Gezond zwemmen in eigen tuin

Een zwemvijver in je tuin is puur genieten. Nog plezanter dan een zwembad, want in een zwemvijver kun je in een natuurlijke omgeving zwemmen: geen chloor of chemische producten die de ogen of de huid irriteren. Een zwemvijver oogt mooi en laat zich perfect integreren in de natuurlijke omgeving. We geven in dit artikel wat meer uitleg.

Zwemvijver onderhouden
Bij klassieke zwembaden zorgen chemische producten dat het water helder blijft. Het schoonmaken of onderhouden van zwemvijvers gebeurt met waterzuiverende planten. Omdat het water in de zwemvijver voortdurend in beweging is – dankzij een pomp – zorgen de goede (onschadelijke) bacteriën in de plantenzone voor een zuivering van het water.

Zwemvijvers bestaan uit twee delen:
 - zwembassin
 - moeraszone (filterzone): zuiverende waterplanten en een vulling van poreus gesteente (lava of andere filterende materialen) Het zuiver houden van een zwemvijver gebeurt dus op een 100% natuurlijke manier. 

Zwemvijver: voordelen
Een natuurlijke en ecologische zwemvijver heeft heel wat voordelen: - Je geniet het hele jaar door van water in de tuin, omdat je de zwemvijver niet hoeft af te dekken in de winter
- Een zwemvijver heeft geen onderhoudsproducten nodig
- Geen broeihaard van insecten, noch van ongewenste geurtjes omdat het water in een natuurlijke zwemvijver altijd in beweging is. Insecten verkiezen stilstaand water.
- Zwemvijvers vereisen een minder intensief onderhoud: •de zwemzone (wanden en bodem) in de zwemvijver kun je onderhouden met een skimmer, die oppervlaktevuil dat naar de bodem zinkt, opvangt. De skimmer moet je wel regelmatig leeg maken
- de planten in de zuiveringszone knip je 1 maal per jaar bij
- de zwemvijver kun je ook nog onderhouden met een vijverstofzuiger om de bodem schoon te maken
- Zwemvijvers laten zich mooi integreren in de tuin, een betonnen of stenen boord is niet nodig
- Zwemvijvers bestaan in heel wat architecturale stijlen: landelijk, heel natuurlijk, of net heel strak en modern. 

Zwemvijver aanleggen? Enkele tips!
Minimum oppervlakte:
Je hebt minimum 60 m² nodig om een zwemvijver aan te leggen

Zwemvijver plaatsen:
Een zwemvijver aanleggen doe je op een zonnige plek in de tuin. Een zwemvijver heeft niet graag schaduw. Vermijd daarom grote bomen in de nabije omgeving van een zwemvijver. Zo vermijd je ook bladeren in de zwemvijver.

Zwemvijver materialen:
Een zwemvijver aanleggen doe je bij voorkeur met een donker zeil of folie om zo een maximum aan zonnewarmte op te vangen. 

Voordelen zwarte vijverfolie:
- Een matzwarte vijverfolie geeft de zwemvijver een natuurlijk uitzicht - Zwemvijvers met zwarte folie reflecteren de planten en de omgeving het mooist - Zwarte folie slorpt veel beter gratis zonnewarmte op, waardoor je 2 tot 6°C aan warmte wint 

Prijs zwemvijver
Een zwemvijver aanleggen vraagt wel wat budget. Je moet rekening houden met een prijs tussen 700 en 1 000 euro per m², btw inbegrepen.

Bron:
Habitos.be

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons