Is je stookolieketel aan vervanging toe? Dit zijn de beste investeringen.

Gascondensatieketel


Is je woning aangesloten op het gasnetwerk? Dan is aardgas momenteel nog een optie, zeker als je woning (nog) niet geschikt is voor een warmtepomp. Aardgas behoort net als stookolie tot de fossiele brandstoffen, maar de hedendaagse aardgasketels zijn een pak milieuvriendelijk dan exemplaren die nu bijna versleten zijn. Hou er wel rekening mee dat je op een dag misschien niet meer met aardgas mag verwarmen, zoals binnenkort in Nederland al het geval is. Al is in België zo’n wet nog niet voor meteen. Bovendien is de kans reëel dat je in de toekomst via het huidige aardgasnetwerk wel met groene of biogassen kan verwarmen. 

WarmtepompWil je verwarmen met een warmtepomp? Dan verbruik je geen stookolie of gas, maar elektriciteit. Een warmtepomp is daarom het efficiëntst als je er zoveel mogelijk stroom voor kan gebruiken die je zelf opwekt met zonnepanelen. Je kan er trouwens niet alleen je leefruimtes, maar ook je warm water mee verwarmen. Let er wel op dat je woning goed geïsoleerd is voor je een warmtepomp installeert. Als er te veel warme lucht ontsnapt via de bouwschil, verbruik je meteen een pak meer elektriciteit. Dat is niet alleen duur, maar ook milieuonvriendelijk.

Er bestaan vier soorten warmtepompen. Lucht-lucht en water-luchtwarmtepompen halen warmte uit de (buiten)lucht, grond-water en water-waterwarmtepompen onttrekken die dan weer uit de bodem of het grondwater. Welke soort jij best kiest, hangt onder meer af van de ligging van je woning. Zo heb je voor een geothermische variant redelijk wat plaats nodig rondom je huis. Is je woning (nog) niet 100% geschikt voor een warmtepomp? Dan is een hybridemodel ook een optie. Zo verwarm je je woning deels op elektriciteit en deels op stookolie of gas.

Biomassaketel


Net zoals een cv- of condensatieketel op stookolie of gas, kan je een biomassaketel perfect aansluiten op het bestaande centrale verwarmingsnet. Het grootste verschil is dat je pellets, gemaakt van houtafval, als brandstof gebruikt. Daardoor duurt het wel wat langer voor je ketel op temperatuur is. Ga je voor een biomassaketel? Combineer die dan met een buffervat. Daar kan je bijvoorbeeld ook een warmtepomp en zonnepanelen aan koppelen. Het buffervat slaat de opgewekte warmte op en geeft die pas af wanneer het nodig is. Zo hoef je je ketel niet om de haverklap aan of uit te zetten, waardoor die ook langer meegaat.

Warmtenet


Ligt jouw woning in het gebied van een warmtenet? In België is die kans momenteel nog niet zo groot. Maar als je in de buurt van een warmtecentrale of een fabriek met veel restwarmte woont, kan het er wel ooit van komen. Het is namelijk dat soort bronnen waarmee je je woning verwarmt als je je op een warmtenet laat aansluiten. Het grote voordeel daarvan is dat je de binnentemperatuur altijd op een duurzame manier op peil houdt zonder dat je nog een klassieke verwarmingsketel nodig hebt. Bij de aansluiting op een warmtenet komen er trouwens amper installatiewerken kijken.

Micro-warmtekrachtkoppelingssysteem


Net als een gascondensatieketel werkt een micro-warmtekrachtkoppelingssysteem of micro-wkk op aardgas of propaan. Het grote voordeel van zo’n installatie is dat die niet alleen je woning en warm water verwarmt, maar tegelijkertijd ook elektriciteit produceert. Het nadeel is dan weer dat de warmtevraag groot moet zijn om het onderste uit de kan te halen. Zo’n installatie is dus vooral efficiënt als je in een groot of minder goed geïsoleerd huis woont, wat indruist tegen de manier waarop we in de toekomst zullen wonen. Bovendien is de elektriciteitsproductie van micro-wkk niet hoog genoeg om afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet.

Toch nog stookolie?


Hou je liever vast aan stookolie? Dat kan, want met de hedendaagse ketels kan je heel wat milieuvriendelijker verwarmen dan vroeger. Zo bestaan er al exemplaren met energielabel A. Als je een hybridewarmtepomp aanschaft, kan je stookolie ook combineren met hernieuwbare energie. Bovendien werken wetenschappers momenteel aan de ontwikkeling van verschillende vloeibare CO2-neutrale brandstoffen die je zonder problemen in je nieuwe of bestaande stookolietank en -ketel kan gebruiken. Die vloeibare brandstoffen bevatten minder fijne deeltjes, waardoor ze koolstofarm en op termijn zelfs CO2-neutraal zijn.

Bron
Livios

Gerelateerde artikels

Wil je je residentiële woning verkopen?

Een woning verkopen kan soms best uitdagend lijken. Het is een proces waar de meesten nog niet zo veel ervaring mee hebben. Daarom geven we je graag wat meer uitleg over de wat er allemaal komt kijken bij zo’n verkoop
Lees meer

Een opbrengsteigendom kopen: met welke aspecten moet je rekening houden?

Geld op de bank: vandaag de dag vergaart het meer stof dan dat het opbrengt. Daarom is het slim om je geld op andere manieren in te zetten: door te investeren in vastgoed, bijvoorbeeld. Bezit je al een huis en denk je eraan om een opbrengsteigendom aan te kopen? Dan moet je wel met bepaalde aspecten en kosten rekening houden.
Lees meer

De voordelen van een tweede verblijf aan de Belgische kust!

Ok, dit jaar zit een buitenlandse reis er misschien niet in, maar ook in de komende jaren kan een tweede verblijf aan de Belgische kust je veel plezier schenken. Wij zetten even enkele voordelen van een tweede verblijf aan de kust op een rijtje. En ja, dat zijn er heel wat.
Lees meer

Investeren in onroerend goed: een pand of een fonds?

Wil je investeren in onroerend goed, dan zijn er 2 mogelijkheden: een pand kopen of investeren in een fonds. Investeer je in een fonds, dan spreid je je investering over verschillende panden en jij krijgt via een dividend een deel van de huuropbrengst. Wat is het interessantst?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons