Jongeren kopen met coöperatieve gezamenlijk woonst aan

"De totaalprijs van een appartement of woning in de stad, wordt steeds meer de hoogte ingestuwd", zegt Wim Peleman (foto) van First Immo. "Hierdoor worden kleinere woningen en appartementen in Vlaanderen - en bijgevolg ook in Antwerpen - steeds meer de norm." De makelaar bevestigt zo het bericht dat vastgoedgigant Century 21 eerder deze week verspreidde.

"Twee factoren liggen aan de basis. Enerzijds verstrengen milieunormen, van isolatie- tot ventilatienormen, waardoor steeds meer bijkomende kosten moeten worden gemaakt. Die verhogen de totaalprijs van de aankoop van een appartement of woning in de stad."

"In de tweede plaats is financiering steeds vaker een probleem. Banken gaat omzichtiger te werk in het toekennen van leningen. De Europese regelgeving is verstrengd. Omdat ook zijzelf liever op veilig spelen, kiezen ze ervoor om strikt het boekje te volgen. Ten gevolge van deze tendens was het aantal dossiers dat gedurende de eerste vier maanden van dit jaar afsprong omdat de potentiële kopers geen lening kregen evenveel als voor gans 2012. Nochtans verschilt hun profiel niet. Banken vragen vandaag eenvoudigweg een veel grote inspanning van kopers, in vergelijking met slechts een jaar eerder." Alternatief

Noodgedwongen moeten zij die geen lening kregen op zoek naar een alternatief. "Een tendens die nu de kop opsteekt, is het opdelen van een woning in meerdere ruimtes, waarbij bijvoorbeeld sanitair en keuken gedeeld worden. Allereerst richt men gezamenlijk een coöperatieve op om die woning te kopen. Vervolgens gaat men die verschillende units waarin de woning werd opgedeeld afzonderlijk verhuren vanuit die coöperatieve", legt Wim Peleman uit. "Twintigers die pas de Antwerpse schoolbanken achter zich lieten, dromen er vaak van om toch in de stad te blijven. Hun budget is ontoereikend om te kunnen kopen wat ze werkelijk zouden willen. In dat geval kiezen ze er noodgedwongen voor om in te trekken in een kleinere unit."

Bron:
http://www.gva.be/regio-antwerpen-stad/jongeren-kopen-met-cooperatieve-gezamenlijk-woonst-aan.aspx


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag