Hoe maak je je huis kat-proof

De keuze is gemaakt om een kat in huis te nemen, misschien heb je er zelfs al eentje op het oog in een asiel of bij een fokker. Je hebt alle benodigde spullen in huis gehaald voor je nieuwe huisgenoot en je hebt de “veilige kamer” voorbereid. Er is nog maar een stap naar nodig om je huis voor te bereiden op de komst van je kat.

“Down and Dirty”
Trek wat oude kleren aan en ga op de grond liggen op het niveau van een kat. Je zult ongetwijfeld direct een hoop potentiële gevaren zien die je vanaf ons normale oogpunt nooit gezien zou hebben.

Bescherm kostbaarheden
Katten zijn onderzoekend en nieuwsgierig, dus pas op met oma’s erfstukken en je handbeschilderde porseleinen vaas die op de salontafel staat. Het zal ongetwijfeld het eerste offer worden op de ontdekkingsreis van je nieuwe kitten.

Breekbaar
Zet alles wat breekbaar is zodanig weg dat je kat er niet bij kan. Vergeet niet dat volwassen katten goede springers zijn, ze zitten zo bovenop planken en kasten. Leef jezelf in in de wereld van je kat en kijk goed rond. Verwijder alles wat je dierbaar is en berg het goed op.

Alles kan kapot
Kittens klimmen in meubels en gordijnen. Overweeg om stoffen meubels af te dekken met een hoes, deken, sprei of iets vergelijkbaars. Dat beperkt niet alleen de schade aan je bankstel, maar is ook makkelijker uit te wassen. Gordijnen doen het erg goed als klimrek, het is aan te bevelen gordijnen dicht te binden als ze niet gebruikt worden of buiten bereik van de kat te houden.

Giftige planten
Kittens en volwassen katten spelen graag met planten – de beweging van de bladeren is onweerstaanbaar voor ze. Helaas, een deel van het spel behelst ook bijten en proeven. Het eten van sommige planten kunnen fataal zijn, dus zet ze veilig buiten bereik van je kat of noet beter, doe deze planten helemaal de deur uit. Je kunt overwegen om kunststof planten neer te zetten als speelgoed voor je kat. Houd er wel rekening mee dat er geen kleine onderdelen aan zitten die los kunnen raken en ingeslikt kunnen worden.

Touwtjes van jaloezieen
Kittens vinden het heerlijk om met de touwtjes van je jaloezieen te spelen, maar ze kunnen er ook in verstrikt raken met mogelijk fatale gevolgen. Zorg dat de touwtjes stevig vast zitten in een houder of beter nog, stop ze buiten bereik van je kat.

Elektrische kabels en telefoonsnoeren
Een kittens onverzadigbare nieuwsgierigheid leidt vaak ze naar een van de meest gevaarlijke en utidagende voorwerpen in het huis: elektrische snoeren. Computers zijn een bijzonder gevaar met hun talrijke snoeren die verleidelijk over de rand van het bureau bungelen Investeer in een kabelbinder of tape de kabels aan elkaar en houd ze buiten het bereik.

Vergif en ongediertebestrijding
Verwijder eventuele mierenlokdoosjes of andere giftige stoffen voor de bestrijding van ongedierte uit ruimtes waar de kat komt. Als je kat ook veel buiten komt, controleer dan ook de tuin en verwijder alle overgebleven mierenlokdozen of slakkenvallen.

Kleine gevaren
Elastiekjes, paperclips, punaises, stukjes ballon, kerstboom versieringen en andere kleine artikelen zijn onweerstaanbare speelobjecten voor kittens, maar vormen een groot gevaar voor verstikking. Berg ze op in dozen en houd ze buiten bereik van de kat. Een goede vuistregel is om je kat hetzelfde te zien als een peuter. Alles wat je uit de buurt van een peuter zou houden, houdt je ook buiten bereik van je kat.

De garage
Het is waarschijnlijk beter om je kat de toegang tot de garage in z’n geheel te ontzeggen. Garages liggen vol met giftige / gevaarlijke stoffen die daar worden opgeslagen. Anti-vries is bijzonder giftig en is aantrekkelijk voor dieren vanwege de zoete smaak. Zorg ervoor dat gemorste antivries wordt opgeruimd en de garagevloer goed wordt schoongemaakt. Bewaar alle bijtende en giftige stoffen in een afgesloten kast.

Je hebt je huiswerk gedaan en bent weer een stapje dichter bij het uiteindelijke doel: het naar huis brengen van je nieuwe kat. Je zult al snel beloond worden voor al je harde werk met de vreugde en het plezier van je nieuwe huisgenootje.

Gerelateerde artikels

Hoe brandveilig is houtskeletbouw nu echt?

Dat hout een brandbaar materiaal is, weet iedereen. Denk maar aan een kachel of een open haard waar je hout gebruikt als brandstof. Maar niet elk hout is brandhout. Dat geldt in het bijzonder voor houtskeletbouw. In tegenstelling tot wat mensen soms denken, is houtskeletbouw niet minder brandveilig dan andere bouwmethodes. Op voorwaarde uiteraard dat er volgens de regels wordt gebouwd. 
Lees meer

Klussen bij wintertemperaturen!

Lange nachten, koude dagen… de winter staat weer voor de deur. Tijd om je woning vorstproof te maken. Maar welke klussen breng je best nog snel in orde voor het kwik te sterk daalt? Met deze do’s en don’ts kom je de winter door zonder onaangename verrassingen én blijven jouw stookkosten onder controle.
Lees meer

Hoe pak je een aanbouw aan? 4 Tips!

Net een woning gekocht, maar mag het wat meer zijn? Overweeg dan een aanbouw of uitbouw. Zo schep je extra ruimte, al komt er wel wat bij kijken. Wij vertellen je alvast hoe je deze uit- op aanbouw efficiënt aanpakt en geen stappen over het hoofd ziet.


Lees meer

Een pelletkachel plaatsen: hoeveel kost dat?

Steeds meer mensen vallen voor een pelletkachel! Zuinig, redelijk ecologisch, performant en gemakkelijk in gebruik, het is voor veel mensen een goede keuze als bijverwarming. Sommigen, zoals ik, maken er zelfs hun hoofdverwarming van! Maar hoeveel kost een installatie?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons