Heb jij je verplichte rookmelder al geplaatst?

Tientallen slachtoffers per jaar

De reden? Simpel: rookmelders zijn een simpele en efficiënte manier om je te beschermen tegen de gevaren van een brand. Niet alleen het vuur zelf, maar vooral de verstikkende rook is gevaarlijk. Die verspreidt zich bovendien razendsnel. Zeker als er ’s nachts brand uitbreekt, is de kans groot dat je zonder rookmelder de brand niet tijdig ontdekt: je neus slaapt ’s nachts ook! Woningbranden maken zo nog elk jaar tientallen slachtoffers in België.


Zo doe je het nodige

Ga je een huis of appartement (ver)bouwen? Dan moet je bij de aanvraag van je bouwvergunning sowieso aangeven op de plannen waar je van plan bent je rookmelder(s) te plaatsen. Voor iedere woning geldt dat één melder soms al voldoende is, bijvoorbeeld als je in een huis, studio of appartement woont met maar één verdieping. Bestaat je woning uit meerdere verdiepingen? Dan moet je op elke verdieping minstens één rookmelder plaatsen. Lees hier hoe en waar je dat best doet.

Wat als je geen rookmelder plaatst?

Voldoet je woning niet aan de verplichtingen? Dan beschouwt de gemeente je woning als ‘niet-conform’ en kan je bijvoorbeeld geen conformiteitsattest aanvragen als je je woning wil verhuren. Bovendien loop je risico op een straf, zoals de verplichting om werken uit te voeren. Om een onbewoonbaarheidsverklaring hoef je je niet meteen zorgen te maken. Ook voor je brandverzekering maakt het voorlopig geen verschil uit of je een rookmelder plaatst of niet. Maar voor je veiligheid kan een melder het verschil tussen leven en dood betekenen.

Geen controle, wel registratie

Toch hoef je je niet meteen aan een controle te verwachten. Dat zegt Kristof Louagie van het Netwerk Brandweer in Het Laatste nieuws. De organisatie vraagt wel om je melders te registreren, zodat ze weten bij welke gezinnen er nog werk aan de winkel is. Louagie geeft je ook nog enkele tips mee: “Voor een rookmelder kan je terecht bij de betere doe-het-zelf-zaak, maar in sommige gemeentes ook op het gemeentehuis. Met een melder die je tussen de 25 en 35 euro kost, zit je normaal gezien zeker goed. Kijk op voorhand ook of de batterij een levensduur van tien jaar heeft. Na die periode kan je je melder best vervangen.”

Een woningbrand, dat overkomt mij niet? Je zou er nog van staan te kijken. Neem in ieder geval geen onnodig risico: speel op veilig en installeer nog voor volgend jaar je rookmelder(s).

Bron
Livios

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons