats is financiering steeds vaker een probleem. Banken gaat omzichtiger te werk in het toekennen van leningen. De Europese regelgeving is verstrengd. Omdat ook zijzelf liever op veilig spelen, kiezen ze ervoor om strikt het boekje te volgen. Ten gevolge van deze tendens was het aantal dossiers dat gedurende de eerste vier maanden van dit jaar afsprong omdat de potentiële kopers geen lening kregen evenveel als voor gans 2012. Nochtans verschilt hun profiel niet. Banken vragen vandaag eenvoudigweg een veel grote inspanning van kopers, in vergelijking met slechts een jaar eerder." Alternatief

Noodgedwongen moeten zij die geen lening kregen op zoek naar een alternatief. "Een tendens die nu de kop opsteekt, is het opdelen van een woning in meerdere ruimtes, waarbij bijvoorbeeld sanitair en keuken gedeeld worden. Allereerst richt men gezamenlijk een coöperatieve op om die woning te kopen. Vervolgens gaat men die verschillende units waarin de woning werd opgedeeld afzonderlijk verhuren vanuit die coöperatieve", legt Wim Peleman uit. "Twintigers die pas de Antwerpse schoolbanken achter zich lieten, dromen er vaak van om toch in de stad te blijven. Hun budget is ontoereikend om te kunnen kopen wat ze werkelijk zouden willen. In dat geval kiezen ze er noodgedwongen voor om in te trekken in een kleinere unit."

Bron:
https://www.gva.be/regio-antwerpen-stad/jongeren-kopen-met-cooperatieve-gezamenlijk-woonst-aan.aspx

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons