Een boom in de tuin: ja of nee?

Een boom in de tuin: doen of niet? Een boom kan schaduw brengen op hete dagen. Maar later op het jaar gooit hij zijn bladeren af. En moet je zo’n boom ook niet snoeien? Allemaal punten om te overdenken wanneer je een boom overweegt. Tuinarchitect Luk Dirkx geeft zijn visie.

’t Zijn de grootste wezens op aarde, de grootste en de oudste. Exemplaren tot 3000 jaar zijn geen uitzondering. Recente metingen hebben zelfs exemplaren van 7000 jaar aan het licht gebracht. Ergens in Zweden. Het gaat hier over een soort van spar, waarvan de voet van de boom steeds weer nieuwe scheuten maakte, als de oude afgestorven waren.

Vroeger werden bomen vooral gezien als houtproducent, maar de laatste jaren krijgen bomen meer en meer de aandacht die ze verdienen.

De info die je vind over bomen is eindeloos. Niet enkel over de soorten en de verschillende eigenschappen, maar ook over de relaties tussen bomen en mensen. Zelfs info over communicatie met bomen en communicatie tussen bomen onderling kan je nu vlot vinden.

Je kunt niet ontkennen dat bomen iets met ons doen. Sta maar eens klein te wezen onder een eeuwenoud volgroeid exemplaar. Geef toe, het doet iets met een mens.

Veilige gevoel
Wetenschappers hebben bewezen dat een omgeving je een veilig cocon-gevoel geeft als het hoogste punt in de buurt een boom is. En dat klopt. Ga maar eens na, al die fijne plekjes waarbij je een goed gevoel hebt liggen vaak in de buurt van bomen. Steden zonder bomen hebben nog geen fractie van de charme die steden met bomen hebben.

Maar de vraag is nu, wat doen we: In de tuin, of niet?
Mijn visie hierover is heel duidelijk: Ja! Maar, héél goed beredeneerd. Met een beetje gezond verstand kun je de geweldige eigenschappen van bomen zo naar je tuin halen, in plaats van de ergernis van opgebroken opritten, schurende takken tegen de gevels, uit de kluiten gewassen exemplaren in de voortuin en gruwelijke monsters die al het licht en al de zon wegnemen.

Schat de boom in
Beredeneren dus! Laat je niet in de eerste plaats leiden door een of ander detail van een boom dat je aandacht trok. Op de eerste plaats kijk je naar de standplaats, de grondsoort, en de hoogte. Als je met deze criteria een lijstje hebt gemaakt, kun je kijken welke boom - met de juiste eigenschappen - je het mooist vind.

Een van de grootste fouten die gemaakt worden is wel het onderschatten van de grootte. Als commentaar wordt dan vaak gezegd dat, als de boom te groot wordt, hij wel zal worden ingesnoeid. Foute boel! Een boom heeft maar één doel in z’n leven, en dat is Boom Worden. In al zijn glorie, en zo groot als dat in z’n genen bepaald is. Als je een boom fel snoeit, zal die antwoorden met extra groei, snelgroeiende scheuten die vlug breken en een uiterlijk waarvan de charme helemaal verdwenen is. En dan hebben we het nog niet over het feit dat je het leven van een boom met soms wel honderden jaren inkort doordat je hem heel fel hebt gesnoeid. Waarom dat gevecht tegen de natuur aangaan als je weet dat je uiteindelijk toch zal verliezen? Een boom, en een plant in het algemeen, is op z’n mooist als je hem volwaardig groot laat worden.

Snoeien of niet?
Je hebt natuurlijk de uitzonderingen. Al jaren snoeien mensen bomen, knotten ze, leiden ze en maken dakconstructies van linden, platanen en moerbeien. Mooi. Als je dat wil, moet je dat zeker doen, ook dat kan z’n charme hebben. Maar vergeet nooit dat het snoeiwerk zeer arbeidsintensief is, en nooit stopt. Als jouw armen straks te stram zijn om nog een snoeischaar te hanteren, zal de boom genadeloos verder groeien en de snoeivorm die jij voor ogen had zal verdwijnen in enkele jaren tijd.

Nadenken dus, en daar tijd voor nemen. De winst die je daaruit haalt is gigantisch. En geniet daarna eindeloos van het terrasje onder jouw boom, dat vele malen sfeervoller is dan een terras met de mooiste paraplu’s. Geniet van de hangmat in de oude appelboom, en bekijk vandaar hoe jouw kinderen genieten van de schommel die je verleden jaar in de lindeboom hebt gehangen. Bomen zijn groots. Laat ze in hun waarde, geef ze de ruimte die ze nodig hebben, en ervaar dat ze uitgroeien tot het dierbaarste in jouw tuin. Echt waar!

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons