Geen eigen woning zonder spaarcenten

De aankoop drie jaar langer uitstellen, met 75.000 euro spaarcenten over de brug komen en niet langer lenen dan 25 jaar: het is de nieuwe realiteit voor wie zijn eerste woning koopt.

‘De baksteen van de Belg ligt steeds zwaarder op de maag’, zegt John Romain van de adviesverlener Immotheker op basis van de gegevens van 5.000 klanten. Wie zelf geen spaarcenten op tafel legt, kan zijn woningdroom best even in de koelkast stoppen. Een gezin van tweeverdieners dat vorig jaar zijn eerste woning kocht, investeerde gemiddeld 75.000 euro eigen middelen in zijn vastgoedproject. Dat is ruim 6.000 euro meer dan in 2011 en zelfs 16.000 euro meer dan in 2007. 

Ruim een kwart van de aankoopprijs, eventuele renovatiekosten en registratierechten wordt gefinancierd met eigen spaarcenten. Alleenstaanden komen op hun eentje met nog meer over de brug: gemiddeld betalen ze 88.000 euro uit eigen zak. Dat is een stijging van 30 procent tegenover een jaar eerder. De alleenstaanden financieren meer dan 40 procent van hun vastgoeddroom met eigen middelen.

Het is meestal geen eigen keuze. ‘Banken zijn waakzamer bij de toekenning van hypothecaire kredieten. De voorbije jaren was het niet uitzonderlijk dat banken leningen toekenden voor 100 procent of meer van de aankoopwaarde. Daaraan zijn grotere risico’s verbonden en die worden nu beperkt. Een eigen inbreng van minstens 20 procent is stilaan weer de regel’, zegt KBC-vastgoedeconoom Johan Van Gompel.

Looptijd
Die voorzichtigheid heeft ook een impact op de looptijd van de woonleningen. Voor het eerst sinds 2007 zijn leningen met een looptijd van 30 jaar niet langer het populairst. Leningen met een looptijd van 25 jaar zijn de nieuwe norm, zo leren de cijfers van Immotheker. ‘Ook op die manier proberen banken meer dan vroeger te vermijden dat leningen worden toegekend aan mensen die het zich eigenlijk niet kunnen permitteren’, zegt Van Gompel. ‘Niet alleen ontmoedigen banken leningen met een langere looptijd, wie op latere leeftijd een woning koopt, wil die ook afbetalen voor zijn pensioenleeftijd’, merkt Romain op.

Een en ander heeft wel een impact op het leenbedrag, dat ondanks de dalende rentevoeten en de grotere eigen inbreng, toch toeneemt. Gemiddeld leende de Belg in 2012 zo’n 185.000 euro of 11.000 euro meer dan een jaar eerder. Vooral voor tweeverdieners stijgt het leenbedrag jaar na jaar fors. Zij lenen intussen gemiddeld 15 procent meer dan in 2007. Voor alleenstaanden blijft dat beperkt tot 5 procent, maar zij zitten intussen aan het plafond dat ze kunnen ontlenen. 

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons