Huis verkopen? Eerst deze stappen doorlopen!

Zet nooit zomaar je huis op een zoekertjeswebsite. Voordat je je huis gaat verkopen, doe je er goed aan de volgende 7 stappen te doorlopen. Je huis ‘verkoopklaar’ maken noemt een vastgoedstylist dat. Een huis dat verkoopklaar is gemaakt, verkoopt sneller en aan een betere prijs! Dat wil jij toch ook?

Stap 1: marktonderzoek
Dat klinkt misschien moeilijk, maar valt mee. Kijk gewoon eens op verschillende huizenwebsites welke huizen er bij jou in de buurt te koop staan. Staan er vergelijkbare huizen te koop? Wat vragen ze voor die huizen? Je kunt ook bij de gemeente opvragen welke huizen er afgelopen periode (bv 3 maanden) in jouw buurt verkocht zijn. Zo krijg je een idee van de vraagprijs en wat je directe concurrenten zijn. Dat helpt je om een juiste vraagprijs te bepalen en/of te beoordelen of de makelaar een juiste vraagprijs voorstelt. 

Wat zijn de pluspunten van jouw woning ten opzichte van die andere woningen in de buurt? Dat zijn de punten die je extra in de kijker moet zetten in de verkooptekst en op de verkoopfoto’s.

Stap 2: maak je doelgroep groter
Neutraliseer je interieur en maak alle functies van je huis zichtbaar. Geen lege ongebruikte kamers dus. Heb je een multifunctionele zolder? Richt deze dan ook in. Kies daarvoor een logische functie. Heeft je huis maar twee slaapkamers? Dan is die zolder misschien best ook een slaapkamer. Heb je al vier slaapkamers? Dan kan het een bureau of speelkamer zijn. Te felle kleuren op de muur kun je beter in een neutrale tint verven. Opvallende kunstobjecten berg je tijdelijk (voor de foto/bezichtigingen) op.

Stap 3: benadruk de pluspunten
Laat de pluspunten van je huis duidelijk zien. Woon je bijvoorbeeld in een heel groene omgeving? Trek je gordijnen dan open en zet geen grote planten of vazen in de vensters. Zorg dat je vrij uitzicht hebt op dat groen. Of heb je mooie vloeren? Verstop die dan niet onder een groot tapijt. Bedenk ook goed wat je als eerste ziet als je binnenkomt. Dat is je focuspunt. Zorg dat dat iets moois is! Creëer bovendien een aangename en warme sfeer in je huis.

Is je huis klein, verwijder dan ongebruikte meubels en spullen om de ruimte groter te laten lijken. Positioneer de meubels zo, dat de ruimtes het best tot hun recht komen. 

Stap 4: goede verkoopfoto’s
Op basis van de foto’s op internet beslissen de meeste kopers of ze jouw huis in het echt willen zien of niet. De bedoeling van de foto’s is niet om inkijk te geven in jouw privéleven! Ze moeten weergeven wat jouw huis te bieden heeft. Berg dus je privéspullen op. 

Stap 5: aantrekkelijke tekst
Zorg dat de verkooptekst bij de foto’s foutloos is (geen typ- en/of taalfouten). Beschrijf bijvoorbeeld het gevoel van je huis, wat vind jij fijn aan je huis? Waarom heb jij dit huis gekocht? Dat kunnen argumenten zijn die kopers kunnen trekken. Geef ook de pluspunten van je huis aan, bijvoorbeeld zaken die jouw huis onderscheiden van vergelijkbare woningen die in de buurt te koop staan. Uiteraard moeten ook het aantal kamers en dergelijke vermeld worden, maar de eerste indruk (ook in tekst!) is belangrijk.

Stap 6: laat weten dat je huis te koop staat!
Via een makelaar, zoekertjeswebsite, maar zet bijvoorbeeld ook je eigen sociale media in om te laten weten dat jouw huis te koop staat.

Stap 7: klaar voor kijkers
Maak je huis weer verkoopklaar als er kijkers komen. Als leidraad gebruik je de verkoopfoto’s. Je huis lijkt het liefst zo veel mogelijk op het huis dat de mensen op de foto hebben gezien.

Gerelateerde artikels

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer

Welk bedrijfsvastgoed verkoop je en waar hou je best rekening mee?

De verkoop van vastgoed is natuurlijk niet altijd gelimiteerd tot de verkoop van huizen en appartementen. Het kan wel eens voorkomen dat je bedrijfsvastgoed, zoals handelspanden of magazijnen moet verkopen. Maar waar hou je dan best rekening mee?

Om je een beetje assistentie te verlenen bij de verkoop van je bedrijfsvastgoed geven we je graag eens een overzicht van wat men allemaal verstaat onder bedrijfsvastgoed en wat daarbij komt kijken.
Lees meer

Welk soort woning verkoop je?

Een huis verkopen is voor de meesten iets heel bijzonders. Je gaat immers niet elke dag door zo’n proces. Velen zitten dan ook met een pak vragen. Hoe pak je de verkoop aan? Waar moet je op letten? Wie kan je helpen bij die verkoop?

Dit zijn allemaal goede vragen, maar er is nóg een belangrijke vraag, een waar sommigen misschien minder bij stil staan. Wat verkoop je? Voor sommige woningen gelden er immers bijkomende regels....

Daar geven we je graag nog wat informatie over, zodat je goed voorbereid bent op je verkoop.
Lees meer

Uitzonderlijke situaties bij het verkopen van je huis

Voor je aan de verkoop van een huis begint, moeten de fundamenten van het proces eerst en vooral goed zitten. En de fundamenten van de verkoop beginnen met de situatie van de eigenaar
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons