Hoe onderhandel je een gunstige woonlening?

Voor veel mensen is de kost van de woning de grootste vaste maandelijkse uitgave. Wie bij het sluiten van een lening goed rondkijkt bij de verschillende banken, kan op lange termijnen duizenden euro’s voordeel doen. Een eenduidig antwoord op de vraag: ‘welke bank biedt de goedkoopste lening aan’ is er helaas niet. De banken hebben weliswaar een basistarief, maar daarop geven ze in de kantoren meestal een korting. Hoe groot die korting is hangt af van kantoor tot kantoor, maar vooral ook van uw persoonlijke situatie. Met andere woorden: de bank die voor uw buurman of familielid meest gunstig is, is dan niet per definitie ook voor u.

Bekijk uw situatie
Voordat u naar de bank trekt, is het belangrijk om te weten dat de korting die de bank u zal willen geven bepaald wordt door:
• uw gezinsinkomen: hoe hoger en stabieler, hoe meer korting u kunt verwachten
• hoeveel spaargeld u inbrengt bij de aankoop van de woning. Hoe meer u zelf financieert, hoe lager het risico voor de bank, en dus hoe meer korting u kunt bedingen. In de praktijk krijgt u vaak een beter tarief als u minder dan 80 procent van het aankoopbedrag van de woning leent. 

Wees u ervan bewust dat als deze factoren gunstig zijn, u in een betere onderhandelingspositie verkeert.

Met welke banken gaat u praten?
Voordat u een aantal banken contacteert, kijkt u best even welke banken op dit moment over het algemeen de meest voordelige tarieven bieden. Let wel: we spreken van banken, maar daarbij kunnen evengoed overheidsinstellingen zitten. Om daar voor in aanmerking te komen, moet u aan specifieke voorwaarden voldoen.

Besef wel dat deze cijfers dus slechts het basistarief weergeven, waarop u kunt gaan onderhandelen. Beperk u dus niet tot enkel de goedkoopste, maar kies een aantal voordelige banken. Contacteer die voor een afspraak. Boek die verschillende afspraken zo dicht mogelijk tegen elkaar, zodat u het aanbod van de banken zo goed mogelijk kunt vergelijken. Wie voor zo’n overheidsinstelling in aanmerking komt moet wel beseffen dat de onderhandelingsruimte daar beperkter is, dus mogelijk gaat u toch best horen bij een bank.

Uw eerste afspraak
Wees bij uw bezoek zo concreet mogelijk. Als u al een compromis ondertekend hebt over de aankoop van een woning, breng deze mee. Zorg ervoor dat u ook een loonbrief bijhebt, en eventueel een uittreksel van uw spaarrekening. Schat ook zo nauwkeurig mogelijk in hoeveel u precies wil ontlenen. Moet u bijvoorbeeld ook het bedrag van de notariskosten lenen, of kan u dat met uw spaargeld betalen? Hoe meer details u weet, hoe meer factoren de bank mee kan nemen om een korting te bepalen.

Maak voor uzelf ook al uit of u een voorkeur hebt voor een vaste of een variabele lening. Variabel is bij aanvang in regel voordeliger, maar houdt iets meer risico in. Alleen u kunt bepalen of dit risico uitvlakken de meerprijs voor u waard is.

Veel mensen kiezen ervoor om als eerste te gaan praten bij een bank waarbij ze al klant zijn. Dat mag uiteraard, maar maak zeker niet de fout om enkel daar langs te gaan. De kans dat een andere bank u wil binnenhalen als klant en een voordeliger tarief biedt is heel groot.

Speel de concurrentie uit
Ga bij nog een aantal banken langs, en neem steeds de voorstellen van de andere banken mee. Als een bepaalde bank niet in de buurt komt, zal die dat snel aangeven om tijdverlies te voorkomen. Als een andere bank wel beter kan, dan komt die met een scherper voorstel. Elimineer op deze manier een aantal banken die niet voordelig zijn. De bank die in de eerste ronde de slechtste voorwaarden biedt verspilt u best niet te veel energie aan.

Keer terug
Als u na het afwegen een paar banken hebt uitgekozen, kunt u weer herbeginnen: ga met de beste voorstellen naar de banken, en speel open kaart. U zult vanzelf merken welke banken nog belangstelling hebben om met u door te gaan. Doe eventueel nog een ronde. Als u merkt dat een paar banken heel dicht in de buurt van elkaar zitten, bijvoorbeeld binnen een tiende van een procent voor een lening met dezelfde looptijd, dan is het tijd om de knoop door te hakken.

Maak de keuze
Het meest stresserende deel is zonder twijfel de beslissing nemen over bij welke bank u de lening zult aangaan. Bekijk daarvoor niet alleen het allerlaagste rentetarief dat u verkreeg, maar ook de aanvullende voorwaarden. Zo vragen sommige banken een schuldsaldo- en brandverzekering bij dezelfde maatschappij te nemen om de maximale korting te genieten. Daarvoor moet u dan de absolute cijfers bekijken. Het kan bijvoorbeeld dat een bank op jaarbasis wel een paar tiental euro minder rente aanrekent, maar voor de verzekering tot een paar honderd euro duurder is. Let goed op dit soort valstrikken.

Voordeel van duizenden euro’s
Loont het de moeite wel om zoveel keer terug te keren naar de verschillende banken? Zeker. Een concreet voorbeeld: Een woning kostte vorig jaar gemiddeld 230.818 euro. Veronderstel dat u voor zo’n woning 150.000 euro wil lenen, en dat u om praktische redenen kiest voor een vaste aflossing over 20 jaar. Veel banken bieden momenteel een basistarief van rond de 3,8 procent. U betaalt in dat geval 888 euro per maand, of een totale terugbetaling van 213.111 euro. Als u er door de banken tegen elkaar uit te spelen in slaagt om de rente terug te dringen tot 3,45 procent, dan betaalt u slechts 862 euro per maand, of een totaal van 206.878 euro, of een verschil van ruim 6.000 euro over de hele looptijd van de lening.

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons