Huizenbezitters in de knoei door dalende huizenprijzen

Een specifieke groep eigenwoningbezitters heeft een groot probleem. Hun huis is veel minder waard dan de hoogte van hun hypotheek. De Nederlandsche Bank (DNB) publiceert er vandaag cijfers over.

Veel mensen sluiten een hypotheek af als ze een huis kopen. Tegenover die hypotheek, staat de waarde van de woning. Door de aanhoudend dalende huizenprijzen ontstaat een probleem. De lening is hoger dan de waarde van de woning. De woning staat 'onder water'. Als woningbezitters hun huis verkopen, blijven ze zitten met een restschuld. Dit maakt verhuizen moeilijker en dat zorgt ervoor dat de woningmarkt stagneert.

De Nederlandsche Bank laat weten hoe groot het probleem is. Nederlandse huishoudens waarbij de waarde van de woning inmiddels lager is dan de hoogte van de hypotheek hebben een gezamenlijk probleem van 65 miljard euro. Vooral mensen die de afgelopen tien jaar een huis hebben gekocht, weinig hebben afgelost of opgebouwd in een kapitaalverzekering, en weinig spaargeld hebben, vormen volgens DNB 'een kwetsbare groep'.

Een miljoen huizen 'onder water'
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek in maart van dit jaar dat één miljoen huishoudens 'onder water' staat. Volgens DNB bedraagt de totale 'onderwaarde' dus ongeveer 65 miljard euro. Dit zou betekenen dat een huishouden waarvan de hypotheeklening hoger is dan de waarde van een woning op dit moment gemiddeld zo'n 65.000 euro te kort komt.

DNB ziet een lichtpuntje. De lage spaarrente is voor veel huishoudens aanleiding om extra af te lossen op hun hypotheekschuld. Sparen levert immers weinig op. De centrale bank verwacht de komende jaren enkele miljarden euro’s per jaar aan extra aflossingen. Maar dit lichtpuntje dooft snel, omdat de huizenprijzen sneller dalen dan het bedrag aan aflossingen stijgt. Het extra aflossen leidt er zo helaas niet toe dat het probleem van onderwaarde wordt opgelost.

Ook voor mensen die nog overwaarde hebben op hun woning heeft DNB slecht nieuws. Door de aanhoudend dalende huizenprijzen is er sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 veel van die overwaarde verdampt. De Nederlandsche Bank verwacht dat de overwaarde op woningen in 2015 grofweg 300 miljard euro lager ligt dan vlak voor de kredietcrisis. Het maakt dat mensen zich minder rijk voelen en dus terughoudender zijn met hun uitgaven.

Bron:
Rtlnieuws.nl

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons