Het wonen van morgen begint in Gent

Het HomeLab van Imec en UGent werd dinsdag officieel geopend, maar eigenlijk bruist het al enkele maanden van de activiteit. Onderzoekers en Vlaamse ondernemingen testen er hun ‘Internet of Things’ technologie uit. En weldra zullen er ook gewone gebruikers kunnen verblijven, voor de ultieme praktijktest. Die combinatie is uniek, zei Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA) bij de opening: ‘Dit is de enige plaats in Europa waar onderzoekers, bedrijven en gebruikers elkaar vinden.’ Muyters gaf nog mee dat we op de drempel staan van de doorbraak van intelligente apparaten.

Maar die doorbraak wordt inmiddels al jaren verkondigd. Over het Internet of Things (dagdagelijkse apparaten die een internetaansluiting krijgen) en het smart home (het gebruik van zulke apparaten, goed op elkaar afgestemd, in huis) wordt al jaren gepraat. Leuke productjes zijn er te over: ‘slimme’ voordeuren, lampen, koffiezetters en wasmachines. ‘Maar ze kunnen niet met elkaar interageren’, zegt Jelle Nelis, een van de onderzoekers die in het HomeLab aan de slag gaan. Drie-vier jaar geleden begonnen de grote jongens zich met het smart home bezig te houden, onder meer Apple en Google. Maar dat leidde alleen tot een nog diepere versplintering. ‘Je krijgt een Google-eiland en een Apple-eiland’, zegt Nelis. ‘Het besef begint pas nu te groeien bij fabrikanten dat er open standaarden nodig zijn’, zegt onderzoeker Ann Ackaert. ‘Als gebruiker wil je dat het allemaal samenwerkt.’

Het tweede grote probleem: slimme apparaten vereisen bijna altijd héél slimme gebruikers. Terwijl echt intelligente apparatuur vooral gebruiksvriendelijk moet zijn. Imec-ceo Luc Van den hove haalde dinsdag herinneringen op aan de universele afstandsbediening, die vooral in theorie een goed idee was: ‘Alleen de persoon die hem geprogrammeerd had, kon de televisie of de radio nog aanzetten.’ Dat is dan ook een andere focus voor het HomeLab. Vlaamse bedrijven als Niko en Smappee komen hier hun producten testen in een realistische omgeving. Gewone mensen kunnen ze hier uitproberen. Al is het HomeLab absoluut geen gewoon huis. Elke kamer is voorzien van valse muren en een vals plafond, waarachter allerlei technologie-prototypes kunnen worden opgesteld.

Virtuele assistent
Als er één technologie is die kan zorgen voor de doorbraak van het smart home, dan is het de virtuele assistent. Amazon verraste in 2014 met de Echo, de eerste slimme luidspreker, en de daarin ingebouwde assistent Alexa. Steeds meer – maar lang, lang niet alle – smart home apparaten kun je nu aan- of uitzetten door dat gewoonweg aan de Echo te vragen: ‘Alexa, switch off the living room lights’, bijvoorbeeld. Alleen: het werkt (nog?) lang niet met alles. En inmiddels hebben Google en Apple elk ook zo’n slimme luidspreker, die weer met een ietwat andere selectie van apparatuur kan samenwerken.

Het HomeLab demonstreert in ieder geval dat het kan: met de hier ontwikkelde Dyamand-software kun je bijna alles aan alles koppelen, en vervolgens controleren met gesproken commando’s aan een Amazon Echo. Volgens Ann Ackaert is dat de belangrijkste les die al getrokken kan worden uit de eerste experimenten in het HomeLab: ‘De basistechnologie bestaat om een totaalsysteem te maken, met open standaarden.’ Als u straks een van de gelukkigen bent die even in het HomeLab mogen wonen, zult u het al kunnen ervaren. Voor de rest van ons is het waarschijnlijk nog een paar jaar wachten.

Een huis dat voor je zorgt
Deze Pepper-robot wordt, in een proefproject, ingezet als ‘buddy’ voor kinderen die net een diagnose van diabetes hebben gekregen. Na een verkort verblijf in het ziekenhuis krijgen de kinderen de robot voor een tijdje mee naar huis om hen te coachen.

Het Internet of Things gaat immers niet alleen over gadgets. Een slimme woning kan ervoor zorgen dat mensen langer zelfstandig kunnen wonen en kan ook de gezondheidszorg verbeteren.

In het HomeLab worden ook tests gedaan met hartsensoren die ingebouwd zitten in je stoel of bed. Dat maakt het mogelijk om bijna continu een elektrocardiogram (ECG) te maken.

Slimme energie
Je zet de droogkast op, maar die begint pas te draaien wanneer je zonnepanelen voldoende energie produceren. In het HomeLab wordt geëxperimenteerd met dat soort slim energieverbruik. Zo hoeft er minder stroom van het publieke net gehaald, en moet er ook minder overtollige zonne-energie naar dat publieke net. Vooral die transfers naar het net veroorzaken vaak problemen, omdat het net daar niet voor ontworpen was.

De Vlaamse fabrikant van energiemonitors Smappee test hier ook een nieuwe, slimmere versie van zijn technologie uit. Die moet, dankzij artificiële intelligentie, beter in staat zijn om te detecteren welke apparaten op elk moment stroom gebruiken.

Praten met je huis
Met één stemcommando kan de woonkamer van het HomeLab worden aangepast aan de noden en wensen van elke bewoner. Zeg je aan de Echo luidspreker: ‘Alexa, start adjusting the home’ (zoals alle slimme luidsprekers spreekt de Echo voorlopig nog geen Nederlands), dan worden de lampen gedempt (of harder gezet) en de rolluiken geopend.

In zijn eentje kan de Echo dat klusje niet klaren. In het HomeLab worden allerlei smart home apparaten van verschillende fabrikanten, waaronder het Vlaamse Niko, aan elkaar gekoppeld met de Dyamand-software. Misschien wordt Dyamand ooit een product dat je kunt kopen.

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons