7 augustus 2013

Ondanks het overheidsbeleid dat het kopen van een huis nog steeds krachtig stimuleert door middel van de hypotheekrenteaftrek, wint de huursector steeds meer aan populariteit. Zo betrokken in 2011 ruim 90.000 startende huishoudens een huurhuis. Dat is ruim 10 procent meer dan in 2010. Ruim de helft van deze starters woont alleen en is jonger dan 35 jaar.

Ook eigenaar-bewoners kiezen er steeds vaker voor om naar een huurwoning te verhuizen. In 2011 verruilden 57.000 huishoudens hun koopwoning voor een huurwoning. Dat is een kwart van alle doorstromers naar een huurhuis.

Op de koopmarkt was de dynamiek aanzienlijk minder: 44.000 eigenaar-bewoners kochten een ander huis. Daarnaast namen nog eens 50.000 huurders de stap naar de koopsector.

Opmars koopsector gestuit
Ondanks dat de dynamiek op de huurwoningenmarkt toeneemt, is het aantal koopwoningen nog steeds aanzienlijk groter. Anno 2011 stonden er ruim 7,2 miljoen woningen in Nederland, waarvan 60 procent koopwoningen en 40 procent huurwoningen. Deze verhouding is vorig jaar niet veranderd. Het lijkt erop dat aan de onstuitbare opmars van het eigenwoningbezit in de afgelopen decennia (voorlopig') een einde is gekomen. Nog geen 25 jaar geleden was de verhouding nog precies andersom: 60 procent huurwoningen en 40 procent koophuizen.

Bron:
Woonbond


Twitter Facebook Google-plus

VRAAG NU UW SCHATTING!

Denkt u eraan uw woning of grond te verkopen, maar zou u graag eerst een idee hebben van de waarde? Vul dan het contactformulier in en onze vastgoedexpert zal vrijblijvend bij u langskomen voor een uitgebreide waardebepaling.

Contacteer mij voor schatting

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag