Een geveltuin: iets voor jou?

Let wel, er zijn enkele voorwaarden aan verbonden. Die geven we je alvast even mee.

Zorg voor een vergunning

De meeste gemeenten weten het wel te appreciërend dat je wat groen in het straatbeeld brengt en je hoeft er dan ook geen vergunning voor aan te vragen. Maar er zijn nog wel gemeenten waar een meldingsplicht geldt of waar je een vergunning moet aanvragen. Informeer je dus grondig als je een boete wil vermijden. Vaak kun je deze informatie op het internet terugvinden en hoef je er helemaal niet voor langs het gemeentehuis.

De regeltjes

Essentieel is dat voetgangers of rolstoelgebruikers een vlotte doorgang blijven behouden. Het voetpad inpalmen kun je dus vergeten. De meeste gemeenten verwachten toch minimaal 1 meter doorgang, maar er zijn uitzonderingen. Andere voorwaarden om rekening mee te houden:

  • Neem je tegels weg, bewaar deze dan. Ze blijven eigendom van de gemeente.
  • Zorg voor een goed onderhouden geveltuin.
  • Baken je geveltuin duidelijk af.
  • Als er werken aan de nutsvoorzieningen nodig zijn, kan het zijn dat je je geveltuin moet afbreken.
  • Giftige planten en planten met doornen zijn niet toegestaan.

De juiste keuze van planten

Ongetwijfeld kun je online heel wat inspiratie opdoen, maar zorg voor een doordachte keuze van planten en/of begroeiing. Ga je voor klimplanten, dan kunnen deze vaak wat klimhulp gebruiken. Deze bevestig je best een eindje van de muur, anders kunnen je planten er niet langs groeien.

Houd rekening met het aantal zonuren. De keuze van je planten hangt af van het aantal uren zon dat ze krijgen. Schaduwplanten hebben minder zonuren nodig, terwijl zonminnende planten floreren bij zoveel mogelijk zon.

Zorg er ook zeker voor dat uw planten voldoende water krijgen. Vaak blijft een geveltuintje droog omdat de gevel en de dakgoot het regenwater tegenhouden. Vooral oudere planten hebben ook regelmatig bemesting nodig.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Een pelletkachel plaatsen: hoeveel kost dat?

Steeds meer mensen vallen voor een pelletkachel! Zuinig, redelijk ecologisch, performant en gemakkelijk in gebruik, het is voor veel mensen een goede keuze als bijverwarming. Sommigen, zoals ik, maken er zelfs hun hoofdverwarming van! Maar hoeveel kost een installatie?
Lees meer

Strengere energielabels vanaf maart 2021: dit verandert er!

Vanaf 1 maart 2021 worden de huidige energielabels voor elektrische toestellen strenger: de labels A+++, A++ en A+ verdwijnen. Je vindt de nieuwe labels al vanaf 1 november 2020 op sommige apparaten in de winkel. Waarom veranderen ze? En wat verandert er precies?
Lees meer

Mag je (ver)bouwen op zon- en feestdagen?

Timmer je momenteel aan je droomhuis? Fijn! Dan wil je natuurlijk dat je nieuwe stek zo snel mogelijk in orde is. En dus benut je elk vrij moment om te klussen. Maar mag dat eigenlijk wel op een zondag? En wat met feestdagen? Het is niet meer dan normaal dat je je verbouwingswerken of de bouw van je huis zo snel mogelijk achter de rug wilt hebben. Zelfs al moet je daarvoor elke zondag en elke andere vrije dag die je hebt aan de slag op de werf. Maar niet te vergeten: in België bestaat er zondagsrust. Mag je dan zomaar boren en timmeren op zon- en feestdagen? Het woord zondagsrust zegt eigenlijk al genoeg: op zondag moet je rusten. Maar dat betekent niet dat je geen werken mag uitvoeren, want de zondagsrust heeft voornamelijk betrekking op werknemers. Je aannemer om een extra inspanning vragen op een zondag of op een feestdag, dat kan dus niet.
Lees meer

Heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig voor een tuinhuis?

Veel mensen stellen zich deze vraag niet bij het installeren van een tuinhuisje. Het goede nieuws is dat je in veel gevallen inderdaad vrijgesteld bent van een vergunning. Toch zijn er beperkingen…
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons