Is het verhuren van een studentenkot nog wel winstgevend?

De tijd dat eigenaars van een studentenkot de studenten, of vaak de ouders, diep in hun zakken kon laten tasten is voorbij. Vandaag lijkt het alsof het investeren in een studentenkot steeds minder interessant wordt en dit door de nieuwe energienormen en toenemende eisen van de student. Dit gaat Logic Immo onderzoeken.

Elk jaar stijgt de vraag naar studentenkoten, omdat het aantal Belgische studenten wanhopig op zoek zijn naar een studentenkot voor het nieuwe academiejaar. Dit gebrek aan studentenkoten is voor de eigenaars vaak een goede zaak want zolang de vraag het aanbod overstijg zijn de eigenaars zeker van verhuur. Maar de normen voor een studentenkot worden steeds strenger en daarom is het maar de vraag of het verhuren van een studentenkot nog wel winstgevend is.

Meerdere koten verhuren geeft winst
De vraag is dus of het verhuren van een studentenkot nog wel rendabel kan zijn. Met een verstrenging van de bouwvoorschriften, veiligheidsnormen, brandvoorschriften enzovoort, lijkt het er steeds meer op dat het verhuren van een studentenkamer steeds minder winstgevend aan het worden is. Zeker voor mensen die maar één of twee studentenkoten in hun bezit hebben. Het is een vaststaand gegeven dat wie vandaag winst wil maken uit zijn bezit, beter meerdere koten in zijn bezit kan hebben. Het is daarom aan te raden om te investeren in verschillende koten. Vanaf zes studentenkoten, zo schrijft Logic Immo, wordt de investering te duur en de administratie te ingewikkeld.

Kritische studenten
Een bijkomstigheid is dat de studenten, die verblijven in de koten, steeds kritischer worden. Tegenwoordig is de student verwend en wil hij een kot met allerlei faciliteiten. Deze verbeteringen, denk aan een eigen keuken of douche, hebben een prijskaartje en dit is vaak zwaar voor de verhuurders. Bovendien is het nodig om een studentenkot om de vijf jaar te vernieuwen, anders blijft de kwaliteit ervan niet gegarandeerd. Ook is de markt in volle verandering en geven lokale instanties meestal de voorkeur aan jonge gezinnen in plaats van aan tijdelijke huurders

Ook goed nieuws
Maar het is niet allemaal kommer en kwel in de wereld van de studentenkoten. Zo is er ook goed nieuws. Voorheen waren huurcontracten van 10 maanden de regel, waardoor het kot 2 maanden leeg kwam te staan. Vandaag is het steeds vaker de trend een huurcontract van 12 maanden af te spreken. Hierdoor is er geen twee maanden leegstand en ontvangt de verhuurder twee maand extra huur. 

Gerelateerde artikels

Zo kan je reageren als je huurder gas en elektriciteit vroegtijdig stopzet!

Nadat een huurder een opzegbrief naar jou als verhuurder stuurde, zegt die ook al het contract met de elektriciteits- en gasleverancier stop. Moet je dat als verhuurder zomaar aanvaarden? Wat kan je dan doen?
Lees meer

Ministerraad akkoord over oplossing voor ongelijke behandeling huurinkomsten!

Om de ongelijke behandeling van huurinkomsten aan te pakken, zal ons land ook voor woningen in het buitenland de belastbare basis berekenen op basis van een kadastraal inkomen. De ministerraad heeft vandaag het licht op groen gezet voor een wetsontwerp van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Dat moet ervoor zorgen dat de buitenlandse belasting op dezelfde manier wordt behandeld als de Belgische onroerende voorheffing.
Lees meer

Deze drie mogelijkheden heb je als je al negen jaar (ver-)huurt

De meeste huurovereenkomsten voor een woning of appartement waarin de huurder zijn hoofdverblijfplaats heeft, worden aangegaan voor negen jaar. Maar wat gebeurt er bij het verstrijken van die termijn? Kan de huurder dan verder blijven huren? Is daarvoor een nieuwe huurovereenkomst nodig?
Lees meer

Wat als de huurschade groter is dan de huurwaarborg…

Men zegt wel eens dat de huurwaarborg het maximale is dat je als verhuurder kan vragen als je huurder schade aanricht aan je huurpand. Maar is dat wel zo? Met welke spelregels moet je rekening houden?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons