Hou je hoofd koel bij de zoektocht naar je droomhuis

Het kopen van een huis is een emotioneel proces. Vaak raken we al emotioneel betrokken bij een huis, voordat we een rationele beslissing kunnen maken. Zelfs als je veel tijd hebt besteed aan het in kaart brengen van jouw wensen en behoeften, kan dat allemaal teniet worden gedaan door een nostalgische geur, een rustgevend geluid of idyllisch plaatje van een woning. Natuurlijk is het belangrijk je emoties mee te laten spelen bij het zoeken naar een huis, maar wees je bewust van drie mogelijke denkfouten die een miskoop tot gevolg kunnen hebben.

1. Bevestigingsdenkfout
Je hele leven droom je er al van om een loft te bezitten, midden in het centrum te wonen of een woonboot te hebben. Je hebt nu de middelen om je droom waar te maken en begint een zoektocht naar het type woning dat je altijd voor ogen had. Maar de waarheid is, dat je leven inmiddels zo sterk is veranderd, dat het kopen van de woning uit je fantasieën helemaal niet meer zo goed past bij je huidige levensstijl. Omdat er discrepantie ontstaat tussen je fantasie en je huidige levensstijl, wordt je onzeker. Je loopt het gevaar dat je de voordelen van je fantasie uitvergroot en voorbij gaat aan de nadelen.

Tip! Je hebt een reality-check nodig. Laat een vriend of kennis de advocaat van de duivel spelen en de nadelen benoemen, die je wellicht onbewust negeert.

2. Aanpassingsdenkfout
Het kiezen van de minst slechte optie. Tijdens bezichtigingen zie je talloze woningen die allemaal totaal niet aan je wensen voldoen. Dan bezichtig je een woning die nog steeds niet helemaal aan je wensen voldoet, maar wel iets beter is dan alle voorgaande huizen. Je bent zo blij en opgelucht om eindelijk een huis te hebben gevonden die je niet vreselijk vindt, dat je de pluspunten van de woning groter maakt dan ze zijn. Aan het begin van je zoektocht had je de woning waarschijnlijk nooit serieus overwogen, maar omdat de woning zoveel beter is in vergelijking met andere huizen wordt het kopen van de woning een optie.

Tip! Neem geen genoegen met de minst slechte optie. Ga een stapje terug en probeer erachter te komen waarom de andere huizen helemaal niet bij je pasten. Wellicht heb je toch andere woonwensen dan je in eerste instantie dacht?

3. Aspiratiedenkfout
De persoon die je bent komt niet altijd overeen met de persoon die je graag wilt zijn. Als je op zoek gaat naar een huis zou je meer moeten kijken naar wie je nu bent en minder naar wie je ooit hoopt te worden (of hoe je hoopt dat jouw omgeving je ziet). Veel huizenkopers betalen bijvoorbeeld veel geld voor een huis aan het water, omdat ze graag het soort persoon willen zijn dat elke week zeilt, terwijl ze bij wijze van spreken al zeeziek worden in een badkuip.

Tip! Wees eerlijk naar jezelf. Ga gesprekken aan met jezelf en anderen in jouw omgeving om erachter te komen wie jij bent in het dagelijks leven en wat voor woning daar goed bij past.

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons