Hoe een groendak aanleggen? 9 tips!

Een groendak kan aangelegd worden op platte daken en daken met een helling tot 45°. Boven de 35° graden moeten wel speciale voorzieningen aangebracht worden. Maar hoe begin je er aan?

Een groendak is opgebouwd uit een waterdichte dakbedekking, een worteldichte laag en/of beschermvlies, een drainagelaag met filter en een substraatlaag van 4 tot 20 cm. Deze laatste laag hangt af van de planten die je wenst op je groendak. Meestal wordt er gekozen voor plantensoorten die goed bestand zijn tegen wind, hitte, vorst en uitdroging. 

Je kunt een groendak laten aanleggen door een professional of er zelf aan beginnen ... 

9 tips om zelf een groendak te maken

  1. Maak je dak proper. Verwijder al het vuil, stof en/of organisch materiaal. 

  2. Controleer je dakbedekking op lekken, scheuren of beschadigingen en herstel indien nodig de dakbedekking of laat het vervangen of herstellen door een professional. Reinig en controleer ook alle afvoeren en kijk of er geen verstoppingen zijn. 

  3. Indien je dak niet is voorzien van een worteldichte laag of een beschermvlies, moet het dak bedekt worden met een wortelwerende doek. Rol de wortelwerende doek uit over de waterdichting en voorzie de nodige overlapping (50 cm) tussen de verschillende stroken doek. Laat ook voldoende wortelwerende doek over om de kanten te bedekken (tot 20 cm). 

  4. Rol vervolgens een drainagelaag uit en snijd deze af op de gewenste lengte. 

  5. Na het uitrollen en afsnijden van de drainageplaten op het dak, kun je ze tegen elkaar aansluiten. 

  6. Plaats ter hoogte van elke afvoer een controleput op de drainageplaat. Teken de omtrek van deze controleput af en snijd dit stuk drainageplaat uit. Plaats vervolgens de controleschacht in de opening. De afvoer moet gemakkelijk toegankelijk en zichtbaar blijven voor eventuele controle. 

  7. Werk elke controleschacht af met een grindstrook rondom, met een minimale breedte van 20 cm. 

  8. Plaats groendaktegels of je gekozen planten één voor één op de drainageplaat, mooi naast elkaar geschikt. 

  9. Indien de dakrand geen 8 tot 10 cm hoog is, dient u een grindstrook te voorzien van minimum 20 cm breed. Deze dient om de wortels van de planten tegen te houden en om de randen van het dak niet te beschadigen. 

Bron: Hebbes

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons