Heb jij je verplichte rookmelder al geplaatst?

Tientallen slachtoffers per jaar

De reden? Simpel: rookmelders zijn een simpele en efficiënte manier om je te beschermen tegen de gevaren van een brand. Niet alleen het vuur zelf, maar vooral de verstikkende rook is gevaarlijk. Die verspreidt zich bovendien razendsnel. Zeker als er ’s nachts brand uitbreekt, is de kans groot dat je zonder rookmelder de brand niet tijdig ontdekt: je neus slaapt ’s nachts ook! Woningbranden maken zo nog elk jaar tientallen slachtoffers in België.


Zo doe je het nodige

Ga je een huis of appartement (ver)bouwen? Dan moet je bij de aanvraag van je bouwvergunning sowieso aangeven op de plannen waar je van plan bent je rookmelder(s) te plaatsen. Voor iedere woning geldt dat één melder soms al voldoende is, bijvoorbeeld als je in een huis, studio of appartement woont met maar één verdieping. Bestaat je woning uit meerdere verdiepingen? Dan moet je op elke verdieping minstens één rookmelder plaatsen. Lees hier hoe en waar je dat best doet.

Wat als je geen rookmelder plaatst?

Voldoet je woning niet aan de verplichtingen? Dan beschouwt de gemeente je woning als ‘niet-conform’ en kan je bijvoorbeeld geen conformiteitsattest aanvragen als je je woning wil verhuren. Bovendien loop je risico op een straf, zoals de verplichting om werken uit te voeren. Om een onbewoonbaarheidsverklaring hoef je je niet meteen zorgen te maken. Ook voor je brandverzekering maakt het voorlopig geen verschil uit of je een rookmelder plaatst of niet. Maar voor je veiligheid kan een melder het verschil tussen leven en dood betekenen.

Geen controle, wel registratie

Toch hoef je je niet meteen aan een controle te verwachten. Dat zegt Kristof Louagie van het Netwerk Brandweer in Het Laatste nieuws. De organisatie vraagt wel om je melders te registreren, zodat ze weten bij welke gezinnen er nog werk aan de winkel is. Louagie geeft je ook nog enkele tips mee: “Voor een rookmelder kan je terecht bij de betere doe-het-zelf-zaak, maar in sommige gemeentes ook op het gemeentehuis. Met een melder die je tussen de 25 en 35 euro kost, zit je normaal gezien zeker goed. Kijk op voorhand ook of de batterij een levensduur van tien jaar heeft. Na die periode kan je je melder best vervangen.”

Een woningbrand, dat overkomt mij niet? Je zou er nog van staan te kijken. Neem in ieder geval geen onnodig risico: speel op veilig en installeer nog voor volgend jaar je rookmelder(s).

Bron
Livios

Gerelateerde artikels

Coronavirus: kan je nog een woning kopen, verkopen of huren?

Sluiting van niet-essentiële winkels en beperkte sociale contacten; de nieuwe regels om de verspreiding van het coronavirus in België tegen te gaan zijn van kracht gegaan en duren zeker tot en met 13 december. Welke effecten hebben deze maatregelen op de vastgoedsector? Rondleidingen, schattingen en verhuizen: we analyseren de situatie met behulp van de laatste informatie.
Lees meer

Kan je al een huis kopen als je nog in een echtscheiding zit?

Mensen die aan het scheiden zijn overwegen wel eens om al een nieuw huis of appartement aan te kopen onder het motto dat ‘huren maar weggegooid geld zou zijn’. Maar kan je in zo’n situatie wel overgaan tot een aankoop? Waarop moet je letten?
Lees meer

Je lening herzien: wat moet je weten voor je naar je bank stapt?

De rentes voor hypothecaire leningen staan al een hele tijd erg laag. Veel mensen stapten de voorbije jaren naar hun bank om hun lening te laten herzien. Denk je eraan om hun voorbeeld te volgen? Goed plan. In deze blog geven we je graag wat achtergrondinformatie, zodat je niet onvoorbereid aan de onderhandelingen begint.
Lees meer

Verwarming weer aan na de zomer? Let op deze aandachtspunten!

Nu het 's ochtends weer best fris is en 's avonds snel afkoelt, gaat in veel huizen de verwarming weer aan. Maar voor je na de zomer je verwarming weer inschakelt, controleer je best eerst een paar zaken. We lijsten ze voor je op.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons