Huurwoningen in trek bij kopers en starters

Ondanks het overheidsbeleid dat het kopen van een huis nog steeds krachtig stimuleert door middel van de hypotheekrenteaftrek, wint de huursector steeds meer aan populariteit. Zo betrokken in 2011 ruim 90.000 startende huishoudens een huurhuis. Dat is ruim 10 procent meer dan in 2010. Ruim de helft van deze starters woont alleen en is jonger dan 35 jaar. 

Ook eigenaar-bewoners kiezen er steeds vaker voor om naar een huurwoning te verhuizen. In 2011 verruilden 57.000 huishoudens hun koopwoning voor een huurwoning. Dat is een kwart van alle doorstromers naar een huurhuis. 

Op de koopmarkt was de dynamiek aanzienlijk minder: 44.000 eigenaar-bewoners kochten een ander huis. Daarnaast namen nog eens 50.000 huurders de stap naar de koopsector. 

Opmars koopsector gestuit
Ondanks dat de dynamiek op de huurwoningenmarkt toeneemt, is het aantal koopwoningen nog steeds aanzienlijk groter. Anno 2011 stonden er ruim 7,2 miljoen woningen in Nederland, waarvan 60 procent koopwoningen en 40 procent huurwoningen. Deze verhouding is vorig jaar niet veranderd. Het lijkt erop dat aan de onstuitbare opmars van het eigenwoningbezit in de afgelopen decennia (voorlopig') een einde is gekomen. Nog geen 25 jaar geleden was de verhouding nog precies andersom: 60 procent huurwoningen en 40 procent koophuizen.

Bron:
Woonbond

Gerelateerde artikels

Mag de huurprijs in corona-tijden nog geïndexeerd worden?

Als je een woning of appartement (ver-)huurt is het gebruikelijk de huurprijs jaarlijks te indexeren. Maar mag dat ook gebeuren in deze corona-tijden of moet de indexatie nu tijdelijk worden opgeschort?
Lees meer

Mag een verhuurder zomaar een huisdier weigeren?

Als het op huisdieren aankomt, sturen veel verhuurders liever hun kat. Maar ze zijn zo braaf, meneer, onze lieve viervoeters, kleine gevleugelden en kruipende beestjes. Toch blijft het vandaag voor vele huisdierbezitters vaak een hele uitdaging om een huurwoning voor zichzelf en hun trouwe vriend te vinden. Maar mogen verhuurders eigenlijk wel nee zeggen omwille van een huisdier?
Lees meer

Is kopen interessanter dan huren? Niet noodzakelijkerwijs!

Le Soir heeft een bijzonder en interessant onderzoek uitgevoerd. Dat Belgen een baksteen in de maag hebben, weten we al lang maar de cijfers bevestigen dat huren in sommige gevallen een betere oplossing is dan kopen.
Lees meer

Evolueert Vlaanderen naar huurmarkt?

In 2018 bezat nog 71,6% van de Vlamingen hun eigen woning. Maar dat gaat volgens vastgoedmakelaar Dennis Vansweevelt in de toekomst veranderen. “Vlaanderen zal geleidelijk aan meer evolueren naar een huurmarkt”, beweert hij. “Een trend die we de laatste jaren zien, is dat appartementen steeds meer worden gekocht door investeerders, en niet door de bewoners zelf”, vertelt vastgoedmakelaar Dennis Vansweevelt. “Jonge mensen gaan meer en meer huren in plaats van kopen. We evolueren dan ook geleidelijk aan naar een huurmarkt in Vlaanderen.”
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons