Je huurcontract opzeggen: zo vermijd je kosten

Huren is voor heel wat mensen een goede oplossing. Veel mensen huren tijdens de zoektocht naar hun ideale koopwoning, anderen vinden huren dan weer een vorm van vrijheid. Hoe dan ook, ooit wordt een huurcontract opgezegd, en dan kan je als huurder best weten wat je kan verwachten.

Als huurder kan je het huurcontract op elk moment opzeggen, zonder motief. Je moet wel een vooropzeg van 3 maanden respecteren, startend op de eerste dag van de maand volgend op de opzeggingsmaand.

Als de opzegging binnen de eerste periode van 3 jaar gebeurt, dan moet je als huurder een opzeggingsvergoeding betalen. Deze bedraagt drie, twee of één maand huur, naargelang de overeenkomst beëindigd wordt gedurende respectievelijk het eerste, tweede of derde jaar.

Wat kan je juist doen om kosten te vermijden?

Timing
Wil je opzeggen? Reken dan even uit hoe lang je al huurt. Misschien kan je wel een maand huur besparen door slim te zijn.

Een goede timing is veel waard. Bij de beëindiging van de overeenkomst is de einddatum, en niet de begindatum, van de opzegtermijn de referentie. Stel: je huurcontract gaat in op 1 september 2012 en je doet je opzeg op 15 juni 2014, dan wordt 30 september als referentie genomen. Zo zit je in jaar drie en moet je maar één maand vooropzeg betalen.

Contract niet geregistreerd?
Je kan de woning zonder enige opzeg verlaten als het huurcontract niet is geregistreerd. Hoe zoek je dat uit? Wel, normaalgezien krijg je een exemplaar van het huurcontract, dat door het registratiekantoor wordt afgestempeld. Heb je geen exemplaar ontvangen? Ga dan niet bij de verhuurder vragen of het contract is geregistreerd. Dan zou hij beseffen dat hij best zo spoedig mogelijk het contract laat registreren. Neem dus altijd contact op met het registratiekantoor.

Vind nieuwe huurders
Hoewel verhuurders niet verplicht zijn om de opzeg te laten vallen, doen ze dit vaak wel wanneer je nieuwe huurders vindt. Zo creëer je een win-win situatie: de verhuurder verliest geen inkomsten, en jij hoeft geen opzeg te betalen. Maak hierover op voorhand afspraken met je verhuurder.

Vaste termijn? Jammer!
Heb je een huurovereenkomst van vaste termijn, voor maximaal drie jaar? Dan mag je de huurovereenkomst niet opzeggen. Je moet dus huur betalen tot het einde van de afgesproken periode.

Bron:
Hebbes.be

Gerelateerde artikels

Mag je als huurder andere mensen bij je laten ‘inwonen’?

Je huurt een huis of appartement. Mag je dan een nieuwe partner (al dan niet met kinderen) of een vriend(in) bij jou komen laten inwonen? Heb je daar de toestemming van je verhuurder voor nodig?
Lees meer

Van plan om te huren? Dat kost je alweer 39 euro meer!

De huurprijzen in Vlaanderen zijn vorig jaar flink gestegen en liggen hoger dan ooit. Dat blijkt uit de jaarlijkse Huurbarometer van Dewaele Vastgoedgroep. Zo betaalde je in 2019 maandelijks gemiddeld 808 euro voor een huurhuis: 39 euro of bijna 5% meer dan in 2018. De vijf jaar daarvoor steeg de prijs maar met 46 euro of 6%. Ook een appartement huren kost je in 2019 21 euro meer, voor een gemiddelde prijs van 677 euro per maand.
Lees meer

Moet een huurder de kosten van de syndicus betalen?

Elke mede-eigenaar binnen een appartementsgebouw betaalt een vergoeding aan de syndicus. Maar kan die vergoeding doorgerekend worden aan de huurder? Of moet ze sowieso betaald worden door de eigenaar?
Lees meer

Direct huren bij een eigenaar: waarop moet je letten?

Ben je van plan om direct te huren bij een eigenaar? Er zijn allerlei redenen om particulier te huren, maar je moet wel wat aandacht besteden aan de details in het huurcontract en aan de kosten. Dit is waar je op moet letten als je een woning huurt op de vrije markt.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons