Hoeveel betaal je voor een vastgoedmakelaar?

De makelaar, uw vriend. Het klinkt bijna als een foute reclameslogan. Vastgoedmakelaars bieden vandaag een uitgebreid pakket aan om je te helpen bij het verkopen of verhuren van je woning. Je hoeft niet wakker te liggen om zelf alles te regelen, de makelaar doet het voor je. Klinkt fantastisch, maar hoeveel zal het je kosten en wat krijg je voor dat geld?

De juiste prijs
Vastgoedmakelaars zijn volledig vrij om hun tarieven zelf te bepalen. Het is dus perfect mogelijk dat twee makelaars een verschillende prijs vragen om jouw huis te verkopen. Bij de meeste betaal je zo’n 3% à 4% van de verkoopprijs van de woning. Wil je eerder verhuren, dan wordt het ereloon berekend op basis van 1 tot meerdere maanden huur. Wil je te weten komen hoeveel een makelaar aanrekent, maar heb je niet meteen zin om het kantoor binnen te stappen, dan kan je gewoon in de etalage kijken. Vastgoedmakelaars zijn immers verplicht hun tarieven op een goed zichtbare plaats te afficheren. Je wilt cijfers zien, zeg je? Goed, voor de verkoop van een huis ter waarde van 225.000 euro bijvoorbeeld, betaal je tussen de 6.750 euro en 9.000 euro aan ereloon.

Je woning verkopen
Dat is heel wat. Maar wat krijg je voor dat bedrag en waarom is het handiger om samen te werken met een vastgoedmakelaar in plaats van zelf de verkoper in je boven te halen?

Wat kan hij/zij voor jou doen?
De waarde van je woning schatten,
Zorgen voor de verplichte attesten en certificaten (EPC, bodemattest, elektrische keuring, de watertoets, …),
Het verkoopdossier aanleggen,
Een marketingplan opmaken voor uw woning (publiciteit online en offline, professionele foto’s, …),
Bezichtigingen regelen en eventuele moeilijke vragen van kandidaten beantwoorden,
Professionele onderhandelingen over de prijs,
De onderhandse verkoopovereenkomst opstellen, …
Je woning verhuren 

Je hebt een huis of appartement dat je wilt verhuren. Wat moet je doen en waarmee moet je in orde zijn? Je kan er zelf achteraangaan of je kan de hulp van een vastgoedmakelaar inschakelen om te:
 Helpen bij de opmaak van de huurovereenkomst zodat die voldoet aan alle wettelijke vereisten,
 Kandidaat-huurders zoeken en rondleiden,
 De plaatsbeschrijving opmaken,
 Screening van de kandidaat-huurder,
 Zorgen voor de registratie van de huurovereenkomst en plaatsbeschrijving,
 De opname van de meterstanden en overname van nutsvoorzieningen organiseren,
 Het regelen van de storting van de huurwaarborg. 

Factuur
Je weet nu al aan welke prijs je je moet verwachten. Maar hoe zit dat met de effectieve betaling? Het hoe en wanneer wordt je uitgelegd bij de bespreking van het contract. Gebeurt dat niet, vraag er dan zeker naar want je wilt nu eenmaal geen kat in een zak (ver)kopen. Binnen welke termijn je die factuur moet betalen, hangt af van de afspraken die je met de makelaar hieromtrent gemaakt hebt en van de betalingsvoorwaarden die hij hanteert.

Goede raad
Tot slot nog goede raad. Als het te goed om waar te zijn klinkt, dan is dat waarschijnlijk ook zo. Belooft een vastgoedmakelaar je huis te kunnen verkopen aan een onrealistisch hoge prijs, dan kan je er beter je handen van afhouden.

Bron:
Zimmo

Gerelateerde artikels

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer

Welk bedrijfsvastgoed verkoop je en waar hou je best rekening mee?

De verkoop van vastgoed is natuurlijk niet altijd gelimiteerd tot de verkoop van huizen en appartementen. Het kan wel eens voorkomen dat je bedrijfsvastgoed, zoals handelspanden of magazijnen moet verkopen. Maar waar hou je dan best rekening mee?

Om je een beetje assistentie te verlenen bij de verkoop van je bedrijfsvastgoed geven we je graag eens een overzicht van wat men allemaal verstaat onder bedrijfsvastgoed en wat daarbij komt kijken.
Lees meer

Welk soort woning verkoop je?

Een huis verkopen is voor de meesten iets heel bijzonders. Je gaat immers niet elke dag door zo’n proces. Velen zitten dan ook met een pak vragen. Hoe pak je de verkoop aan? Waar moet je op letten? Wie kan je helpen bij die verkoop?

Dit zijn allemaal goede vragen, maar er is nóg een belangrijke vraag, een waar sommigen misschien minder bij stil staan. Wat verkoop je? Voor sommige woningen gelden er immers bijkomende regels....

Daar geven we je graag nog wat informatie over, zodat je goed voorbereid bent op je verkoop.
Lees meer

Uitzonderlijke situaties bij het verkopen van je huis

Voor je aan de verkoop van een huis begint, moeten de fundamenten van het proces eerst en vooral goed zitten. En de fundamenten van de verkoop beginnen met de situatie van de eigenaar
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons