Invloed van de tuin op de woningwaarde  

Bied je een huis te koop aan? Dan doe je er uiteraard alles aan om je woning tegen een zo hoog mogelijke prijs te verkopen. Dat betekent dat je minpunten wegwerkt en pluspunten benadrukt. De tuin kan zowel een positieve als een negatieve invloed hebben op de woningwaarde. Of je nu een rijhuisje met een kleine voortuin of een grote villa met parktuin verkoopt: in beide gevallen kan de tuin een flinke duit toevoegen aan de geschatte woningwaarde. Een verzorgde tuin is een prima visitekaartje. Veel kopers houden van groen en zullen een mooi aangelegde en goed onderhouden tuin, hoe klein ook, als een aanzienlijke meerwaarde beschouwen.

Als je op het punt staat je woning te koop aan te bieden, doe je er dus goed aan je tuin eerst een flinke onderhoudsbeurt te geven. Zorg dat de tuin er verzorgd uitziet, al kan een beetje ‘leven’ heus geen kwaad. Denk echter niet alleen aan de esthetiek: je tuin moet ook praktisch, bruikbaar en onderhoudsvriendelijk zijn.

Ongewenste tuinen
Kan een tuin de waarde van een woning naar beneden drukken? Een woeste, slecht onderhouden tuin zal de verkoop zeker niet bevorderen. Zoals een bouwvallig huis soms minder waard is dan de waarde van de bouwgrond, is een verwilderde tuin vooral een vervelende kostenpost voor potentiële kopers.

‘Blanco’ tuin: soms ook een meerwaarde
Maar zelfs als je tuin verwilderd is, kun je je huis en tuin toch nog met een meerwaarde verkopen. Nogal wat kopers zitten er helemaal niet mee in om de tuin zelf aan te leggen en zien dat zelf als een meerwaarde. Uiteraard moet je potentiële koper dan wel de kans krijgen om de mogelijkheden van het perceel te zien. Verwijder de verwilderde planten, ploeg de aarde eens om en zaai wat gras in. Zo ziet het er toch nog verzorgd uit én zien potentiële kopers makkelijk hoe zij van de tuin iets unieks en aantrekkelijks kunnen maken. 

Gerelateerde artikels

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer

Welk bedrijfsvastgoed verkoop je en waar hou je best rekening mee?

De verkoop van vastgoed is natuurlijk niet altijd gelimiteerd tot de verkoop van huizen en appartementen. Het kan wel eens voorkomen dat je bedrijfsvastgoed, zoals handelspanden of magazijnen moet verkopen. Maar waar hou je dan best rekening mee?

Om je een beetje assistentie te verlenen bij de verkoop van je bedrijfsvastgoed geven we je graag eens een overzicht van wat men allemaal verstaat onder bedrijfsvastgoed en wat daarbij komt kijken.
Lees meer

Welk soort woning verkoop je?

Een huis verkopen is voor de meesten iets heel bijzonders. Je gaat immers niet elke dag door zo’n proces. Velen zitten dan ook met een pak vragen. Hoe pak je de verkoop aan? Waar moet je op letten? Wie kan je helpen bij die verkoop?

Dit zijn allemaal goede vragen, maar er is nóg een belangrijke vraag, een waar sommigen misschien minder bij stil staan. Wat verkoop je? Voor sommige woningen gelden er immers bijkomende regels....

Daar geven we je graag nog wat informatie over, zodat je goed voorbereid bent op je verkoop.
Lees meer

Uitzonderlijke situaties bij het verkopen van je huis

Voor je aan de verkoop van een huis begint, moeten de fundamenten van het proces eerst en vooral goed zitten. En de fundamenten van de verkoop beginnen met de situatie van de eigenaar
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons