Geen eigen woning zonder spaarcenten

De aankoop drie jaar langer uitstellen, met 75.000 euro spaarcenten over de brug komen en niet langer lenen dan 25 jaar: het is de nieuwe realiteit voor wie zijn eerste woning koopt.

‘De baksteen van de Belg ligt steeds zwaarder op de maag’, zegt John Romain van de adviesverlener Immotheker op basis van de gegevens van 5.000 klanten. Wie zelf geen spaarcenten op tafel legt, kan zijn woningdroom best even in de koelkast stoppen. Een gezin van tweeverdieners dat vorig jaar zijn eerste woning kocht, investeerde gemiddeld 75.000 euro eigen middelen in zijn vastgoedproject. Dat is ruim 6.000 euro meer dan in 2011 en zelfs 16.000 euro meer dan in 2007. 

Ruim een kwart van de aankoopprijs, eventuele renovatiekosten en registratierechten wordt gefinancierd met eigen spaarcenten. Alleenstaanden komen op hun eentje met nog meer over de brug: gemiddeld betalen ze 88.000 euro uit eigen zak. Dat is een stijging van 30 procent tegenover een jaar eerder. De alleenstaanden financieren meer dan 40 procent van hun vastgoeddroom met eigen middelen.

Het is meestal geen eigen keuze. ‘Banken zijn waakzamer bij de toekenning van hypothecaire kredieten. De voorbije jaren was het niet uitzonderlijk dat banken leningen toekenden voor 100 procent of meer van de aankoopwaarde. Daaraan zijn grotere risico’s verbonden en die worden nu beperkt. Een eigen inbreng van minstens 20 procent is stilaan weer de regel’, zegt KBC-vastgoedeconoom Johan Van Gompel.

Looptijd
Die voorzichtigheid heeft ook een impact op de looptijd van de woonleningen. Voor het eerst sinds 2007 zijn leningen met een looptijd van 30 jaar niet langer het populairst. Leningen met een looptijd van 25 jaar zijn de nieuwe norm, zo leren de cijfers van Immotheker. ‘Ook op die manier proberen banken meer dan vroeger te vermijden dat leningen worden toegekend aan mensen die het zich eigenlijk niet kunnen permitteren’, zegt Van Gompel. ‘Niet alleen ontmoedigen banken leningen met een langere looptijd, wie op latere leeftijd een woning koopt, wil die ook afbetalen voor zijn pensioenleeftijd’, merkt Romain op.

Een en ander heeft wel een impact op het leenbedrag, dat ondanks de dalende rentevoeten en de grotere eigen inbreng, toch toeneemt. Gemiddeld leende de Belg in 2012 zo’n 185.000 euro of 11.000 euro meer dan een jaar eerder. Vooral voor tweeverdieners stijgt het leenbedrag jaar na jaar fors. Zij lenen intussen gemiddeld 15 procent meer dan in 2007. Voor alleenstaanden blijft dat beperkt tot 5 procent, maar zij zitten intussen aan het plafond dat ze kunnen ontlenen. 


Deel dit artikel

Ontvang je gratis gids

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag