Is het verhuren van een studentenkot nog wel winstgevend?

De tijd dat eigenaars van een studentenkot de studenten, of vaak de ouders, diep in hun zakken kon laten tasten is voorbij. Vandaag lijkt het alsof het investeren in een studentenkot steeds minder interessant wordt en dit door de nieuwe energienormen en toenemende eisen van de student. Dit gaat Logic Immo onderzoeken.

Elk jaar stijgt de vraag naar studentenkoten, omdat het aantal Belgische studenten wanhopig op zoek zijn naar een studentenkot voor het nieuwe academiejaar. Dit gebrek aan studentenkoten is voor de eigenaars vaak een goede zaak want zolang de vraag het aanbod overstijg zijn de eigenaars zeker van verhuur. Maar de normen voor een studentenkot worden steeds strenger en daarom is het maar de vraag of het verhuren van een studentenkot nog wel winstgevend is.

Meerdere koten verhuren geeft winst
De vraag is dus of het verhuren van een studentenkot nog wel rendabel kan zijn. Met een verstrenging van de bouwvoorschriften, veiligheidsnormen, brandvoorschriften enzovoort, lijkt het er steeds meer op dat het verhuren van een studentenkamer steeds minder winstgevend aan het worden is. Zeker voor mensen die maar één of twee studentenkoten in hun bezit hebben. Het is een vaststaand gegeven dat wie vandaag winst wil maken uit zijn bezit, beter meerdere koten in zijn bezit kan hebben. Het is daarom aan te raden om te investeren in verschillende koten. Vanaf zes studentenkoten, zo schrijft Logic Immo, wordt de investering te duur en de administratie te ingewikkeld.

Kritische studenten
Een bijkomstigheid is dat de studenten, die verblijven in de koten, steeds kritischer worden. Tegenwoordig is de student verwend en wil hij een kot met allerlei faciliteiten. Deze verbeteringen, denk aan een eigen keuken of douche, hebben een prijskaartje en dit is vaak zwaar voor de verhuurders. Bovendien is het nodig om een studentenkot om de vijf jaar te vernieuwen, anders blijft de kwaliteit ervan niet gegarandeerd. Ook is de markt in volle verandering en geven lokale instanties meestal de voorkeur aan jonge gezinnen in plaats van aan tijdelijke huurders

Ook goed nieuws
Maar het is niet allemaal kommer en kwel in de wereld van de studentenkoten. Zo is er ook goed nieuws. Voorheen waren huurcontracten van 10 maanden de regel, waardoor het kot 2 maanden leeg kwam te staan. Vandaag is het steeds vaker de trend een huurcontract van 12 maanden af te spreken. Hierdoor is er geen twee maanden leegstand en ontvangt de verhuurder twee maand extra huur. 


Deel dit artikel

Ontvang je gratis gids

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag