Huis verkopen? Eerst deze stappen doorlopen!

Zet nooit zomaar je huis op een zoekertjeswebsite. Voordat je je huis gaat verkopen, doe je er goed aan de volgende 7 stappen te doorlopen. Je huis ‘verkoopklaar’ maken noemt een vastgoedstylist dat. Een huis dat verkoopklaar is gemaakt, verkoopt sneller en aan een betere prijs! Dat wil jij toch ook?

Stap 1: marktonderzoek
Dat klinkt misschien moeilijk, maar valt mee. Kijk gewoon eens op verschillende huizenwebsites welke huizen er bij jou in de buurt te koop staan. Staan er vergelijkbare huizen te koop? Wat vragen ze voor die huizen? Je kunt ook bij de gemeente opvragen welke huizen er afgelopen periode (bv 3 maanden) in jouw buurt verkocht zijn. Zo krijg je een idee van de vraagprijs en wat je directe concurrenten zijn. Dat helpt je om een juiste vraagprijs te bepalen en/of te beoordelen of de makelaar een juiste vraagprijs voorstelt. 

Wat zijn de pluspunten van jouw woning ten opzichte van die andere woningen in de buurt? Dat zijn de punten die je extra in de kijker moet zetten in de verkooptekst en op de verkoopfoto’s.

Stap 2: maak je doelgroep groter
Neutraliseer je interieur en maak alle functies van je huis zichtbaar. Geen lege ongebruikte kamers dus. Heb je een multifunctionele zolder? Richt deze dan ook in. Kies daarvoor een logische functie. Heeft je huis maar twee slaapkamers? Dan is die zolder misschien best ook een slaapkamer. Heb je al vier slaapkamers? Dan kan het een bureau of speelkamer zijn. Te felle kleuren op de muur kun je beter in een neutrale tint verven. Opvallende kunstobjecten berg je tijdelijk (voor de foto/bezichtigingen) op.

Stap 3: benadruk de pluspunten
Laat de pluspunten van je huis duidelijk zien. Woon je bijvoorbeeld in een heel groene omgeving? Trek je gordijnen dan open en zet geen grote planten of vazen in de vensters. Zorg dat je vrij uitzicht hebt op dat groen. Of heb je mooie vloeren? Verstop die dan niet onder een groot tapijt. Bedenk ook goed wat je als eerste ziet als je binnenkomt. Dat is je focuspunt. Zorg dat dat iets moois is! Creëer bovendien een aangename en warme sfeer in je huis.

Is je huis klein, verwijder dan ongebruikte meubels en spullen om de ruimte groter te laten lijken. Positioneer de meubels zo, dat de ruimtes het best tot hun recht komen. 

Stap 4: goede verkoopfoto’s
Op basis van de foto’s op internet beslissen de meeste kopers of ze jouw huis in het echt willen zien of niet. De bedoeling van de foto’s is niet om inkijk te geven in jouw privéleven! Ze moeten weergeven wat jouw huis te bieden heeft. Berg dus je privéspullen op. 

Stap 5: aantrekkelijke tekst
Zorg dat de verkooptekst bij de foto’s foutloos is (geen typ- en/of taalfouten). Beschrijf bijvoorbeeld het gevoel van je huis, wat vind jij fijn aan je huis? Waarom heb jij dit huis gekocht? Dat kunnen argumenten zijn die kopers kunnen trekken. Geef ook de pluspunten van je huis aan, bijvoorbeeld zaken die jouw huis onderscheiden van vergelijkbare woningen die in de buurt te koop staan. Uiteraard moeten ook het aantal kamers en dergelijke vermeld worden, maar de eerste indruk (ook in tekst!) is belangrijk.

Stap 6: laat weten dat je huis te koop staat!
Via een makelaar, zoekertjeswebsite, maar zet bijvoorbeeld ook je eigen sociale media in om te laten weten dat jouw huis te koop staat.

Stap 7: klaar voor kijkers
Maak je huis weer verkoopklaar als er kijkers komen. Als leidraad gebruik je de verkoopfoto’s. Je huis lijkt het liefst zo veel mogelijk op het huis dat de mensen op de foto hebben gezien.


Deel dit artikel

Download ons ebook

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag