Een digitale volmacht geven aan de notaris? Het kan!

Of je nu een huis koopt of verkoopt, een successie of een donatie voorbereidt, het is niet meer nodig om je naar het notariskantoor te begeven!

Hoe werkt het?

Eerst en vooral moet je, om een verplaatsing onnodig te maken, een vertrouwenspersoon of een medewerker van het notariskantoor aanwijzen. Om dat op een legale manier te doen, heeft die vertrouwenspersoon een authentieke volmacht nodig (een document waarmee een persoon aan een andere persoon de toestemming geeft om een juridische actie te ondernemen in zijn plaats).

Daarna zijn er twee stappen die volbracht moeten worden met de notaris en zijn medewerkers om de notariële akte te kunnen tekenen. In eerste instantie, moet je de authentieke volmacht verlenen. Die volmacht op zich is een notariële akte.

De notaris zal er dus eerst voor zorgen dat je die volmacht ontvangt (het enige wat je daarvoor nodig hebt, is een pc met webcam, identiteitskaartlezer, je elektronische identiteitskaart en de pincode daarvan). De ondertekening gebeurt elektronisch. De notaris begeleidt je via een videocall doorheen de stappen van de procedure zodat je de volmacht op eender welke locatie kan geven.

Die eerste stap gebeurt op een volledig beveiligde manier. De notaris zal geen honoraria of extra kosten aanrekenen zolang de Covid-19-maatregelen van kracht zijn.

Zodra de volmacht verleend werd, kan de notariële akte getekend worden! Zo spaar je dus heel wat tijd en verplaatsingen uit die, voor deze vernieuwing, noodzakelijk waren.

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons