Het tafelkleed: hoe het allemaal begonnen is…

Afhankelijk van de regio werden verschillende middelen gebruikt om hun monden en handen af te vegen. De Spartanen gebruikten kleine stukjes brood, de Kelten hooi en de Romeinen de lakens die de bedden bedekten waarop ze languit lagen te eten.

In de Middeleeuwen verscheen het tafelkleed. Aanvankelijk was zo’n doek alleen voorbehouden voor de tafel van de heer des huizes. Enkel mensen van dezelfde rang of prestigieuze gasten hadden het voorrecht om dit tafelkleed te delen.

De schragen waren bedekt met grote stukken stof waarvan de zijkanten werden gebruikt om hun mond en vingers af te vegen. Het servet werd dus letterlijk geïntegreerd in het tafelkleed, tot de 16de eeuw. In de 18de eeuw was het zelfs gebruikelijk bij rijke families dat servetten tussen de verschillende gangen werden vervangen. Tot dan toe waren ze wit en onversierd.

Iets te vieren?

Als ik gasten uitnodig voor een diner, is de tafel dekken één van de leukste voorbereidingswerken. Ik start altijd met het tafelkleed over de tafel te laten vliegen om er geen vouwen in te maken. En omdat het leven zelf een feest is, mag zo’n tafellaken zeker gedecoreerd worden.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

De behangtrends van 2021!

Behang, daar word je instant gelukkig van. Ook in behang zijn er jaarlijks weer nieuwe trends. Wij zetten die van 2021 even voor jou op een rijtje.
Lees meer

Een landschapsarchitect: wat kost dat?

Een landschapsarchitect bedenkt, tekent en voert de concrete realisatie van uw project uit. Maar waar een conventionele architect zich concentreert op de structuur van een huis of appartement, buigt zijn landschapscollega zich over de buitenkant ervan, meer bepaald de tuin… of het terras!
Lees meer

4 kleurregels die elke interieur fan moet kennen!

Wat de grootste uitdaging is voor interieurontwerpers? Het goed krijgen van de kleuren die gebruikt worden. Kleuren zijn immers wispelturig. Er zijn zoveel tinten om uit te kiezen en om ze in harmonie te doen samengaan kan je ze maar best in de juiste verhoudingen samenstellen. Gelukkig zijn er een paar regels die je kan gebruiken. We zetten ze in dit artikel op een rijtje.
Lees meer

4 tips voor het inrichten van je veranda!

Een veranda blijft bij heel wat mensen populair. Het verlengde van de keuken, een plekje om te relaxen en een heerlijk uitzicht op de tuin. Maar, hoe richt je nu eigenlijk een veranda in? Wat is de uiteindelijke bestemming en wat is de stijl van het huis? Met deze 4 tips kun je alvast aan de slag om je veranda vlot in te richten.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons