De voor- en nadelen van investeren in serviceflats

We worden met z’n allen ouder, waardoor nu al beleggen in serviceflats in de lift zit. Dat is ook de financiële markten niet ontgaan. Als je wil beleggen, word je tegenwoordig ook bestookt met projecten die zich op de vastgoedsector focussen. Het aanbod is op korte termijn zo groot geworden dat het steeds moeilijker wordt om tussen de bomen het bos nog te herkennen. Zo kan je ook beleggen in serviceflats, maar is dat wel interessant? Of kies je eerder voor de jeugd en beleg je in studentenkamers? We hebben daarom de voor-en nadelen van het beleggen in serviceflats afgewogen.

Voordelen
- Gewone vastrentende waarden als kasbons en obligaties brengen nauwelijks nog iets op. Daarentegen is een rendement van 3 tot 4% voor een belegging in serviceflats relatief hoog. En dus wel degelijk interessant.

  • De kansen op eventuele meerwaarden bij de verkoop van serviceflats zijn zeker aanwezig. Zolang de rentevoeten historisch laag blijven, zal de vastgoedmarkt goed blijven draaien. Het is dus niet dat je plotse prijsdalingen zal kennen en verlies maken.

  • We hoeven er ongetwijfeld geen tekening bij te maken: er is hier sprake van een groeimarkt. Steeds meer babyboomers gaan immers met pensioen en op korte termijn wordt het drummen in de bestaande serviceflats. Als je er (op lange termijn) zelf in kan wonen, is dat uiteraard een pluspunt. Wie zich (nog) niet geroepen voelt om zelf in een serviceflat te wonen, kan deze in afwachting dus netjes verhuren.

  • Vooral serviceflats gelegen op een gunstige ligging en met voldoende voorzieningen in de buurt, kunnen een interessante belegging zijn. Wees daarom selectief wat een aankoop betreft.

Nadelen
De markt dreigt op langere termijn oververhit te geraken. Momenteel is de vraag groter dan het aanbod, maar er worden in snel tempo serviceflats bijgebouwd. Wanneer het aanbod op termijn hoger wordt dan de vraag, kan het minder aantrekkelijk zijn om een serviceflat te bezitten wanneer je ze zelf niet bewoont. Alles hangt af van de kwaliteit van het complex. Sommige uitbaters kunnen er een potje van bakken, waardoor de afwerking van serviceflats vaak te wensen over laat. Een dergelijke investering kan dus vaak heel wat kopzorgen opleveren. Beleg nooit in een markt die je niet goed kent. Niet elk complex van serviceflats ligt op een interessante plaats. Adviseer je dus goed.

De prijzen zijn relatief hoog, want er moet aan een heleboel bijkomende voorwaarden voldaan worden. Dat maakt dat serviceflats een gevaarlijke belegging zijn wanneer de rente weer begint te stijgen. De waarde van een serviceflat kan dan sterk dalen.

Het gaat over een belegging op lange termijn en over een lange periode kan er veel veranderen. Wat vandaag nog een interessante belegging was, kan dat morgen of overmorgen niet meer zijn.

Bron:
Zimmo

Gerelateerde artikels

Wil je je residentiële woning verkopen?

Een woning verkopen kan soms best uitdagend lijken. Het is een proces waar de meesten nog niet zo veel ervaring mee hebben. Daarom geven we je graag wat meer uitleg over de wat er allemaal komt kijken bij zo’n verkoop
Lees meer

Een opbrengsteigendom kopen: met welke aspecten moet je rekening houden?

Geld op de bank: vandaag de dag vergaart het meer stof dan dat het opbrengt. Daarom is het slim om je geld op andere manieren in te zetten: door te investeren in vastgoed, bijvoorbeeld. Bezit je al een huis en denk je eraan om een opbrengsteigendom aan te kopen? Dan moet je wel met bepaalde aspecten en kosten rekening houden.
Lees meer

De voordelen van een tweede verblijf aan de Belgische kust!

Ok, dit jaar zit een buitenlandse reis er misschien niet in, maar ook in de komende jaren kan een tweede verblijf aan de Belgische kust je veel plezier schenken. Wij zetten even enkele voordelen van een tweede verblijf aan de kust op een rijtje. En ja, dat zijn er heel wat.
Lees meer

Investeren in onroerend goed: een pand of een fonds?

Wil je investeren in onroerend goed, dan zijn er 2 mogelijkheden: een pand kopen of investeren in een fonds. Investeer je in een fonds, dan spreid je je investering over verschillende panden en jij krijgt via een dividend een deel van de huuropbrengst. Wat is het interessantst?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons