Hoelang staat een huis gemiddeld te koop?

Foto’s gemaakt en advertentie geschreven? Dan ben je klaar om te wachten op de eerste bezichtigingen. Terwijl je uitkijkt naar potentiële kopers, vraag je je waarschijnlijk af: hoe lang staat een huis eigenlijk gemiddeld te koop?

Belang van de eerste maand
De verkoopkansen dalen na de eerste maand. Maar er is nog geen reden voor paniek als je huis na de eerste maand nog niet verkocht is. Gemiddeld staat een woning namelijk drie of vier maanden te koop. In 2013 was de gemiddelde verkooptijd 96 dagen. In het eerste kwartaal hoef je je dus zeker nog geen zorgen te maken!

Redenen waarom een huis lang te koop staat
Als de verkoop maar blijft aanslepen, dan word je op een gegeven moment wel bezorgd. Er is misschien iets mis als de woning langer dan zes maanden te koop staat:
- Is de prijs van je huis wel marktconform? Een huis dat te hoog wordt ingeschat, trekt geen kopers aan. Hou er ook rekening mee dat duurdere huizen een kleinere doelgroep hebben en er daardoor ook langer over doen om verkocht te raken.
- Moeten er grote renovaties gebeuren waarop potentiële kopers afknappen? Dat kan ervoor zorgen dat de verkoop minder vlot verloopt.
- Kopers hebben geen interesse in een huis dat niet bij hen in de smaak valt. De algehele architectuur is niet zo makkelijk te veranderen, maar je kunt wel de inrichting depersonaliseren als mensen komen kijken. Zo is het makkelijker voor potentiële kopers om de mogelijkheden van de woning te doorzien.
- Ook de omgeving speelt een rol. Een huis naast een gevaarlijke weg of een drukke spoorweg is een stuk minder aantrekkelijk dan een woning in een rustige buurt.

Gerelateerde artikels

Wat is de invloed van de EPC score op de verkoopprijs van je woning?

Zonnepanelen, dakisolatie, dubbele beglazing … Er zijn heel wat investeringen waarmee we onze woningen groener kunnen maken. Maar wat is de impact van deze duurzame oplossingen op de waarde en de verkoopprijs van ons huis of appartement?
Lees meer

Coronavirus: Zoveel zal je huis in waarde dalen!

De prijsverlaging van huizen in België door de coronacrisis lijkt beperkt. Dit is wat Belfius verwacht…
Lees meer

Gevolgen voor Epc door Coronacrisis

Eigenaars die een woning willen verkopen of verhuren krijgen uitstel voor de opmaak van een EPC.
Lees meer

Homestaging is hot!

Nu de huisbezoeken weer kunnen doorgaan krijgt homestaging ongetwijfeld weer een boost. Deze trend komt overgewaaid uit de Verenigde Staten. Met weinig geld je woning zo aantrekkelijk mogelijk maken voor potentiële kopers. Wij geven je alvast enkele tips en tricks mee.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons