Een opbrengsteigendom kopen: met welke aspecten moet je rekening houden?

Banken strenger voor een opbrengsteigendom

Wil je investeren in een opbrengsteigendom? Dan moet je over heel wat eigen middelen beschikken. Begin dit jaar werden de regels omtrent aankoop van vastgoed namelijk verstrengd. Dit is jammer genoeg ook het geval bij de aanschaf van een opbrengsteigendom. Wie een tweede woning koopt om te verhuren, moet zelf 20% inleggen van de aankoopwaarde. Enkele banken maken nog wel een uitzondering en brengen de eigen inbreng terug naar 10%.

Tel de extra kosten erbij

Een prachtig pand tegengekomen om aan te kopen en te verhuren? Vergeet de registratiekosten dan niet bij de aankoopprijs te tellen. Die procenten liggen anders bij een eerste woning dan bij een tweede woning. Sinds dit jaar gaat het om 6% bij de aankoop van een eerste woning. Bij de registratiekosten van een opbrengsteigendom gaat het daarentegen om 10%. Concreet betekent dat het volgende: als je een pand aankoopt aan € 250.000, dan betaal je € 8.000 registratiekosten als het om je eerste woning gaat en € 25.000 als het om een tweede woning gaat. Daarnaast moet je ook rekening houden met bijkomende kosten zoals een brandverzekering, verbouwingen, …

Vergeet de belastingen niet

Elk jaar betaal je onroerende voorheffing op je eigen vastgoed. Deze berekening wordt gemaakt op basis van het kadastraal inkomen van de woning. Voor je opbrengsteigendom moet je dit elk jaar aangeven aan de fiscus. Die indexeert dat bedrag en verhoogt het met 40%. Indien je het pand verhuurt voor beroepsdoeleinden, dan moet je de netto huuropbrengsten aangeven. Dit cijfer wordt toegevoegd aan je andere inkomsten en wordt belast tegen de hoogste schijf waarin je inkomen valt. Ten slotte moet je in sommige gemeenten en steden ook gemeentelijke belastingen betalen: er wordt een aparte taks berekend voor tweede verblijven. Dit is gelukkig niet overal het geval.

Goed nieuws

Bij het aangaan van een lening voor een tweede woning kan je gelukkig nog genieten van een belastingvermindering. Met deze vermindering kan je tot € 2.390 aftrekken van het inkomen. De uitgaven voor het klassieke langetermijnsparen zit ook wel in dezelfde korf.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Wil je je residentiële woning verkopen?

Een woning verkopen kan soms best uitdagend lijken. Het is een proces waar de meesten nog niet zo veel ervaring mee hebben. Daarom geven we je graag wat meer uitleg over de wat er allemaal komt kijken bij zo’n verkoop
Lees meer

De voordelen van een tweede verblijf aan de Belgische kust!

Ok, dit jaar zit een buitenlandse reis er misschien niet in, maar ook in de komende jaren kan een tweede verblijf aan de Belgische kust je veel plezier schenken. Wij zetten even enkele voordelen van een tweede verblijf aan de kust op een rijtje. En ja, dat zijn er heel wat.
Lees meer

Investeren in onroerend goed: een pand of een fonds?

Wil je investeren in onroerend goed, dan zijn er 2 mogelijkheden: een pand kopen of investeren in een fonds. Investeer je in een fonds, dan spreid je je investering over verschillende panden en jij krijgt via een dividend een deel van de huuropbrengst. Wat is het interessantst?
Lees meer

Is je stookolieketel aan vervanging toe? Dit zijn de beste investeringen.

Loopt je huidige verwarmingsketel stilaan op zijn laatste benen en moet je binnenkort op zoek naar een vervanger? Dan zijn er heel wat opties die je kan overwegen. Ontdek hier waarvoor je kan kiezen met het oog op de toekomst.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons