Huizenbezitters in de knoei door dalende huizenprijzen

Een specifieke groep eigenwoningbezitters heeft een groot probleem. Hun huis is veel minder waard dan de hoogte van hun hypotheek. De Nederlandsche Bank (DNB) publiceert er vandaag cijfers over.

Veel mensen sluiten een hypotheek af als ze een huis kopen. Tegenover die hypotheek, staat de waarde van de woning. Door de aanhoudend dalende huizenprijzen ontstaat een probleem. De lening is hoger dan de waarde van de woning. De woning staat 'onder water'. Als woningbezitters hun huis verkopen, blijven ze zitten met een restschuld. Dit maakt verhuizen moeilijker en dat zorgt ervoor dat de woningmarkt stagneert.

De Nederlandsche Bank laat weten hoe groot het probleem is. Nederlandse huishoudens waarbij de waarde van de woning inmiddels lager is dan de hoogte van de hypotheek hebben een gezamenlijk probleem van 65 miljard euro. Vooral mensen die de afgelopen tien jaar een huis hebben gekocht, weinig hebben afgelost of opgebouwd in een kapitaalverzekering, en weinig spaargeld hebben, vormen volgens DNB 'een kwetsbare groep'.

Een miljoen huizen 'onder water'
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek in maart van dit jaar dat één miljoen huishoudens 'onder water' staat. Volgens DNB bedraagt de totale 'onderwaarde' dus ongeveer 65 miljard euro. Dit zou betekenen dat een huishouden waarvan de hypotheeklening hoger is dan de waarde van een woning op dit moment gemiddeld zo'n 65.000 euro te kort komt.

DNB ziet een lichtpuntje. De lage spaarrente is voor veel huishoudens aanleiding om extra af te lossen op hun hypotheekschuld. Sparen levert immers weinig op. De centrale bank verwacht de komende jaren enkele miljarden euro’s per jaar aan extra aflossingen. Maar dit lichtpuntje dooft snel, omdat de huizenprijzen sneller dalen dan het bedrag aan aflossingen stijgt. Het extra aflossen leidt er zo helaas niet toe dat het probleem van onderwaarde wordt opgelost.

Ook voor mensen die nog overwaarde hebben op hun woning heeft DNB slecht nieuws. Door de aanhoudend dalende huizenprijzen is er sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 veel van die overwaarde verdampt. De Nederlandsche Bank verwacht dat de overwaarde op woningen in 2015 grofweg 300 miljard euro lager ligt dan vlak voor de kredietcrisis. Het maakt dat mensen zich minder rijk voelen en dus terughoudender zijn met hun uitgaven.

Bron:
Rtlnieuws.nl


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag