Inbraakpreventie: wees dief te slim af

De donkerste maanden van het jaar zijn heel interessant voor inbrekers. Het wordt vroeg donker, en ze kunnen vrijwel onzichtbaar en ongestoord hun gang gaan als de bewoners nog uit werken (of op de lappen) zijn. Tijd om je woning eens grondig onder de loep te nemen om je huis veiliger te maken tegen inbraken. Heb je een hond? Laat die alvast niet uitbreken en houd hem binnen. Dat kan al inbrekers afschrikken (uitzondering: chihuahua's, yorkshire terriers en co). Maar er zijn nog heel wat andere zaken die je kan doen, en die kosten vaak amper moeite en geld.

Drie manieren om je huis te beveiligen
Inbraakpreventie is niets meer of minder dan het (proberen te) voorkomen van een inbraak. Dat kan op drie manieren: door organisatorische, bouwkundige en elektronische maatregelen. Een doordachte combinatie van deze drie manieren is ideaal. Een handig weetje is dat de meeste inbraken zich voordoen in de late namiddag of in het tweede deel van de nacht. De achterzijde van de woning is daarbij het meest geliefkoosde doelwit.

1. Inbraakpreventie door bouwkundige maatregelen
Met bouwkundige inbraakpreventie kan je de fysieke weerstand van de toegangen tot je woning versterken. Je maakt het de inbrekers dus moeilijker om binnen te breken. Dit houdt onder meer in: goede veiligheidssloten, degelijke buitendeuren, garagepoorten met optilbeveiliging en eventueel zelfs inbraakwerende beglazing. Zorg er wel voor dat je alle toegangen in dezelfde mate beveiligt. Inbraakbeveiliging aan je voordeur zal niet veel effect hebben als het slot van de achterdeur op een wip is open gemaakt. Een inbreker gaat steeds op zoek gaat naar het zwakste punt van je woning!

2. Elektronische inbraakpreventie
Met elektronische inbraakpreventie bedoelen we een alarmsysteem. Dit kan een goede aanvulling zijn op de bouwkundige maatregelen. Het helpt daarnaast ook om inbrekers af te schrikken. Een inbraak blijft met een goed werkend alarmsysteem niet onopgemerkt.

3. Organisatorisch: gebruik je gezond verstand
Niets is voor inbraakpreventie zo belangrijk als goede gewoontes. En dat is precies waar de organisatorische maatregelen zich op focussen. Bouwkundige en elektronische inbraakpreventie hebben natuurlijk weinig zin als je gewoonweg vergeet om je achterdeur af te sluiten of het alarm op te zetten als je van huis vertrekt.

Nog 9 handige tips voor inbraakpreventie
- Sluit ramen (ook dak- of badkamerramen) en deuren en verwijder de sleutels aan de binnenkant.
- Verstop geen sleutels in bloembakjes, onder voetmatten of tuinhuizen. Deze zal een gespecialiseerde inbreker altijd weten te vinden.
- Sluit rolluiken, gordijnen of andere raamdecoratie om waardevolle voorwerpen aan het zicht te onttrekken.
- Bewaar geld, bankkaarten of kostbare juwelen in een vloer- of muurkluis.
- Sluit tuinhuisjes en bergplaatsen buitenshuis ook af om te vermijden dat een inbreker hulpmiddelen (ladders, koevoet, beitels,...) vindt om zijn slag te slaan. Laat ook geen gereedschappen rondslingeren in de tuin.
- Geef je woning een bewoonde indruk: laat in bepaalde kamers een lampje branden dat door middel van een timer of het domoticasysteem op vastgelegde tijdstippen aan- en uitgeschakeld wordt.
- Hang geen nota van afwezigheid aan de deur en vermijd boodschappen op het antwoordapparaat die vermelden hoelang je bijvoorbeeld op vakantie bent.
- Verwittig buren, familieleden of vrienden in geval van een langere afwezigheidperiode of schakel de politie in om af en toe langs de woning te patrouilleren.
- Laat iemand regelmatig de brievenbus legen bij langere afwezigheid. Een overvolle brievenbus is namelijk een duidelijk signaal van afwezigheid.

Sommige gemeentes keren trouwens een premie uit voor bepaalde maatregelen op basis van dat inbraakpreventief advies. Daarnaast kan je ook een belastingsvermindering verkrijgen voor inbraakpreventieve maatregelen.

Aanrader: technopreventief advies (vaak gratis)
Veel politiezones geven gratis technopreventief advies. Daarbij krijg je een specialist ter zake over de vloer die je precies zal aangeven wat de zwakke plekken zijn van je woning. Hij geeft je meteen enkele tips en oplossingen om je huis veiliger te maken tegen inbraak.

Sommige gemeentes keren trouwens een premie uit voor bepaalde maatregelen op basis van dat inbraakpreventief advies. Daarnaast kan je ook een belastingsvermindering verkrijgen voor inbraakpreventieve maatregelen.

Te laat?
Ben je slachtoffer geworden van een inbraak? Contacteer dan onmiddellijk de politie en neem achteraf de nodige inbraakpreventieve maatregelen om een volgende poging te vermijden. Vervang zeker alle sloten en meld verloren waardevolle zaken zoals je identiteitskaart, visa- en bankkaarten onmiddellijk bij de betreffende instanties. Het nummer van Cardstop om al je bankkaarten te laten blokkeren is 070-344 344.

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons