4 juni 2013

Een zwemvijver in je tuin is puur genieten. Nog plezanter dan een zwembad, want in een zwemvijver kun je in een natuurlijke omgeving zwemmen: geen chloor of chemische producten die de ogen of de huid irriteren. Een zwemvijver oogt mooi en laat zich perfect integreren in de natuurlijke omgeving. We geven in dit artikel wat meer uitleg.

Zwemvijver onderhouden
Bij klassieke zwembaden zorgen chemische producten dat het water helder blijft. Het schoonmaken of onderhouden van zwemvijvers gebeurt met waterzuiverende planten. Omdat het water in de zwemvijver voortdurend in beweging is – dankzij een pomp – zorgen de goede (onschadelijke) bacteriën in de plantenzone voor een zuivering van het water.

Zwemvijvers bestaan uit twee delen:
- zwembassin
- moeraszone (filterzone): zuiverende waterplanten en een vulling van poreus gesteente (lava of andere filterende materialen) Het zuiver houden van een zwemvijver gebeurt dus op een 100% natuurlijke manier.

Zwemvijver: voordelen
Een natuurlijke en ecologische zwemvijver heeft heel wat voordelen: - Je geniet het hele jaar door van water in de tuin, omdat je de zwemvijver niet hoeft af te dekken in de winter
- Een zwemvijver heeft geen onderhoudsproducten nodig
- Geen broeihaard van insecten, noch van ongewenste geurtjes omdat het water in een natuurlijke zwemvijver altijd in beweging is. Insecten verkiezen stilstaand water.
- Zwemvijvers vereisen een minder intensief onderhoud: •de zwemzone (wanden en bodem) in de zwemvijver kun je onderhouden met een skimmer, die oppervlaktevuil dat naar de bodem zinkt, opvangt. De skimmer moet je wel regelmatig leeg maken
- de planten in de zuiveringszone knip je 1 maal per jaar bij
- de zwemvijver kun je ook nog onderhouden met een vijverstofzuiger om de bodem schoon te maken
- Zwemvijvers laten zich mooi integreren in de tuin, een betonnen of stenen boord is niet nodig
- Zwemvijvers bestaan in heel wat architecturale stijlen: landelijk, heel natuurlijk, of net heel strak en modern.

Zwemvijver aanleggen? Enkele tips!
Minimum oppervlakte:
Je hebt minimum 60 m² nodig om een zwemvijver aan te leggen

Zwemvijver plaatsen:
Een zwemvijver aanleggen doe je op een zonnige plek in de tuin. Een zwemvijver heeft niet graag schaduw. Vermijd daarom grote bomen in de nabije omgeving van een zwemvijver. Zo vermijd je ook bladeren in de zwemvijver.

Zwemvijver materialen:
Een zwemvijver aanleggen doe je bij voorkeur met een donker zeil of folie om zo een maximum aan zonnewarmte op te vangen.

Voordelen zwarte vijverfolie:
- Een matzwarte vijverfolie geeft de zwemvijver een natuurlijk uitzicht - Zwemvijvers met zwarte folie reflecteren de planten en de omgeving het mooist - Zwarte folie slorpt veel beter gratis zonnewarmte op, waardoor je 2 tot 6°C aan warmte wint

Prijs zwemvijver
Een zwemvijver aanleggen vraagt wel wat budget. Je moet rekening houden met een prijs tussen 700 en 1 000 euro per m², btw inbegrepen.

Bron:
Habitos.be


Twitter Facebook Google-plus

VRAAG NU UW SCHATTING!

Denkt u eraan uw woning of grond te verkopen, maar zou u graag eerst een idee hebben van de waarde? Vul dan het contactformulier in en onze vastgoedexpert zal vrijblijvend bij u langskomen voor een uitgebreide waardebepaling.

Contacteer mij voor schatting

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag