Is wonen in de stad nog betaalbaar?

Antwerpen op kop


Antwerpen is in 2018 opnieuw koploper op vlak van jonge stadsvluchters: maar liefst 8.183 gezinnen met ouders tussen 28 en 39 jaar ruilden de grootstad in voor een randgemeente, terwijl er maar 4.780 de omgekeerde beweging maakten. In Gent verlieten vorig jaar zelfs 2.183 meer jonge gezinnen de stad dan dat er introkken: het hoogste aantal in tien jaar. Maar ook in Leuven, Mechelen, Roeselare, Kortrijk, Turnhout en Oostende neemt de stadsvlucht toe. In steden als Hasselt, Genk en Brugge doet zich dan weer een dalende trend voor. In Aalst en Sint-Niklaas komen er zelfs meer jonge gezinnen bij dan dat er vertrekken.

Onbetaalbare woningprijzen


De voornaamste reden van die stadsvlucht? De hoge woningprijzen. “Jonge koppels wonen graag in de stad, zowel voor de bereikbaarheid als het culturele en sociale leven, maar de vastgoedprijzen maken het vaak onbetaalbaar”, zegt Philippe Janssens, CEO van Immpact. “Ze verhuizen naar de stadsrand omdat het daar goedkoper is of omdat ze er makkelijker een huis met een tuin vinden voor de kinderen. Daardoor beginnen nu ook de stadsranden te verstedelijken. Als we zo verder doen, swingen de vastgoedprijzen daar binnenkort ook de pan uit.”

Steeds meer senioren


Terwijl meer en meer jonge gezinnen de stad verlaten, blijven 65-plussers er net langer wonen. De reden is simpel: senioren zijn vaak kapitaalkrachtiger en kunnen de hoge woningprijzen in het centrum wel betalen. Maar ook het grotere aanbod van serviceflats en assistentiewoningen in steden speelt een rol.Vooral in Mechelen en Gent stijgt het aantal honkvaste senioren. In Gent bleven er vorig jaar 17% meer wonen dan in 2017. Ook in Oostende komen jaarlijks tientallen 65-plussers permanent van hun pensioen genieten.

Betere stadsontwikkeling nodig


Is de uittocht van jonge gezinnen omkeerbaar? Philippe Janssens denkt van wel: “Maar dan moet er wel een gevarieerd aanbod van nieuw, betaalbaar vastgoed komen. Anders zal de stadsvlucht alleen maar stijgen.Het beste dat vastgoedontwikkelaars kunnen doen om betaalbaar te bouwen in de stad? De B-locaties van vandaag zoeken die de A-locaties van morgen kunnen zijn. Denk maar aan Park-Spoor Noord in Antwerpen of de Oude Dokken in Gent. Door die gronden te zoeken, in de hoogte te bouwen en te werken met grote volumes, kunnen vastgoedbedrijven de prijzen drukken.”

Bron
Livios

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons