Huizenbezitters in de knoei door dalende huizenprijzen

Een specifieke groep eigenwoningbezitters heeft een groot probleem. Hun huis is veel minder waard dan de hoogte van hun hypotheek. De Nederlandsche Bank (DNB) publiceert er vandaag cijfers over.

Veel mensen sluiten een hypotheek af als ze een huis kopen. Tegenover die hypotheek, staat de waarde van de woning. Door de aanhoudend dalende huizenprijzen ontstaat een probleem. De lening is hoger dan de waarde van de woning. De woning staat 'onder water'. Als woningbezitters hun huis verkopen, blijven ze zitten met een restschuld. Dit maakt verhuizen moeilijker en dat zorgt ervoor dat de woningmarkt stagneert.

De Nederlandsche Bank laat weten hoe groot het probleem is. Nederlandse huishoudens waarbij de waarde van de woning inmiddels lager is dan de hoogte van de hypotheek hebben een gezamenlijk probleem van 65 miljard euro. Vooral mensen die de afgelopen tien jaar een huis hebben gekocht, weinig hebben afgelost of opgebouwd in een kapitaalverzekering, en weinig spaargeld hebben, vormen volgens DNB 'een kwetsbare groep'.

Een miljoen huizen 'onder water'
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek in maart van dit jaar dat één miljoen huishoudens 'onder water' staat. Volgens DNB bedraagt de totale 'onderwaarde' dus ongeveer 65 miljard euro. Dit zou betekenen dat een huishouden waarvan de hypotheeklening hoger is dan de waarde van een woning op dit moment gemiddeld zo'n 65.000 euro te kort komt.

DNB ziet een lichtpuntje. De lage spaarrente is voor veel huishoudens aanleiding om extra af te lossen op hun hypotheekschuld. Sparen levert immers weinig op. De centrale bank verwacht de komende jaren enkele miljarden euro’s per jaar aan extra aflossingen. Maar dit lichtpuntje dooft snel, omdat de huizenprijzen sneller dalen dan het bedrag aan aflossingen stijgt. Het extra aflossen leidt er zo helaas niet toe dat het probleem van onderwaarde wordt opgelost.

Ook voor mensen die nog overwaarde hebben op hun woning heeft DNB slecht nieuws. Door de aanhoudend dalende huizenprijzen is er sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 veel van die overwaarde verdampt. De Nederlandsche Bank verwacht dat de overwaarde op woningen in 2015 grofweg 300 miljard euro lager ligt dan vlak voor de kredietcrisis. Het maakt dat mensen zich minder rijk voelen en dus terughoudender zijn met hun uitgaven.

Bron:
Rtlnieuws.nl

Gerelateerde artikels

Kan je al een huis kopen als je nog in een echtscheiding zit?

<div>Mensen die aan het scheiden zijn overwegen wel eens om al een nieuw huis of appartement aan te kopen onder het motto dat ‘huren maar weggegooid geld zou zijn’. Maar kan je in zo’n situatie wel overgaan tot een aankoop? Waarop moet je letten?</div>
Lees meer

Je lening herzien: wat moet je weten voor je naar je bank stapt?

De rentes voor hypothecaire leningen staan al een hele tijd erg laag. Veel mensen stapten de voorbije jaren naar hun bank om hun lening te laten herzien. Denk je eraan om hun voorbeeld te volgen? Goed plan. In deze blog geven we je graag wat achtergrondinformatie, zodat je niet onvoorbereid aan de onderhandelingen begint.
Lees meer

Verwarming weer aan na de zomer? Let op deze aandachtspunten!

Nu het 's ochtends weer best fris is en 's avonds snel afkoelt, gaat in veel huizen de verwarming weer aan. Maar voor je na de zomer je verwarming weer inschakelt, controleer je best eerst een paar zaken. We lijsten ze voor je op.
Lees meer

Moet je successierechten betalen op de gezinswoning als je partner sterft?

Je bent samen met je echtgenoot of samenwonende partner eigenaar van een woning waarin je ook woont. Moet je daarop dan successierechten betalen als je partner zou komen te overlijden? En gelden er verschillende regels in Vlaanderen, Wallonië en Brussel?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons