In hoeveel exemplaren moet je een huurcontract opmaken?

Als je als huurder of verhuurder een huurcontract wil tekenen, volstaat het niet om dat in één exemplaar te doen. Hoeveel exemplaren zijn er wel nodig? Moeten dat allemaal ook originelen zijn?

Als je een huurcontract wil aangaan zie je misschien wel op tegen alle administratie die daarbij komt kijken. Je zou dan ook liever hebben dat je het contract maar één keer moet tekenen en dat er vervolgens een aantal copies van worden genomen. Maar kan dat wel?

Minstens in twee originelen

De wet zegt dat overeenkomsten moeten worden opgemaakt in evenveel originele exemplaren als er partijen zijn. Dat betekent dan ook dat het huurcontract dat je afsluit minstens in twee originelen moet worden opgemaakt. Bovendien moet elke partij ook nog eens een origineel exemplaar ontvangen. Het volstaat dus niet om maar één origineel op te maken en dat vervolgens een aantal keren te kopiëren.

Een derde voor de registratie

Vaak wordt ook nog een derde origineel exemplaar opgemaakt dat dan dient voor de registratie. Om te bewijzen in hoeveel exemplaren het contract opgemaakt werd en dat iedere partij er één ontving kan je onderaan het huurcontract volgende zin opnemen : ‘aldus opgemaakt te (plaats) op (datum) in 3 originele exemplaren waarvan elke partij bevestigt er één te hebben ontvangen en het derde bestemd is voor de registratie’.

Wat riskeer je?
Hou je je hier niet aan dan bestaat de kans dat de geldigheid van de schriftelijke overeenkomst op zich in vraag wordt gesteld. Je riskeert dan via andere elementen het bestaan (en de modaliteiten) van het huurcontract te moeten aantonen.

Gerelateerde artikels

Wat houdt het bezoekrecht van de verhuurder in?

Wat houdt het bezoekrecht van de verhuurder juist in? Mag de huisbaas zomaar binnenkomen? En wanneer is er sprake van huisvredebreuk door de verhuurder?  
Lees meer

Zo kan je reageren als je huurder gas en elektriciteit vroegtijdig stopzet!

Nadat een huurder een opzegbrief naar jou als verhuurder stuurde, zegt die ook al het contract met de elektriciteits- en gasleverancier stop. Moet je dat als verhuurder zomaar aanvaarden? Wat kan je dan doen?
Lees meer

Ministerraad akkoord over oplossing voor ongelijke behandeling huurinkomsten!

Om de ongelijke behandeling van huurinkomsten aan te pakken, zal ons land ook voor woningen in het buitenland de belastbare basis berekenen op basis van een kadastraal inkomen. De ministerraad heeft vandaag het licht op groen gezet voor een wetsontwerp van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Dat moet ervoor zorgen dat de buitenlandse belasting op dezelfde manier wordt behandeld als de Belgische onroerende voorheffing.
Lees meer

Wat als de huurschade groter is dan de huurwaarborg…

Men zegt wel eens dat de huurwaarborg het maximale is dat je als verhuurder kan vragen als je huurder schade aanricht aan je huurpand. Maar is dat wel zo? Met welke spelregels moet je rekening houden?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons