Era laakt ‘stemmingmakerij banken’ over woningmarkt


Paul van den Putten, algemeen directeur van het Era-makelaarsnetwerk is de stemmingmakerij van de banken zat. ‘Banken moeten geen uitspraken doen over “de woningmarkt” in 2013 of zelfs verder in de toekomst. Ze hebben geen verstand van die markt.’

‘De markt’ is een lappendeken van onderling zeer verschillende lokale markten, verschillende woningtypes en gradaties van vraag en aanbod. Daarom is er geen algemene voorspelling te geven, meent Van den Putten. De NVM doet dat dan ook niet; ze nuanceert woningmarktcijfers altijd per regio en woningtype.‘Wij zouden omgekeerd kunnen beweren dat door deze voorspellingen van de bank de stemming zodanig wordt beïnvloed dat mensen inderdaad blijven zitten en afwachten. Erg dom van de banken. Hierdoor daalt daadwerkelijk de prijs van een huis en dus de dekkingsgraad van de hypotheken die diezelfde banken hebben verstrekt aan diezelfde consument. Wij zouden ook kunnen voorspellen dat het logischerwijs zou kunnen leiden tot een koersdaling, maar dat doen wij niet.’

Bovendien blijkt uit de huidige eindejaarsrun op woningen dat mensen wel degelijk willen kopen, maar dat dit vooral wordt bemoeilijkt door financieringsregels van overheid en diezelfde banken, stelt hij. ‘Laten banken eens aan het werk gaan, wat vaker en gemakkelijker financieren en wat minder over de marktmechanismen praten. Wij horen dagelijks van transacties die niet doorgaan omdat de bank dwars ligt in doorgeschoten risicomijdend beleid’,besluit een geïrriteerde Van den Putten.

Bron:
https://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2012/12/03/Era-laakt-stemmingmakerij-banken-over-woningmarkt 

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons